Vukovar-Srijem

Swipe

Vukovar

Een mens heeft weinig fantasie nodig om vast te stellen dat Vukovar ernstig onder de burgeroorlog te lijden gehad heeft. Maanden achtereen lag de stad onder vuur, de strijd speelde zich soms in de straten af. Vukovar was eertijds een van de mooiste steden van Kroatië, ook wel het Slavonisch Opatija genoemd, gelegen aan beide zijden van de Vukar, met de Dunav (Donau) in de achtertuin.

In de Romeinse tijd begon de stad als Ilea, maar al in de 11e eeuw was er sprake van Vukovar, genoemd naar de rivier Vuka. De haven in de rivier was van grote betekenis voor de gehele regio. In de mond van de rivier ligt een eiland, waar de Romeinen een vesting op gebouwd hadden onder de naam Valdusus. Zolang de naam Vukovar bestaat was de stad het regeringscentrum van het Srijemgebied. De burgeroorlog verwoestte de stad niet voor de eerste keer, in de 15e eeuw is het ook al gebeurd. In het stedelijk museum kunt u prachtige voorwerpen bewonderen uit de Vučedol cultuur die de kunst in deze omgeving gedurende de laatste 5.000 jaar sterk beïnvloed heeft.

Ongetwijfeld zult u worden geconfronteerd met de Vučedolduif die het symbool werd van een verwoest maar herrijzend Vukovar. Ongeveer 3.000 jaar v.Chr. waaide deze kunst over uit Mesopotamië.

Hoewel enkele historische gebouwen gerenoveerd zullen worden of reeds zijn, zoals het kasteel van graaf Elco en de Sv. Rokkapel, Vukovar zoals het was in vroeger dagen bestaat niet meer. De kunstvoorwerpen waar de stad zo rijk aan was zijn door de cetniks gestolen, de historische gebouwen waarin ze waren ondergebracht zijn platgebrand of gebombardeerd. Gedurende twee jaar lag Vukovar regelmatig zwaar onder vuur, zowel vanaf het land als vanuit de lucht. In de omgeving sneuvelden 7.500 Kroatische soldaten en het dubbele aantal Serven. Vukovar zal altijd een symbool blijven van vastberaden verzet, van lijden en van vrijheid. Vukovar was zes jaar bezet gebied en pas in 1997 kwam er, na eindeloos onderhandelen, vrijheid onder het toeziend oog van de VN-troepen.

In de directe nabijheid van Vukovar vindt u het Ovčara Memorial Centre, gebouwd ter nagedachtenis aan de omgekomen burgerslachtoffers van Vukovar tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Wilt u meer weten over die strijd dan moet u een bezoek brengen aan Landhuis Eltz, heropend in 2014, waar op de derde verdieping een permanente tentoonstelling is ingericht over Vukovar ten tijde van de bezetting.

Vukovar-Srijem

10 prachtige bestemmingen in Vukovar en Kroatië