Vuurland

Swipe

Chileens Vuurland

Porvenir en noordelijk Isla Grande

Tegenover Punta Arenas, aan de overkant van de Straat van Magallanes ligt Porvenir, het centrum van de veeteelt en olie-industrie van Chileens Vuurland. Porvenir is Chili’s enige stad op dit deel van Vuurland, en heeft ongeveer 4500 inwoners, van wie een groot deel uit Joegoslavië afkomstig is. Vanuit Porvenir kun je per bus nog tot het enige andere plaatsje op Chileens Vuurland, Cameron komen. Van daar is (per taxi) Estancia Vicuña (hosteria refugio Lago Blanco (A) 9241197) te bereiken in het zuidelijke stuk van Isla Grande, te midden van bossen en meren. Wie het echte avontuur zoekt kan vanuit Estancia Vicuña een lange trektocht over paardentrails maken naar de baai van Yendegaia vlak bij Ushuaia (van daar naar Ushuaia, maar zorg eerst voor een permit bij het Argentijnse consulaat in Punta Arenas). Avonturiers moeten zich hier misschien haasten, want er zijn plannen voor de aanleg van een weg Vicuña – Yendegaia.

Isla Navarino en Puerto Williams

De Chileense marinebasis Puerto Williams heeft 1450 inwoners en ligt aan de oever van het Beaglekanaal op het noordelijke deel van het Isla Navarino. Er is een prachtig museum ‘museo Martin Gusinde’, ook wel ‘Museo del fin del mundo’ genoemd, over de Yagan- en Ona-indianen die hier leefden (open: di.-vr. 10.00-13.00 uur, 15.00-18.00 uur; za.-zo. 15.00-18.00 uur), een hosteria, enkele residenciales, een radiostation en vliegveld. In het achterland liggen de fraaie ‘dientes (tanden) de Navarino’, rotspieken in een ongerept wildernisgebied. Hier is een avontuurlijke vierdaagse rugzaktrekking te maken.

Zeestraten, Cordillera Darwin en Kaap Hoorn

Zuidelijk van Punta Arenas bevindt zich het 1,4 miljoen hectare grote Parque Nacional Alberto de Agostini, genoemd naar de beroemde Italiaanse salesianenpater De Agostini, die grote delen van de Patagonische en Vuurlandse Andes heeft verkend. Dit afgelegen gebied bestaat uit eilanden en schiereilanden, met zwaar vergletsjerde hoge bergen (Cordillera Darwin, 2430 m), waarvan de imposante gletsjers tot aan zee reiken. Het gebied is alleen te bezoeken met een van de luxe cruiseschepen vanuit Punta Arenas of Ushuaia. Dit geldt ook voor de legendarische Kaap Hoorn, een klein winderig rotseiland, dat de uiterste punt van het Amerikaanse continent vormt. Hier komen de Atlantische en Grote Oceaan samen en vormt de ‘Drake passage’ de stormachtige doorgang naar het antarctisch continent.

10 prachtige bestemmingen in Chileens Vuurland en Chili