Vuurland

Swipe

Vuurland

Vuurland is het grootste eiland van Zuid-Amerika. Hier is het ‘einde-van-de-wereld-gevoel’ al duidelijk merkbaar., want eeuwenlang heeft dit eiland ontdekkingsreizigers danig gefascineerd. De eerste was Fernando de Magalhães. Deze voer in 1520 van de Atlantische Oceaan net boven Vuurland door naar de Indische Oceaan op zoek naar een nieuwe waterweg voor Indië. Hij noemde het gebied waar hij doorheen kwam ‘Tierra de los Fuegos’, want hij zag overal langs de kust vuurhaarden. Begrijpelijk met al die gevaarlijke inhammen en eilandjes, want die vuren hadden dezelfde functie als onze huidige vuurtorens.

De beroemdste reiziger was wel Charles Darwin. In 1832 kwam hij op Vuurland aan en zijn ontmoetingen met de indianen vormden de aanzet voor zijn evolutietheorie. ‘Barbaren en wilde mensen’ vond hij deze indianen. ‘Zij waren naakt en sliepen op de natte grond in eenvoudige met huiden bedekte hutten’, zo lezen wij in zijn scheepsdagboek. In 188 op 12 oktober plantte kolonel Augusto Lasserre de Argentijnse vlag, wat nu Ushuaia is en eigende zich Vuurland toe. Dit betekende ook het einde van het indianenrijk op dit eiland.

Hier leefden eeuwenlang de Onas- en Yámanas-indianen. Hun stamvader ‘Kaux’ had het eiland opgesplitst in delen, voor elke familie een deel. De families ruzieden veel, maar dat ging eerder over vrouwen.

Toen vanaf 188 de Europeanen zich op het eiland vestigden, brachten zij iets mee waar de indianen voor moesten oppassen nl. infecties. In het begin van de 20ste eeuw stierven duizenden indianen aan de gevolgen van mazelen en griep. Zo kon het gebeuren dat nog geen zestig jaar later, rond 190 niet meer dan 150 oorspronkelijke indianen op Vuurland woonden. En tegenwoordig..? niet één meer!

Vuurland is net zo groot als het vasteland van Denemarken en telt niet meer dan 100.000 inwoners! De rest is één stuk ongerepte natuur van bossen, meren, gletsjers, ontelbare eilandjes met prachtige fjorden en in het noorden de monotone Patagonische laagvlakte. Een derde deel is Argentijns en de rest Chileens. De grootste stad is Ushuaia en ook de meest zuidelijke stad ter wereld gelegen aan het Beagle-kanaal. Op dit eiland zijn nog een tiental grote estancia’s, sommige met een landgoed eromheen dat nog groter is dan menig nationaal park in Europa. Zelf telt Vuurland maar één nationaal park: Parque Nacional Tierra del Fuego.

10 prachtige bestemmingen in Vuurland en Argentinië