Vuurland

Swipe

Naar Río Grande

(Met een bezoek aan Lago Escondido en Lago Fagnano) 

Een andere dagtrip die ik je aanraad is naar de meren Escondido en Fagnano. Je gaat door een van de mooiste gedeeltes van Vuurland. Er zijn volop besneeuwde bergen, enorme bossen, kabelende beekjes en een en al rust.Deze trip kun je doen met een excursie, maar het beste is met een eigen (huur)auto of ‘s ochtends vertrekken met de stadsbus (zie hieronder). Je neemt de RN 3 richting Río Grande

Al na enkele kilometers bereik je de bergen met besneeuwde toppen en bossen. Niet lang erna passeer je de Río Olivia met rechts de Monte Olivia van bijna 1476 m. In dit kleine, wildstromende riviertje kun je de zalm en forel zo vangen. De zalm hier weegt ruim 2 kilo! Langs deze weg naar Lago Escondido kom je zeker vijf grote confitería’s tegen met alle comfort en luxe. Nu de wintersport zich snel ontwikkelt in dit gebied en ‘s zomers hier veel sportvissers komen, zie je de een naar de andere confitería of hostería geopend worden. 

Langzaam gaat de weg omhoog en op ruim 500 m hoogte ga je over de Garibaldi-pas met een schitterend uitzicht over de wijde omtrek. Rechts zie je de toppen van de hoogste berg op Vuurland: Monte Cornu (1490 m). Wat naar links Lago Escondido. Aan dit meer bevindt zich hostería Petrel, dat je al in de diepte ziet liggen. Het ligt in alle rust ingedamd tussen beboste bergen. De hostería (60 km van Ushuaia) is net een Zwitsers chalet en ’s avonds kun je er zalm eten uit de eerdergenoemde Río Olivia. 

Nu ben je in een van de mooiste gedeelten van Vuurland, want rondom Lago Escondido is het heerlijk wandelen. 

Langzaam verandert het landschap, want de weg gaat naar beneden en het wordt vlakker en winderig. 30 km verder kom je langs Lago Fagnano. Je ziet lenga’s met gebogen stammen, takken en blaadjes, allemaal in dezelfde richting, zodat je altijd weet waar de wind vandaan komt. 

Enkele kilometers voor het meer staat een bord waarop thermale baden staan aangegeven, want er ontspringt daar een riviertje, de Río Valdez, met geneeskrachtig water. Er is nog geen goede accommodatie en niet veel te doen (wel zijn er plannen om het te gaan exploiteren met een hotel). 

Vervolgens zie je al in de verte aan de rand van de baai hostería El Kaikén, waar tevens een ACA servicestation is. 

Lago Fagnano is op drie na het grootste meer van Argentinië en een rustplaats voor vogels. Je ziet er albatrossen of gekuifde caracara’s. De Selk’nam-indianen gaven dit meer de naam khami, wat ‘groot water’ betekent. Een kleine 10 km verder ligt Tolhuin, een van de jongste dorpjes van Vuurland (1972 pas gebouwd). Er is een hostel, enkele confitería’s en wat restaurants. De bus naar Río Grande stopt in Tolhuin. Van hieruit is het nog zo’n 113 km naar Río Grande

 

 

10 prachtige bestemmingen in Naar Río Grande en Argentinië