Vuurland

Swipe

Rondom Río Grande

Zo’n 11 km ten noorden van Río Grande aan de RN 3 ligt de missiepost van de salesiaanse paters, de eerste nederzetting in deze streek. Met een interessant museum, Museo Salesiano Monseñor Fagnano. Aan het eind van de 19de eeuw, in 1893, stichtte Monsieur Fagnano deze missiepost. In typische Vuurlandse stijl gebouwd, geheel uit hout en golfplaat, wat hoekig van vorm, in wit met rode daken en groene vensters. Je kunt de kerk ook van binnen bezoeken, wat je zeker moet doen. 

Het museum heeft goede in-formatie over de Selk’nam-indianen en je ziet hoe de eerste immigranten hier geleefd hebben. Tegenover de missiepost aan de andere kant van de weg is nog de originele begraafplaats van de paters en de indianen. Deze missiepost was nog een van de laatste toevluchtsoorden voor de Selk’nam-indianen, voordat ze werden verdreven of gedood.

Het museum vind je naast de school en is elke dag open van 10-12 en van 15-19 uur. ‘s Zondags van 15-19 uur. Je kunt er komen met stadsbus Linea B (Misión) deze stopt op Av. San Martín. 

Estancia José Menéndez en Behety

Er zijn twee grote estancia’s in de omtrek van Río Grandedie een bezoek waard zijn. De eerste is estancia José Menéndez, een van de grootste en de oudste (1897) op Vuurland. Deze estancia wordt ook wel La Primiera Argentina genoemd. Ze ligt zo’n 16 km ten zuiden van Río Grande. Je neemt RN 3 richting het zuiden en na 14 km is er een afslag, Ruta B, met dan nog een kleine 2 km te gaan. Het is een enorm complex van boerderijen en kantoren bij elkaar met 15.000 schapen. Zij hebben zelfs een eigen spoorlijn naar Río Grande gehad voor het vervoer van wol en vlees. José Menéndez, de toenmalige eigenaar, behoorde in die tijd tot de rijkste mensen van Vuurland en Argentinië. Dat zie je nog goed aan zijn huis in Punta Arenas waar hij gestorven is. 

De tweede estancia is Behety, 17 km ten noorden van Río Grande. Je neemt weer de RN 3 noordwaarts en al na 2 km is de afslag Ruta C. Dan is het nog 15 km naar de estancia. Het is de op een na de oudste boerderij van Vuurland en ook opgezet door José Menéndez in 1898. Deze boerderij werd naar zijn vrouw Maria Behety genoemd. In het begin van de twintigste eeuw bedroeg de totale omvang 200.000 ha grond! Later is het landgoed verdeeld over vier boerderijen. Nu heeft Maria Behety nog zo’n 62.000 ha grond en permanent 31 mensen in dienst. Hier staat de grootste schapenschuur ter wereld! Dat is te zien als je aankomt: een enorm complex! Er is plaats voor 40 schapenscheerders, de Peones. Zij kunnen in 2 à 4 minuten een schaap scheren en dan te bedenken dat deze estancia 65.000 schapen heeft! Als je hier rondloopt is het net een klein dorp: kamers voor de peones, schuren, keukens, kantoren etc.

Reisbureau Mariani Travel, Rosales 259, in Río Grande kan deze trip voor je regelen. 

 

 

10 prachtige bestemmingen in Rondom Río Grande en Argentinië