Vuurland

Swipe

Rondom Ushuaia

Er is veel moois te zien en te doen rondom Ushuaia, zoals een boottocht over het Beagle-kanaal, wandelen of fietsen door het nationale park Tierra del Fuego of een (dag)tocht naar de schitterende meren Escondido en Fagnano. Daarom zal ik de belangrijkste excursies hieronder uitgebreid bespreken. 

Een boottocht over het Beagle-kanaal 

Er zijn twee boottochten die ik je zeker aanbeveel. Allereerst naar Isla de los Lobos en estancia Harberton door het Beagle-kanaal. De andere is naar Isla de los Lobos en Isla de los Pajaros en daarna een uitgebreide wandeling op Isla Bridges. 

De eerste excursie is per catamaran naar het Isla Martillo, een pinguïnkolonie daarna Isla de los Lobos, waar honderden zeerobben leven en de boottocht eindigt bij Estancia Harberton, 85 km ten oosten van Ushuaia. Daar krijg je de tijd om te wandelen en de estancia te bezoeken. 

Op deze boottocht kom je langs drie eilandjes, waarvan Isla de Los Lobos het spectaculairste is, want hier zonnen, slapen en spelen honderden zeehonden en zeeleeuwen. De boot zet de motor uit en gedreven door stroom en wind vaar je vrij dicht langs het eiland. Een fascinerend gezicht. Totaal telt het Beagle-kanaal 28 eilandjes, die grotendeels bewoond worden door zeehonden, pinguïns en aalscholvers. In de verte aan de overkant kun je bij helder weer de nederzetting op Isla Navarino van Puerto Williams waarnemen. Het is de zuidelijkste nederzetting ter wereld voor Antarctica, wel op Chileens grondgebied. 

De catamaran stopt bij Estancia Harberton, de oudste en bekendste estancia op Vuurland. Deze behoorde eens aan de anglicaanse missionaris Thomas Bridges. Hij vestigde hier zich met zijn familie in 1884. De estancia ligt in een mooie baai en je hebt een prachtig zicht over het Beagle-kanaal, de besneeuwde toppen van de ontoegankelijke Cordillera Darwin en de bossen aan de zijde van de estancia. Deze schitterende omgeving en het leven met de indianen heeft de missionaris ertoe gebracht het beroemde boek Uttermost Part of the Earth te schrijven. 

De vrouw van de kleinzoon van deze schrijver, Natalie Goodall, heeft honderd jaar later ook op deze plek een mooi boek over Tierra del Fuego geschreven (helaas kun je moeilijk aan dit boek komen). En nog steeds is zij een graag geziende persoon in Ushuaia

Bij de estancia kun je ‘s middags in casa de té Mánacatush niet alleen genieten van een teaparty, maar helemaal van de wonderschone omgeving. Realiseer je je wel dat je hier bij de zuidelijkste estancia en het zuidelijkste puntje van de wereld bent! Sinds enkele jaren is door toedoen van Natalie Goodall bij de ingang het museum Acatushún gerealiseerd. Daar is een overzicht van (zee)dieren en vogels in en rondom Vuurland. Maar ook over de geschiedenis van deze familie en de estancia. 

De catamarans Tolkeyén en Rumbo Sur organiseren deze excursie over het Beagle-kanaal. Zonder een bezoek aan de estancia Harberton is de afvaart elke dag om 9.30 en 15 uur. De estancia-excursie is alleen op ma., wo. en vr. om 9 uur. 

De andere interessante boottrip is naar Isla de Los Lobos, Isla de los Pajaros en het laatste eiland, Isla Bridges waar je aan wal gaat onder leiding van een gids voor een heerlijke wandeling om vooral de flora en de omgeving te bekijken. Je vaart dicht langs de eerste twee eilandjes waar je ruim de tijd krijgt om de beesten goed te kunnen observeren en te fotograveren. Totaal duurt deze boottocht 4 uur en als het helder weer is dan is het volop genieten van de natuur, de dieren en rust die deze hele omgeving uitstraalt. En valt het je op hoe helder de lucht is. 

Voor de Muelle Turistico (de pier) is een pleintje waar verschillende kiosken staan waar deze excursie wordt aangeprezen. De afvaart is 's ochtends en 's middags en duurt 4 uur. 

Naar het nationale park: Tierra del Fuego 

Het nationale park Tierra del Fuego ligt 25 km ten westen van Ushuaia en is 630 km2 groot. De grote attracties zijn: Lago Roca en de baai van Lapataia. Daarheen worden ook boottrips vanuit Ushuaia georganiseerd. Bij Lago Roca is het eindpunt van Ruta 3, de langste autoweg van Argentinië en tevens de zuidelijkste eindhalte ter wereld. Deze eindigt met een bord waarop staat: 3063 km naar Buenos Aires! Behalve dit meest gefotografeerde onderwerp zijn er op natuurgebied heel mooie dingen te zien. Niet alleen een gevarieerd ongerept landschap van bergketens, hoogveen, gletsjers, meren en bossen. Maar ook voor de vogelliefhebber is hier een grote verscheidenheid aan soorten te zien. De meeste reisbureaus organiseren een dagtrip naar dit park. 

Je kunt ook met een minibusje, deze vertrekken vanaf 9 uur elk uur bij Av. Maipú en 25 de Mayo naar de ingang van het park en Lago Roca bij de camping en Bahia Lapataia. De laatste bus heen is om 20 uur en de laatste terug vanuit Lago Roca is om 21 uur. Er staan ook busjes aan de Av. Maipú bij het YPF tankstation, bij Juana G. Fadul (Empresas Eben Ezer en Passarela). 

Wandelen door het nationale park Tierra del Fuego 

Bij het park aangekomen stopt de bus bij Lago Roca en Bahía Lapataia. Vanuit beide zijn prachtige wandeltochten te maken.

1) Een wandeling die ik je aanbeveel is Senda Costera van bijna 7 km. Reken op een goede 3 uur wandelen. Het pad begint bij Bahía Ensenada, waar ook de boot aankomt en de bus stopt (2 km van het treinstation). Je wandelt grotendeels langs het Beagle-kanaal (het pad is goed gemarkeerd) door ruige bossen en open velden. Je bent op het meest zuidelijke deel van het vasteland, vlak bij de Chileense grens. Tijdens het wandelen heb je af en toe tussen de bomen door een schitterend zicht op de Cordillera Darwin (met zijn enorme gletsjers en sneeuwvelden) en het Beagle-kanaal met zijn eilandjes. 

2) Een andere mooie wandeltocht is langs Lago Roca, waar aan de overkant de Cerro Cóndor (840 m) opvallend boven alles uitsteekt. 

Deze wandelroute wordt Sendo Hito XXIV genoemd en loopt grotendeels langs het meer tot aan de Chileense grens (4 km). Op de terugweg is er vlak voor het riviertje een pad naar links naar de Cerro Guanaco (970 m) en dit is een mooie afsluiting van de wandeling. Je hebt op de berg, na de bossen, een spectaculair uitzicht over het meer en de omgeving. Bij helder weer kun je zelfs Ushuaia en het imponerende Cordillera Darwin zien. Ik hoop dat het droog weer is, want anders is dit pad moeilijk te bewandelen (veel modder en de veengrond is dan erg drassig). Totaal heen en terug 8 km en reken op 4 uur wandelen. 

De bomen in het park zijn voornamelijk lenga’s, ñire- en coihuebomen (alledrie van de beukenfamilie). Doordat het vrij vochtig is zijn ze vol van kleur. De valleien zijn goudkleurig en de bomen prachtig groen. Kom je in de herfst (eind maart) dan krijgen de bomen een kastanjerode kleur, gemengd met okergeel. 

Verscheidene bomen hebben grote knoesten, die ook wel Pan de Indio worden genoemd. Het is een soort verdedigingsactie tegen een parasiet, de paddenstoel llao llao. Zelfs als de parasiet verdwenen is blijft deze knoest vaak zitten. Souvenirwinkels in Ushuaia verkopen ‘bewerkte’ knoesten (niet echt mooi). 

Het lijkt wel alsof de aarde op Vuurland nog in staat van wording is. Bomen leven er niet lang. Ze bezwijken ’s winters onder de sneeuwlast of verrotten zomers in het smeltwater. De stronken liggen over en door elkaar. De regen en de straffe wind hebben dan vrij spel en de bomen vergaan en verpulveren, raken begroeid met mos en vormen zo een humuslaag, waarop weer een nieuwe vegetatie ontstaat. En op deze manier vernieuwt het oerbos van Vuurland zich elke dertig jaar. 

Gletsjer El Martial 

Deze gletsjer ligt zeven kilometer ten noorden van Ushuaia. Je kunt er naartoe wandelen, maar er gaat ook busjes vanuit het centrum. Als je gaat wandelen, neem dan Av. San Martín en volg deze straat zigzaggend naar boven (dat is de Karukinka Norte). Je komt dan uit op Av. Leonardo Alem. Ga linksaf tot aan Aldo Motter, deze volgen en de rest wijst zich vanzelf. Daar aangekomen kun je met skiliftjes (aerosilla) verder naar boven. Er is een aangename confitería en je kunt verder wandelen naar de gletsjer. Reken op een 2 uur, en je wandeling wordt beloond. Want eenmaal boven heb je een mooi zicht over Ushuaia en het Beagle-kanaal en ook de gletsjer. 

Op zich is de gletsjer niet zo spectaculair, maar hier wandelen met zo’n uitzicht maakt alles goed. Hoogstwaarschijnlijk zul je, in de zomermaanden, een witte bloem zien, de cardito (Nassauvia magelanica) met een opmerkelijke geur, want hij ruikt naar chocolade. 

Het weer rondom de gletsjer kan zeer verraderlijk zijn. Is het in Ushuaia zonnig, dan kan het hier goed koud zijn of regenen. Dus warme kleren en goede schoenen zijn belangrijk. 

 

Transporte Passarela en Lautaro allebei in Av. Maipú bij Fadúl gaan vrijwel elk uur vanaf 10 uur met een minibusje naar de skilift (aerosilla). De lift is open van 10-18 uur. 

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Rondom Ushuaia en Argentinië