Wallis

Swipe

Brig

Knooppunt

Via Bitsch en Naters komt de weg uit in Brig, hoofdplaats van het Duitstalige deel van Oberwallis. Het is een belangrijk knooppunt voor het treinverkeer tussen noord en zuid en het wegverkeer naar de Simplonpas en het Rhönedal. Het stadje werd in 1993 bekend door de modder en puinstroom die zich door het centrum perste en daar aanzienlijke schade aanrichtte.

Stockalperslot

Vanaf een afstand wordt de plaats beheerst door de drie zware granieten torens van het Stockalperslot, eens een groot woonhuis. Men noemt het slot 'het mooiste barokpaleis van Zwitserland'. Het werd tussen 1658 en 1678 in Toscaanse Renaissancestijl gebouwd door Kaspar Jodok von Stockalper, een Walliser zakenman, die een groot vermogen verwierf door zijn monopolie van de zouthandel over de Simplon. Vorsten en paus zochten zijn steun en steunden hem als 'koning van de Simplon', totdat jaloerse streekgenoten hem dwongen de wijk te nemen naar Italië. Het paleis heeft torens met uivormige koepels en een groot binnenhof met gewelfde galerijen. Het herbergt thans onder meer een museum. Op het binnenhof staan enige koetsen, die nog aan het begin van de 20ste eeuw door sterke paarden getrokken hun moeilijke tocht over de Alpen maakten.

Bezienswaardige punten

Dit zijn de 17de-eeuwse Sebastianplatz met de Sebastiankapelle en een fontein ter herinnering aan de eerste vlucht over de Simplon in 1910 door de Peruaan Chavez. Het plein is vanaf het treinstation bereikbaar via de Bahnhofstrasse. De barokke jezuïetenkerk, de Eglise de Collége (Spiritus Sanctus), stamt uit 1685, maar werd na een brand in 1787 in classicistische stijl herbouwd.

VERVOER BRIG

Bus: Verbindingen met Brigerbad, Naters, Blatten, SimplonDorf, Gondo, Iselle (It.) en Domodossola (It.).

Kabelbaan: Verbinding tussen Blatten en Belalp.

Trein: Verbindingen met Oberwald, Andermatt, Chur, Sion, Lausanne en Genève. Autotrein naar Iselle (di Trasquera) in Italië via een 19,8 km lange tunnel. Beginpunt van de smalspoorbaan BrigVispZermatt.

Belalp

Brig vormt een goed uitgangspunt voor excursies in de omgeving, onder meer naar Belalp (2086 m, bereikbaar met kabelbaan uit Blatten), dat een groots uitzicht biedt op de gletsjertong van de Aletschgletsjer. Het fraaiste uitzicht heeft u van de top van Belalp, die u wandelend vanaf het kabelbaanstation Belalp kunt bereiken. Reeds ruim een eeuw staat Belalp bekend als een goed uitgangspunt voor wandelingen; tegenwoordig is het tevens een bekend skigebied.

Natten

Dit eeuwenoude dorp ligt naast het dorp Blatten aan de overzijde van de Rhöne en is door middel van twee bruggen met Brig verbonden. Bezienswaardig zijn de Mauritiuskerk en het naast de kerk gelegen 16de-eeuwse Beinhaus. Door een tralievenster kunt u een blik in de kelder werpen waar, achter een afbeelding van Jezus aan het kruis, ca. 1500 schedels de achterwand vormen. Boven de schedelmuur hangt de spreuk: Was ihrseid, das waren wir, was wirsind, das werdet ihr.

Brigerbad

Op een afstand van 5 km ten westen van Brig ligt het kuuroord Brigerbad. De meeste van de veelal in elkaar overlopende thermale baden hebben een temperatuur die tussen de 33 en 37 °C ligt, met uitzondering van het thermale sportzwembad (27 tot 30 °C). Opmerkelijk zijn het thermale golfslagbad en het thermale grottenbad.

SimplonDorf

De weg naar het zuiden passeert Sim plonDorf, waar nog resten van een Romeinse weg zijn. Via het 5 km lange Gondoravijn komt de weg bij de Zwit sersItaliaanse grens, waar in Iselle de autotrein (Auto Verlad Zug) uit Brig zijn eindpunt heeft en de weg verder gaat naar Domodossola.

Verbindingen

Auto: de afstand per auto van Brig over de Simplonpas naar de Zwitsers Italiaanse grens is 42,5 km. Bus tussen Brig, Simplon-Dorf, Gondo, Iselle (It.) en Domodossola (lt.).

De Simplonpas

Van Brig uit voert een weg met grote overspanningen over dalen naar de 2005 m hoge Simplonpas, die, samen met de langste treintunnel ter wereld (19,8 km), het verkeer met Italië onderhoudt. De Simplonpas was reeds in de Romeinse tijd en de Middeleeuwen een handelsroute. Napoleon bouwde van 1801 tot 1805 de weg uit tot een van de belangrijkste Alpenpaswegen, omdat hij de verbinding nodig had voor het vervoer van zijn legers en kanonnen naar Italië. De aanvankelijk onverharde weg werd in 1902 door een teerlaag bedekt op initiatief van doctor Gugliel Minetti, die bekend bleef onder de naam Goudron, het Franse woord voor teer. Hij werkte ook in het toenmalige Nederlands-lndië als bestrijder van tropische ziekten. In 1981 werd de weg verbreed. De weg passeert het Saltinaravijn en het Ganterbrachtdal over de hoogste brug van Zwitserland. Op de top van de pas bevindt zich het door Napoleon gestichte Hospiz, sinds 1831 eigendom van de monniken van de Grote Sint-Bernhard. Een stenen beeld van een adelaar herinnert aan de grensbewaking in de oorlogsjaren 1939-1945. Iets verder staat een door Kaspar von Stockalper in 1660 gebouwde toren.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Brig en Zwitserland