Wallis

Swipe

Het Gomsdal

Vanaf Oberwald strekt zich het brede, tot Brig reikende Gomsdal uit. Hier doorheen zoekt de Rhöne zich kronkelend een weg langs en door talloze dorpen, om eerst bij Brig in een bredere en rustiger bedding oostwaarts te snellen. In het dal liggen, van noordoost naar zuidwest, bezienswaardige plaatsen en kleinere dalen met eeuwenoude Gomser huizen en barokke kerken, zoals Oberwald, Münster, Reckingen, Niederwald, Fiesch, Bellwald, het Binndal en Mörel.

Oberwald

Oberwald is het eerste bewoonde dorp van het Gomsdal. De barokke Heilige Kruiskerk (1710) wordt door een grote lawinemuur beschermd. De kerk bezit een aantal bezienswaardige altaren. In de zustergemeente Unterwassern staat de Christoffelkapel.

In Oberwald begint de kilometerslange langlaufloipe naar Niederwald, die door het brede en zonnige Rhönedal leidt. Men kan zelf de lengte bepalen door gebruik te maken van de talloze opstap mogelijkheden van de Furka Oberalp Bahn. Vanaf Oberwald kan ook de Gommer Hüheweg in westelijke richting worden gevolgd. De tocht kan naar eigen wens kort of lang (tot eindpunt Bellwald) worden gemaakt.

Gletsch

Vanuit Oberwald kunt u een bezoek brengen aan het zomerdorp Gletsch aan de voet van de Rhönegletsjer. In de gletsjer is een grot uitgehakt die u kunt bezichtigen. Gletsch is het beginpunt van de Furkapas en de Grimselpas.

Obergesteln

Het dorp Obergesteln, ten zuidwesten van Oberwald, valt op door het afwijkende karakter van de stenen huizen: het is een van de talloze door brand vernielde houten dorpen (1868). Daarnaast werd het dorp ook regelmatig door lawines verwoest. Vanuit dit dorp kunt u een gecombineerde tocht per mountainbike en rubberboot maken.

Ulrichen

Op een afstand van 4 km ten zuidwesten van Oberwald ligt het dorp Ulrichen. Het dorp heeft nog een aantal 16de eeuwse Gomser huizen, een goed voorbeeld is het Haus Imahorn. In Ulrichen is de afslag naar het Aeginenda en de Nufenenpas, met 2478 m de hoogste pasweg van Zwitserland. De pasweg vormt sinds 1969 via het Bedrettodal een verbinding met Airoio in Ticino. De pas biedt een indrukwekkend uitzicht over de noordelijk van de Rhóne gelegen alpentoppen.

Münster

Münster is de hoofdplaats van het district Goms, waar veel Walliser houten herenhuizen uit de 15de en 16de eeuw zich langs de nauwe, door het dorp slingerende straat aaneenrijgen. In het lokale hotel herinnert een GoetheStube aan het verblijf van de dichter tijdens zijn befaamde reis naar Italië. In de voorhal staat een opmerkelijke kruisi gingsgroep uit 1743 met een prachtige slapende Petrus en Judas te midden van Romeinse soldaten.

In de bezienswaardige Mariakerk bevindt zich een fraai laatgotisch altaar met een drieluik uit 1509 en vier andere barokke altaren. In de St. Peterkapel uit 1309 zijn 17deeeuwse schilderingen te zien.

Reckingen

Ook het volgende dorp Reckingen heeft een oude kern met houten huizen, stallen en opslagplaatsen. Het dorp is echter vooral bekend om zijn barokke Mariakerk, wellicht een van de mooiste van Wallis. Het witgepleisterde kerkje bevat rijk bewerkte altaren en talloze heiligenbeelden. Beroemd zijn de gestucte en beschilderde plafonds. Het knekelhuis (1745) heeft vitrines met aangeklede en met kostbare stenen versierde skeletten. Men kan ze door de ramen zien. Voor de kerk herinnert een monument aan de lawineramp van 1970, waarbij dertig mensen omkwamen.

Niederwald

In het eeuwenoude dorp Niederwald, eveneens met bezienswaardige huizen, stallen en een rijke barokkerk, werd Cesar Ritz, de stichter van de bekend geworden hotelketen, in een eenvoudig huis geboren. Een opschrift herinnert eraan. Niederwald is met Oberwald een van de beginpunten van de langlaufloipe door het Rhönedal.

Bellwald

Enige kilometers verder is bij het station Fürgangen de afslag naar het op 1600 m hoogte gelegen Bellwald, dat zich sinds de aanleg van een weg in de jaren zeventig tot een aantrekkelijk chaletdorp heeft ontwikkeld. Een kabelbaan onderhoudt de verbinding tussen het station Fürgangen en het dorp. Dit gebied heeft een zonnig klimaat; reden waarom Bellwald (met een juweel van een boerenbarok kerkje en met oude huizen) de bijnaam 'het zonneterras van Goms' heeft gekregen. Er zijn verschillende faciliteiten ten behoeve van het zomer en wintertoerisme, zoals onder meer restaurants en kabelbaanVerbindingen met Fürgangen (in het dal) en de Steibenkreuz (2500 m).

Wilera

Bij het aantrekkelijk gelegen chaletdorpje Wilera begint de Gommer Hüheweg.

Fiesch

Het in het Gomsdal gelegen Fiesch (1050 m) ziet uit op de Fieschergletsjer. Het is het beginpunt van een kabelbaan naar de Eggishorn (2957 m), die u via het station Kühboden (2212 m) kunt bereiken. Een korte wandeling voert naar de rand van de Grote Aletschgletsjer, die zich in enige brede banen langs de bergkam in westelijke richting beweegt. Aan de andere kant van de gletsjer verheffen zich de bergtoppen van het Berner Oberland, met als hoogste toppen de Aletschhorn (4195 m), de Finsteraarhorn (42741T1) en de Jungfrau (4158 m). Vanaf de Eggishorn leiden bergpaden langs de gletsjer naar Riederalp, waar een kabelbaan de verbinding met het dal onderhoudt.

Binndal en Ernen

In het bergdorpje Lax (1000 m) leidt een afslag zuidwaarts naar het dorpje Ernen en het Binndal. Ernen heeft een goed bewaard dorpsplein met een monument ter herinnering aan de Zwitserse kardinaal Matthaeus Schiner (ca. 14651522), die in het nabije Mühlebach werd geboren en de paus van een Zwitserse lijfwacht voorzag. De St. Georgkerk (1518) is een van de mooiste van de wijde omgeving, met een koor in flamboyante stijl en een rococoaltaar uit 1761. Ook de andere altaren en talloze beelden zijn de moeite van het bezichtigen waard. Op een heuvel tussen Ernen en Mühlebach staat nog een galg van drie zuilen, waaraan in 1798 voor het laatst een veroordeelde werd opgehangen.

Binn

De weg van Ernen naar Binn gaat door een kaarsrechte, onverlichte tunnel (open dak van auto sluiten wegens lekkend tunnelplafond!). Het kleine romantische dorpje Binn (200 inwoners) ligt aan de Binna, waar een steile, ronde brug beide oevers verbindt. Het is een centrum voor zomerwandelingen door het Binndal en wordt druk bezocht door geologen en steenzoekers. In de omringende bergen kunt u kristallen vinden, zoals kleurloze bergkristallen, rode granaten en paarse amethisten. Het grootste, tot heden gevonden bergkristal weegt 35 kg. Granaten, bergkristallen en amethisten zijn alle een variëteit van kwarts. Een bekende vindplaats van kristallen is de steengroeve bij Imfeld. Er worden vanuit Binn regelmatig mineralogische excursies georganiseerd. INFORMATIE EXCURSIES. Informatie in de mineralenwinkels in het dorp.

Betten

Halverwege Lax en Mörel passeert u het dorp Betten. Hier vertrekken twee grote kabelbanen naar Bettmeralp, een autovrij vakantieoord op een hoogte van 1946 m. In het sportcentrum Bachtla kunt u gebruik maken van onder meer een zwembad met whirlpool, solarium en sauna. Vanuit Bettmeralp kunt u per stoeltjeslift of kabelbaan verder reizen naar de Bettmerhorn, met uitzicht op de 23,6 km lange Aletschgletsjer.

Riederalp

Vanuit het in het Gomsdal gelegen Mörel lopen twee kabelbanen naar Riederalp op 1925 m. Riederalp is eveneens autovrij en zowel in de zomer als winter een centrum van bergwandelingen en skitochten, onder meer naar het Aletschwald (met opnieuw uitzicht op de Aletschgletsjer) en het meertje de Blausee (2204 m). De kabelbaan Riedelwest brengt zijn passagiers naar Riedel Mörel, waar u kunt overstappen op een kabelbaan naar Riederalp. U kunt ook per auto naar Riedel-Mörel rijden en aldaar op de kabelbaan naar Riederalp stappen.

Vanaf Riederalp, waar onder meer een speeltuintje is, kunt u met een stoeltjes lift naar de Aletschgletsjer reizen. U kunt bij het eindpunt rechtsaf slaan (houdt de gletsjer aan uw linkerhand) en met hetzelfde kaartje via de andere kabelbaan terugreizen naar Morel (wandeltijd: ca. 1 uur). U moet ook hier halverwege overstappen op een andere kabelbaan. Vanaf dit overstapstation kunt u de Blausee bezoeken.

Riederfurka

Dit dorp is eenvoudig wandelend bereikbaar vanaf Riederalp. In Riederfurka staat de Villa Cassel, in 1902 door de Brit Sir Ernest Cassel gebouwd en sinds 1976 centrum van de Zwitserse natuurbescherming. Sinds 1976 is dit het eerste ecologische centrum in Zwitserland. De tentoonstellingsruimten geven een inzicht in de talloze biologische en fysischgeografische verschijnselen in het gebied rondom de Aletschgletsjer.

INFORMATIE VILLA CASSEL. Geopend: half junihatf okt. dag. 1017 uur.

Aletschwald

Op de berghelling tussen Riederfurka en Moosfluh ligt het beschermde Aletschwald, een klein maar schitterend natuurreservaat met een gevarieerde planten en dierenwereld. Vanaf de gemarkeerde wandelpaden in het 3 km2 grote natuurgebied heeft u een fraai zicht op de Aletschgletsjer.

Breiten

Vlak boven Morel ligt het kuuroord Breiten. U kunt hier baden in de open lucht en in het overdekte Solbad in zouthoudende warmwaterbronnen (33° C).

De weg van Morel naar Brig volgt de talloze bochten van de Rhóne en passeert de Hohenfluhkerk uit 1734, die tussen autoweg en spoorlijn ligt ingeklemd. In deze kerk staan bezienswaardige barokke altaren; helaas besloot men de kerk te sluiten voor bezoekers, nadat enkele beelden waren ontvreemd.

Verbindingen

GOMSDAL. Bus: Oberwald heeft busverbindingen met Gletsch, Realp (via de Furkapas) en Innertkirchen (via de Grimselpas). Ulrichen heeft een busverbinding met Airoio (via de Nufenenpas). Fiesch en Lax hebben een busverbinding met Binn (via Ernen) en het Binndal. Fiesch heeft ook een busverbinding met Fieschertal.

Kabelbanen met uitzicht op de Aletschgletsjer vanuit Fiesch, Betten en Mörel. Treinstations in Oberwald (Auto Verladstation naar Realp), Ulrichen, Münster, Fiesch, Lax, Betten F.0. en Mörel.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Het Gomsdal en Zwitserland