Wallis

Swipe

Het Lötschendal

Op een afstand van 11 km ten westen van Visp kunt u een afslag in noordelijke richting nemen naar Gampel-Steg. Ten noorden hiervan ligt Goppenstein. In dit dorp begint het prachtige Löt schendal, dat tot de bouw van de Lötschbergtunnel in 1913 het meest afgesloten Alpendal was. In 1919 voltooide men de weg van Goppenstein naar Kippel en pas in 1954 trok men deze weg door tot Blatten. Jaarlijks werd 's winters de toegangsweg naar het dal versperd door een beruchte lawine. Het dal loopt van 640 m hoogte bij Gampel in de Rhónevlakte op tot 3200 m voorbij Fafleralp bij de uitloper van de Langgletscher. Bij Ferden verwijdt het dal zich en komt de Lötschenlückegletsjer op een hoogte van 3178 m in zicht.

De bewoners van het Lötschendal kennen een levendige viering van carnaval, onder meer door het optreden van de Tschaggatta, angstwekkende gestalten, gehuld in pelsmantels en verborgen achter groteske maskers. In de zomer worden er met Sacramentsdag processies in de dorpen en velden gehouden, waaraan de in 17de-eeuwse kleding gehulde Herrgottsgrenadiere deelnemen.

Kippel

Het eerste dorp in het dal is het bezienswaardige Kippel. Het behoort tot de fraaiste dorpen van Wallis met 17de en 18de-eeuwse huizen, talloze houten voorraadschuren en stallen. Het Grosse Haus uit 1666 en de in de loop der eeuwen meerdere malen verbouwde St. Martinkerk zijn het bezichtigen waard. In het Lötschentaler Museum staan voorwerpen tentoongesteld die het fascinerende culturele leven in het dal tot onderwerp hebben.

INFORMATIE LÖTSCHENTALER MUSEUM. Geopend: halt juni-eind okt. di.-zo. 10-12 en 14-18 uur.

Blatten en Eisten

Ook in de volgende dorpen Blatten en Eisten staan de voor deze streek karakteristieke houten huizen en stallen. In het nabij gelegen dorpje Eisten staat een kapel uit 1672. Het dal eindigt in Fafleralp, vanwaar wandelpaden verder leiden naar de gletsjer.

Verbindingen LÖTSCHENDAL

Auto: van Goppensteln gaat een kleine pasweg, die de laatste jaren van talloze tunnels is voorzien, naar Gampel. Het verkeer in oostelijke richting kan de Rhöne tot Oberwald en Gletsch volgen en in westelijke richting tot het Meer van Genève.

Bus: vanuit Gampel rijden bussen naar de dorpen in het Lötschendal.

Kabelbaan: Gampel heeft een kabelbaanverbinding met Jeizinen. Tussen Kippel en Wiler ligt het dalstation van de kabelbaan naar het wandelgebied op de Lauchneralp (1950 m).

Trein: ten noorden van de weg die Visp met Sierre verbindt rijdt hoog langs de bergwand de trein die via de Lötschberg Wallis is binnengereden en het kanton vanuit Brig weer verlaat. Bij Gampel is een afslag in noordelijke richting naar de Lötschbergtunnel, die in het zuiden bij Goppenstein begint en bij Kandersteg de noordkant van het Berner Oberland bereikt. Goppenstein is het zuidelijke station van de Lötschbergtunnel, die de rechtstreekse verbinding tussen Bern en Wallis vormt, en het station van de autotrein naar Kandersteg. Het is ook mogelijk met de autotrein van Kandersteg, via Goppenstein, tot Brig door te rijden.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Het Lötschendal en Zwitserland