Wallis

Swipe

Het Matterdal

Het Matterdal begint bij Stalden en strekt zich uit tot Zermatt. In het plaatsje St. Niklaus staat een uit de Romaanse tijd daterende kerktoren. Bij het dorpje slaat een smalle weg af naar Grachen, een zonnig bergdorp aan de oostkant van het dal en de plaats met de geringste neerslag van Wallis. Vanuit dit Walliser bergdorp kunt u aantrekkelijke wandelingen maken. Verder naar het zuiden ligt Tasch (31 km van Visp), waar u de auto moet achterlaten en een trein het vervoer naar het dorp Zermatt overneemt.

Zermatt

Zermatt (oorspronkelijk zur Matte) ligt op een hoogte van 1616 m en heeft 4100 inwoners. Het is het hoogst gelegen permanent bewoonde dorp in het Matterdal. Sinds de beklimming van de Mat terhorn in 1865 is het bergdorp uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristenoorden van de Alpen. Het is schitterend gelegen en wordt omgeven door toppen als de Monte Rosa (463401), de Liskamm (4527 m), de Breithorn (4160 m) en de majestueuze en ongenaakbare Matterhorn (4478 m). Het verkeer wordt onderhouden door koetsen, fietsen en elektrische wagens, die gedurende het gehele jaar bezoekers naar hotels en pensions brengen. Auto's zijn in de regio Zermatt verboden. Tussen de talloze hotels, winkels en nieuwe gebouwen staat nog een aantal oude Walliser huizen. Het Alpien Museum bevat veel bijzonderheden over onder meer de openlegging van de Alpen, de geschiedenis van het alpinisme en het planten en dierenleven in het Matterdal. Er staat onder meer een model van de Matterhorn

INFORMATIE ALPIEN MUSEUM. Geopend: zo.-vr. 10-12 en 16-18 uur.

U kunt ook een bezoek brengen aan de Gletschergarten aan het einde van de Gornergletscher.

De Matterhorn

Symbool van Zermatt is de Matterhorn (4478 m), de bekendste van alle Zwitserse alpentoppen. De berg is in de gehele wereld zo beroemd dat zelfs de Nepalezen in de Himalaya de 6997 m hoge berg Machhapuch hare (de 'vissenstaart') de 'Matterhorn van Nepal' noemen! De eerste beklimming van de Matterhorn vond op 14 juli 1865 plaats door de twintigjarige Engelsman Edward Whymper. Hij was door een uitgever naar Zwitserland gestuurd voor het vervaardigen van bergteke ningen, maar raakte zo door de Matterhorn gefascineerd dat hij verwoede pogingen ondernam de steile, piramidevormige berg te beklimmen. Pas de zevende poging, in gezelschap van drie andere Britse alpinisten (Lord Francis Douglas, Charles Hudson en Douglas Hadow) en drie berggidsen (Peter Taugwalder en zoon en Michel Croix uit Chamonix), was succesvol. De groep bereikte de top na een dag klimmen. Bij de afdaling gleed de negentienjarige Douglas Hadow uit en sleepte Michel Croix, Charles Hudson en Lord Francis Douglas met hem mee de dood in. Tegenwoordig probeert een tiental mensen per dag (drieduizend per jaar) een beklimming. Een brochure van de Berggidsen Organisatie waarschuwt tegen deze 'modieuze waanzin': jaarlijks vinden ca. tien mensen de dood op de flanken van de Matterhorn. De bezoeker heeft echter talloze andere mogelijkheden om de ongekende pracht van de bergwereld rond Zermatt te ondergaan, dankzij het feit dat de Alpen steeds toegankelijker worden.

Kabelbaan

De reismogelijkheden per kabelbaan zijn bij Zermatt haast onbegrensd. De indrukwekkendste tocht gaat van het station in Zermatt naar de Gornergrat, een op 3136 m hoogte tussen twee gletsjers gelegen lange rotskam. De tandradbaan (waarvan de aanleg in 1898 begon en die de hoogste van Europa is) rijdt in ongeveer drie kwartier met een stijging van 20 procent via enige stations naar boven. Het terras van het bij het eindstation gelegen Hotel Gornergrat biedt een uniek uitzicht over de brede Gornergletscher en vijftig andere gletsjers. Niet minder dan vijftig bergtoppen die boven de 3000 m uitreiken liggen in het vizier, met als allerhoogste de op de grens met Italië liggende Dufourspitze (4634 m). Vanuit het hotel kan men in de vroege ochtend genieten van het opkomen van de zon boven de bergen.

De tocht kan met een kabelbaan over de gletsjers naar de Stockhom worden voortgezet, waarvan het eindstation op 3407 m tussen de gletsjers ligt. Overal rijst de machtige muur van de Matterhorn boven de omliggende bergen uit. Van Zermatt gaat de Alpenmetro Sunnega ondergronds naar het station op de gelijknamige berg op 2300 m. Sunnega ligt bij een meertje en in de zomer tussen grazige weiden; het plaatsje biedt een fraai uitzicht op de Matterhorn. Gondelbanen gaan verder via Blauherd (2601 m) naar Unterrothorn, waarvan de rotsige top op 3103 m hoogte weer een ander uitzicht biedt: op de Matterhorn, de brede Findelgletsjer, de Breit horn en andere toppen achter de Gornergrat, het dorp Zermatt en het Matterdal.

De hoogste gondelbanen van Europa maken het mogelijk via enige stations omhoog te zweven naar de top van de Kleine Matterhorn, waar op 3820 m het bergstation weer een ander panorama biedt over gletsjers, sneeuw en, van dichtbij, de steile wand van de Matterhorn.

Vanaf de Kleine Matterhorn kunt u zomers uitstekend skiën. De route naar de Kleine Matterhorn start met de kabelbaan naar Furi (1886 m). Hier stapt u over op de kabelbaan naar Trockener Steg (2939 m), het beginpunt van de gondelbaan naar de Kleine Matterhorn. Vanuit Furi kunt u ook per kabelbaan de Schwarzsee (2582 m) bezoeken met de barokke Maria zum Schneekapel. TOERISTENINFORMATIEKANTOOR, Kurverein, CH3920 Zermatt.

Verbindingen MATTERDAL

Bus: Grachen heeft een 8 km lange busverbinding met St. Niklaus.

Trein: het autovrije Zermatt kan per smalspoortrein bereikt worden vanuit Visp (39 km), Stalden, St. Niklaus of Tasch (8 km). Voorbij Tasch is geen autoverkeer toegestaan.

10 prachtige bestemmingen in Het Matterdal en Zwitserland