Wallis

Swipe

Het Saasdal

De dalen ten zuiden van Visp zijn in de loop der tijd van groot toeristisch belang geworden. Bij Visp is een afslag in zuidelijke richting naar Visperterminen en de plaats Stalden, waar twee dalen met belangrijke plaatsen samenkomen: het Saasdal, dat tot Saas-Fee loopt, en het Matterdal, dat zich tot Zermatt uitstrekt.

Het Saasdal bezit een rijk dierenleven. Er leven ongeveer 500 steenbokken, 600 gemzen, 80 reeën, 500 alpenmarmotten en twee paren steenarenden.

Saas-Balen

De weg naar Saas-Fee loopt langs steile wanden door het Saasdal; voor Saas-Balen komt bij Eisten de Schweibbachswaterval omlaag. In Saas-Balen staat een door zijn ronde vormen opmerkelijke barokkerk uit 1812.

Saas-Grund

Vlak voor Saas-Grund, in het dorpje Unter dem Berg, vertrekt een kabelbaan naar de Hohsaas, op een hoogte van 3098 m. Vanaf hier heeft u een goed zicht op de Triftgletsjer. In Saas-Grund staan de Maria zur Hohen Stiegekapel uit 1687 met een bezienswaardig altaar en de Dreifaltigkeitskapel uit 1736. Hier splitst zich de weg opnieuw: de linkerweg loopt naar Saas-Almagell (1672 m) en de rechter naar Saas-Fee.

Saas-Almagell

Saas-Almagell is het laatste dorp voor de grootste aarden stuwdam van Europa, de Mattmark op 2200 m, met een hoogte van 115 m en een lengte van 780 m. Tijdens de aanleg in 1965 eiste een neerstortende ijs en rotsmassa tientallen doden. De omgeving is geschikt voor langlaufen en er zijn verscheidene stoeltjes en sleepliften. Het decor wordt gevormd door onder meer de Almagellerhorn (3327 m) en de Stellihorn (3436 m).

Saas-Fee

Saas-Fee (1810 m) ligt in een dal aan de voet van de overweldigende Mischabel groep met als hoogste top de 4545 m hoge Dom, de op één na hoogste berg (de Dufourspitze is de hoogste) van Zwitserland. Vandaar dat men het dorp 'de parel van de Alpen' noemt. Het dorp ligt dicht tegen de Italiaanse grens aan en wordt omringd door niet minder dan dertien besneeuwde bergtoppen die hoger zijn dan 4000 m. Dankzij deze zuidelijke ligging is het klimaat uitermate mild met als gevolg dat de boomgrens relatief hoog ligt, namelijk op 2200 m.

In 1951 werd de weg tussen Saas-Grund en Saas-Fee geopend. Sindsdien is de plaats per auto bereikbaar, maar auto's moeten buiten het dorp worden geparkeerd in de ruime parkeergarage of op een van de vier parkeerplaatsen. Elektrische wagens verzorgen het lokale verkeer. Het dorp zelf is geheel autovrij. In dit aantrekkelijk gelegen dorp kunt u een bezoek brengen aan het plaatselijke museum, gebruik maken van één van de talloze kabelbaanVerbindingen of gewoon wandelen en genieten van het weidse uitzicht.

Saaser Museum

Het bezienswaardige Saaser Museum is gevestigd in een typisch 19deeeuwse Saaser woning en bezit diverse gebruiksvoorwerpen en bijzonderheden betreffende het dal, waaronder de werkkamer van Carl Zuckmayer, de toneelschrijver, slaapkamers, een weefgetouw, werktuigen, een keuken, foto's van het begin van het toerisme en de gletsjers, religieuze voorwerpen (op de bovenste verdieping) en een mineralencollectie. Bijzonder is een blik in een microscoop die de mineralen tienmaal vergroot.

INFORMATIE SAASER MUSEUM. Geopend: di.zo. 1012 en 1418 uur.

Carl Zuckmayer

De oude kerk werd in 1961 door een nieuwe vervangen. Op het kerkhof kunt u het graf van de oorspronkelijk Duitse, maar in 1938 naar Zwitserland en de Verenigde Staten uitgeweken toneelschrijver Carl Zuckmayer (18961977) vinden. Carl Zuckmayer werd vooral bekend door Der Hauptmann von Köpenick.

Dorpsplein

Op het dorpsplein staat een monument ter herinnering aan de actieve dorpspastoor Imseng, die de ontwikkeling van het toerisme in het Saasdal stimuleerde.

Kapellenweg

De Kapellenweg loopt van Saas-Fee langs de oever van de rivier de Fee-Vispe naar Saas-Grund. Langs de oever staan vijftien in 1709 gebouwde kapellen met schilderingen en houten beelden, die gezamenlijk de staatsies van een kruisweg vormen.

Kabelbanen Saas-Fee

Vanuit SaasFee vertrekken kabelbanen met de volgende bestemmingen:

1. Fellskin (2991 m): startpunt voor bergbeklimmers en overstapstation voor de ondergrondse Metro Alpin naar Mittelallalin. Startpunt voor een wandeling naar de Britannia Hut.

2. Hannig (2350 m): een geschikt vertrekpunt voor paragliding en wandelaars. De Hannigalp is onder meer ook wandelend bereikbaar via Café Alpenblick (wandelduur: 50 min.); u kunt uw tocht eventueel vervolgen met een beklimming van de vierde Mellig (2701 m).

3. Langfluh (2867 m): fraai zicht op beide stromen van de Feegletsjer en vertrekpunt voor bergbeklimmers.

4. Mittelallalin (3500 m): van Fellskin rijdt het snelle kabelspoor Metro Al pin (10 m per sec.) in 2,5 min. ondergronds naar het draaiende restaurant Mittelallalin, het hoogste ter wereld. Het ligt te midden van 15 km skipistes, die ook in de zomer worden gebruikt. Zomers trainen hier met enige regelmaat de nationale skiteams van onder meer Zwitserland, Italië en de Verenigde Staten.

5. Plattjen (2559 m): een geschikt vertrekpunt voor wandelaars, onder meer naar de Britannia Hut (3030 m, via de Chessjengletsjer), een bekende overnachtingsplek voor bergbeklimmers.

6. Spielboden: fraai zicht op de beide stromen van de Feegletsjer en leefgebied van alpenmarmotten (Murmel tiere). Tevens overstapstation voor de kabelbaan naar Langfluh.

De kabelbaanstations Hannig, Plattjen, Spielboden en Langfluh zijn ook via gemarkeerde wandelpaden bereikbaar. Uiteraard zijn de wandelingen bergafwaarts gemakkelijker dan dezelfde wandelingen bergopwaarts! In de omgeving van SaasFee ligt een uitgestrekt wandelgebied met 250 km aan gemarkeerde paden.

ADRESSEN EN TELEFOONNUMMERS SAASFEE. Toeristeninformatiekantoor: vlak bij de parkeerplaatsen en parkeergarage, CH 3906 SaasFee. Postkantoor: tegenover het toeristeninformatiekantoor.

Verbindingen SAASDAL

Bus: alle dorpen in het Saasdal liggen aan de route die Stalden met Saas-Fee verbindt. Stalden beschikt over een treinstation. Er is tevens een bus tussen Visp en de dorpen in het Saasdal. Saas-Fee en Saas-Grund hebben busverbindingen met Saas-Almagell en Mattmark.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Het Saasdal en Zwitserland