Wallis

Swipe

Sion

Midden in het 'wijnland van Bacchus' ligt het tweeduizend jaar oude Sion (24.000 inwoners) in het wijdste deel van het Rhönedal. Zowel vanuit het oosten als vanuit het westen is Sion, hoofdstad van het kanton Wallis, van verre herkenbaar aan de twee uit de Rhönevlakte opstijgende rotsbergen. Zowel de Valère als de Tourbillon wordt bekroond door grote gebouwen.

De Valère

Op de Valère staat de versterkte Eglise Notre-Dame-de-Valère, uit de 12de eeuw, meer een burcht dan een kerk. In de kerk zijn fantasievolle kapitelen en talloze schilderingen te zien. Het orgel is het oudste, nog bespeelbare orgel in Europa. De negentien pijpen zijn van omstreeks 1400 en de beschilderde luiken dateren uit 1437. Er wordt jaarlijks een orgelfestival gehouden. Het gebouw is tegenwoordig een museum met enige grote ontvangstzalen.

INFORMATIE KERK EN MUSEUM. Geopend: kerk dag., museum di.-zo. 10-12 en 14-18 uur.

Tourbillon

Op de Tourbillon staat de ruïne van het bisschoppelijk kasteel. Het werd in 1294 opgericht, maar in 1788 door een brand verwoest. Dicht bij de Valère bevindt zich het Musée de la Majorie, met een collectie betreffende Wallis.

INFORMATIE MUSÉE DE LA MAJORIE. Geopend: di.-zo. 10-12 en 14-18 uur.

In de directe omgeving van het Musée de la Marjorie kunt u het Musée d'Archeologie bezichtigen. In dit museum staan prehistorische, Griekse en Romeinse vondsten tentoongesteld.

INFORMATIE MUSÉE D'ARCHEOLOGIE. Geopend: di.-zo. 10-12 en 14-18 uur.

Een ander bezienswaardige gebouw is de laatgotische kathedraal NotreDameduGlarier, met een zware Romaanse toren uit het begin van de 12de eeuw.

Maison de Supersaxo

Het Maison (Rue de Lausanne) dateert uit 1505 en werd gebouwd voor Georg Supersaxo. De feestzaal van het gebouw heeft een laatgotisch plafond dat met houtsnijwerk is versierd. Het weelderige gebouw moest Supersaxo's positie versterken ten opzichte van zijn rivaal, kardinaal Schiner. Supersaxo was een invloedrijk handelsman en politicus, terwijl Schiner een rol op het Europese politieke toneel trachtte te spelen. De kardinaal liet Supersaxo in 1512 in Rome gevangen nemen en gedurende twee jaren opsluiten in de kerkers van de Engelenburcht in Rome.

INFORMATIE MAISON DE SUPERSAXO. Geopend: ma.-vr. 8-12 en 14-18 uur.

Tussen de kathedraal en de Valère en de Tourbillon staat het Hotel de Ville met fraai gesneden deuren. De Tour des Sorcières, de Hexenturm(aan de Avenue Ritz), is een laatste overblijfsel van de stadsmuren uit de 12de eeuw. Tijdens gruwelijke processen werden hier vermeende heksen gemarteld.

VERVOER SION

Bus: Sion heeft het grootste Zwitserse postautobusstation, waar achttien buslijnen samenkomen. Busverbindingen met onder meer Arolla, St. Léonard, Lens, Haute-Nendaz en met Le Chargeur/Dixence. Het busstation Le Chargeur/Dixence ligt bij het dalstation van de kabelbaan naar de Grand Dixence stuwdam. Het dalstation is ook met de auto bereikbaar vanuit Sion via Vex, reistijd: 50 min.

Vliegtuig: Op 2,5 km ten westen van Sion ligt het internationale vliegveld Sion (dag. verbindingen met Zürich). Bussen en taxi's rijden tussen het vliegveld en het centrum van Sion.

Treinstation: Avenue de la Gare (gelegen op de plek waar deze straat zuidwaarts uitmondt).

Lac Souterrain de St. Léonard

Op een afstand van 6 km ten oosten van de stad ligt het grootste ondergrondse meer van Europa, het Lac Souterrain de St. Léonard. Het meer en de grotten zijn gevormd door binnendringend water. Zij worden sinds 1943 onderzocht. U moet er rekening mee houden dat het in de grotten koud is!

INFORMATIE LIGGING. Tussen Sion en Sierre aan de Simplonstraat, ca. 300 m van de hoofdweg. Er is een parkeerterrein.

Geopend: 15 mrt.-1 nov. dag. 9-17; juni-sept. 9-18 uur.

Grand Dixence

Ten zuiden van Sion, in een zijdal van het Val d'Hérens, ligt de grootste stuwdam van Europa: de Grand Dixence. Het gevaarte is 285 m hoog en houdt 400 miljoen m3 water tegen. De stuwdam levert 1600 miljoen KWH stroom per jaar. Vanaf het plaatselijke hotel leidt een kabelbaan naar de top van de dam. U kunt natuurlijk ook in krap een uur naar de dam wandelen. Achter het hotel is een kleine tentoonstellingsruimte.

INFORMATIE GRAND DIXENCE. Geopend: juli-sept., dag. 9.30-18.30 uur. Om 11 en 15 uur start er een gratis rondleiding door het gangenstelsel van de dam.

INFORMATIE RIVERRAFTING. Traject tussen Sion (Batassé) en Aproz/Riddes.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Sion en Zwitserland