Wallis

Swipe

St. Maurice

Op een afstand van 16 km ten noorden van Martigny ligt St. Maurice. In het stadje zou omstreeks het jaar 300 een Romeins legioen onder aanvoering van Mauritius de marteldood zijn gestorven. Volgens de overlevering werd dit legioen in het Egyptische Thebe (thans Luxor) opgericht en waren alle soldaten heimelijk tot het christelijk geloof overgegaan. Toen deze krijgslieden voor het begin van een veldslag weigerden om aan de Romeinse goden te offeren, werden zij op gruwelijke wijze ter dood gebracht.

Abdij

Nog in dezelfde eeuw werd boven het graf van Mauritius, die later tot patroon van de ridderorden werd uitgeroepen, een kapel gebouwd. In 515 stichtte de Bourgondische koning Sigismund er een abdij; het betreft de oudste grote kerkelijke vestiging van Zwitserland. De abdij groeide uit tot een belangrijk pelgrimsoord. Van de oudste gebouwen is de toegangstoren uit de 11de eeuw bewaard gebleven. In de nabijheid tonen opgravingen resten van vroegere gebouwen uit de 4de eeuw en later. In het eerste kwart van de 17de eeuw bouwde men er een basiliek die in 1693 door brand werd verwoest. Nieuwe kerkgebouwen verrezen in de 18de en de 19de eeuw. In 1942 werd de kerk deels vernield door een lawine. De huidige gerestaureerde kerk bezit een Karolingische preekstoel uit de 8ste eeuw.

Kerkschat

De abdij is tegenwoordig vooral van belang wegens de kerkschat die alle rampen overleefde en tot de rijkste van Europa behoort. De collectie omvat talloze voorbeelden van middeleeuwse goudsmeedkunst, een gouden waterkan van Karel de Grote, een vaas van sardonyx uit de 2de eeuw voor Chr. , een relikwie van Sint-Candidus in de vorm van een hoofd en talloze reliekschrijnen onder andere van Sint-Mauritius en Sigismund.

INFORMATIE SCHATKAMER: Geopend: de schatkamer kan alleen tijdens rondleidingen worden bezocht. In juli-aug. dag. om 9.30, 10.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur; in mei, juni, sept, en okt. om 10.30, 15.00 en 16.30 uur; en in nov.-april om 15.0 en 16.30 uur.

St. Maurice ziet zelf in westelijke richting uit op de toppen van de Dents du Midi (2969 m). Aan de voet van de eerste berg staat een kasteel uit de 16de eeuw, dat het Valais Musee Militiare herbergt.

MILITAIR MUSEUM: Geopend: di.-zo. 10-12 uur en 14-17 uur (juni-aug. tot 18 uur).

Sprookjesgrot

Vlak bij het kasteel ligt de Grotte aux Fees (de Sprookjesgrot), een complex druipsteengrotten van ongeveer 900 meter lengte dat eindigt in een ondergronds meertje en een waterval.

GROTTE AUX FEES: Geopend: juli en aug. dag. 9-19 uur; sept.-juni dag. 10-18 uur.

Zoutmijn van Bex

Enige kilometers ten noorden van St. Maurice ligt Bex. Bij dit dorp kunt u een bezoek brengen aan de zoutmijn van Bex. De met de hand uitgegraven mijnschachten, trappen en open ruimten in het onderaardse hebben een totale lengte van niet minder dan ongeveer 50 kilometer! e mijn was drie eeuwen in gebruik. Een treintje onderhoudt de verbinding met het hart van de mijn.

ZOUTMIJN: Geopend: april-half nov. dag. 9-16 uur.

VERBINDINGEN ST. MAURICE

 Auto: via Aigle loopt de autweg naar het Meer van Genève (bij het oude stadje Villeneuve). Tussen St. Maurice en Martigny kunt u afslaan naar het dorp en uitzichtpunt Mex (1118 m).

Bus naar mex (bi=uslijn 100-32), Morcles (buslijn 100-31) en Verossaz (buslijn 100-30).

Trein naar Martigny, Bex, Aigle en Montreux.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in St. Maurice en Zwitserland