West-Bohemen

Swipe

Loket

Een paar kilometer ten zuiden van Karlovy Vary ligt het plaatsje Loket. Dit stadje wordt ingesloten door een lus in de rivier de Ohre (Eger) en ligt tussen uitgestrekte bossen verscholen. De robuuste burcht steekt fier boven het romantische landschap uit. Gedurende de regeringsperiode van de Premysl Otakar I (1197-1230) werd een Romaanse vesting op het schiereilandje neergezet. In die tijd ontstond op de plaats van een Slavische nederzetting een versterkte, koninklijke stad. Na een grote brand halverwege de veertiende eeuw liet Karel IV Loket weer opbouwen. Hij kwam vaak op de burcht om staatsaangelegenheden te bespreken en voor de jacht. Tijdens een van die jachtpartijen ontdekte hij de bronnen van het latere Karlovy Vary. In 1434 maakte Loket deel uit van de beloning die kanselier Kaspar Schlick kreeg vanwege diensten die hij aan koning Sigismund verleend had. Een van Kaspars nakomelingen was een persoonlijke vriend van Martin Luther. Onder zijn invloed werd het protestantisme verspreid. Toen Karlovy Vary meer bekendheid kreeg, werden kunstenaars die in het kuuroord verbleven, aangetrokken door het schilderachtige karakter van Loket.

Het centrum van het stadje is het langgerekte, gebogen plein waarop een drievuldigheidszuil staat. De middeleeuwse huizen die het plein omringen zijn voorzien van gevels in de gotische, renaissance- en barokke bouwstijl. Vlak bij de zuil staat aan de zuidkant de herberg ‘U Bily Kup’ (bij het witte paard). In deze uitspanning vierde Goethe op 28 augustus 1823 zijn 74e verjaardag met zijn laatste liefde Ulrike von Levetzow. Goethe noemde Loket een ‘landschappelijk kunstwerk’. Op de hoek van het plein en de straat Radnicni staat het raadhuis (1682-1686).

Via een hobbelig straatje komt u aan de noordkant van het schiereiland, waar de burcht uit de eerste helft van de dertiende eeuw staat. In de burcht is een museum gevestigd met onder andere porselein, dat gedeeltelijk afkomstig is van de eens in Loket gevestigde porseleinfabriek van de gebroeders Haidinger. Ook een 108 kg wegende meteoriet is hier te zien. Deze steen werd in 1775 in de burchtput gevonden. Van de steen wordt wel gezegd dat het een versteende burggraaf is. Vanaf de brug over de Ohre heeft u een mooi uitzicht op de burcht.

10 prachtige bestemmingen in Loket en Tsjechië