West-Finland

Swipe

West-Finland

West-Finland of Länsi-Suomi heet de streek langs de Botnische Golf van Turku tot Kalajoki. In West-Finland liggen twee van Finlands grootste steden: aan de kust de vroegere hoofdstad Turku en landinwaarts de bruisende tweede stad van het land, Tampere. Rond Tampere ligt het uitgestrekte merenstelsel van Näsjärvi en vertoont het landschap veel verwantschap met het Finse Merengebied. Langs de westkust ten noorden van Turku ligt een hele rij historische steden en stadjes als Uusikaupunki, Rauma, Pori, Vaasa en Kokkola.

'Het eigenlijke Finland'

Die westkust vormt samen met de zuidkust de bakermat van Finland. De naam van een van haar regio's, Varsinais-Suomi, of in het Zweeds 'Egentlige Finland' betekent veelzeggend 'het eigenlijke Finland'. Sinds de middeleeuwen vestigden zich hier vooral Zweedse immigranten, die vanuit de kuststeden het binnenland verkenden. Veel plaatsen in West-Finland hebben een deels Zweedssprekende bevolking en hebben hun historische band met Zweden weten te behouden.

Naast cultuur en steden biedt dit gebied de bezoeker veel natuurschoon langs de scherenkust met zijn duizenden eilandjes, en de autonome Zweedstalige Åland-eilanden. De actieve toerist vindt hier rotsige baaien en zwemstrandjes, eindeloze mogelijkheden voor watersporten zeilen, duiken en kanoën, en afwisselende fietsroutes.

De Westkust van Finland

Langs de westkust ten noorden van Turku liggen de regio's Satakunta en Oost-Botnië (Österbotten/Pohjanmaa), met een groot aantal boeiende kuststeden. De streek wordt gekenmerkt door de verwantschap met het nabije Zweden, dat vanaf Vaasa hemelsbreed maar 43 zeemijlen verwijderd is. De handelssteden Uusikaupunki, Rauma, Pori, Kristinestad, Vaasa, Karleby, Jacobstad, en Nykarleby werden alle door Zweedse koningen gesticht, en men spreekt er ook nu nog twee talen. De Zweedse cultuur en geschiedenis kunt u onderweg afleiden uit de vele Zweedse plaatsnamen. In de regio Oost-Botnië is de Zweedstalige bevolking in de meerderheid (52%). Vaasa, het centrum van de Finse regio Oost-Botnië, is de meest Zweedstalige stad in Finland. De echte Zweden noemen dit stukje Finland aan de andere kant van de Botnische Golf ironisch 'parallelsverige' (parallel Zweden). Toch voelen de Zweedssprekende Finnen zich meer verwant met Finland dan met Zweden. Langs de kust heeft de ijstijd een kaal en rotsachtig landschap achtergelaten. Bevrijd van de last van het ijs, stijgt Finland ieder jaar nog 1 cm, zodat telkens nieuw land en nieuwe rotseilanden uit zee oprijzen. Achter de kustlijn ligt een kustvlakte met uitgestrekte landbouwgebieden; veel meer dan in het dichtbeboste binnenland. Het nu welvarende gebied werd in de 19e eeuw zwaar getroffen door economische tegenslag en hongersnoden. Er vertrokken toen duizenden -Finnen uit dit gebied naar Amerika.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in West-Finland en Finland