West-Finland

Swipe

Jakobstad

In het historische Jakobstad (Pietarsaari) werden vroeger veel grote zeilschepen gebouwd die hun weg vonden over de hele wereld. In de haven kunt u de replica van het 18e-eeuws museumschip Jakobstads Wapen bezichtigen, en er boottochten mee maken. Het stadje heeft verder een aantal historische huizen in de wijk Skata ten noorden van het huidige centrum. Kunstcafé Villa Sveden is een aangename plek voor een pauze. Het stadje kent veel kleine musea, waaronder curieuze, zoals het cichoreimuseum in een oude cichoreifabriek. Papierfabricage is een belangrijke industrie in Jakobstad. Aan de noordkant van de stad liggen indrukwekkende houtpulpbergen van de lokale papierfabriek.

Mässkär

Vanuit Jakobstad kunt u 's zomers een bootexcursie maken naar het eilandje Mässkär, met zijn oude vuurtoren. Mässkär is een van de vele vuurtoreneilandjes in dit deel van de Botnische Golf die vroeger van groot belang waren om de schepen in de gure Arctische omstandigheden naar de havenstadjes te leiden. Omdat de zee 's winters dichtvroor werden de lichten van de meeste vuurtorens in de wintermaanden gedoofd. Maar de vuurtorenwachters en hun gezinnen bleven er wonen en moesten onder barre omstandigheden zien te overwinteren. Mässkär lag vroeger aan de hoofdscheepvaartroute naar Jakobstad, die nu alleen nog door kleine schepen wordt gebruikt. De vuurtoren is niet meer in gebruik en het vroegere huis van de vuurtorenwachter is ingericht als natuurmuseum en heeft voor een beperkt aantal bezoekers accommodatie. 's Winters kan men over het ijs naar de vuurtoren wandelen of skiën.

Op de 7-bruggenweg naar Karleby kunt u afslaan naar het dorpje Fagernäs, met een opvallend grote houten kerk. Voorbij Fagernäs kunt u afslaan naar het eiland Larsmo voor de TerraMare tentoonstelling bij Köpmanholmen over de unieke stijging van het land. Er wordt een voorspelling gedaan over de landstijging in de toekomst, en om de veranderingen in de vorm van het land in het echt te aanschouwen is er een thematische wandelroute en een uitkijktoren. Via Bosund kunt u een kleine weg nemen naar het vissershaventje Bodö, met jachthaventje, zwemstrandje en een aantal mooie oude vissershutten. Een ervan is met oude voorwerpen en meubels ingericht als café, en heeft een groot terras aan het water (café Bryggen, ma.-vr. 17.30-21.00 uur, za., zo. vanaf 12 uur).

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Jakobstad en Finland