West-Finland

Swipe

Nokia

Tien kilometer van Tampere ligt het dorp Nokia, de plek waar in 1865 Fredrik Idestam een houtzagerij en papierfabriek begon. Die fabriek produceerde later rubberlaarzen en kabels en ging uiteindelijk over op telecommunicatie en mobiele telefoons. Sinds 1992 nam het bedrijf een grote vlucht en opende het vestigingen in heel Finland. Tegenwoordig heeft het bedrijf in Nokia zelf geen vestiging meer. Naar Nokia komen vooral rijke toeristen (veel Russen) om te relaxen in het luxe Nokia Spa Hotel.

Landschapskunst in Pinsiö

In de omgeving van Tampere en Nokia zijn voor liefhebbers van 'land art' enkele interessante vormen van landschapskunst te bewonderen. Veertien kilometer ten noordwesten van Tampere, bij de plaats Ylöjärvi, ligt langs de Pinsiöntie, in een vroegere grindgroeve het kunstproject 'tree mountain' (puuvuori) van de Amerikaanse kunstenares Agnes Denes, een elliptische berg van 460 m lang en 40 m hoog, beplant met 11.000 dennen volgens een wiskundig patroon. Evenveel vrijwilligers hebben de bomen geplant, waarbij iedere planter een certificaat kreeg met de eigendomsrechten voor 400 jaar. De Tree Mountain werd in 1996 geopend door de president van Finland en is een continu veranderend kunstwerk. Het idee achter dit project is interessanter dan de eigenlijke 'bomenberg', die na veertien jaar al grotendeels opgaat in het omringende landschap van heuvels en bossen. Iets verder, buiten het dorp Pinsiö, ligt aan de Sasintie 561 nog een landschapskunstwerk van de Amerikaanse kunstenares Nancy Holt: 'up and under'. Met zand, beton, aarde, gras en water heeft ze een oude zandgroeve gerecycled tot een spannend kunstwerk met aarden wallen, tunnels en vijvers, waar je over en onderdoor kunt -wandelen (of met quads rijden, zoals de plaatselijke jeugd doet). In Pinsiö ligt ook het nieuwe natuur- en kunsthotel Urkin -Oiilopirtti, de vroegere schuilplaats van Urho Kekkonen, de voormalige president van Finland.

Ikaalinen

Liefhebbers van historische stadjes kunnen 40 kilometer ten noorden van Tampere (langs de E12) een stop maken in Ikaalinen. Op een schiereiland in het meer Kyrösjärvi ligt hier een van de oudste en meest pittoreske Finse marktplaatsen. Er is een klein museum over de geschiedenis van het stadje.

10 prachtige bestemmingen in Nokia en Finland