West-Finland

Swipe

Pori

Het stadje Pori werd in de 16e eeuw gesticht als handelsstad langs de monding van de Kokemäkirivier. Een catastrofale brand vernielde vrijwel het hele stadje in 1852. Daarna werd het met brede straten opgebouwd, waardoor het nu een eind 19e-eeuwse uitstraling heeft met vele fraaie gebouwen zoals het stadhuis en het theater.

Pori is een levendige studentenstad, maar Pori is bovenal jazz! Het jaarlijkse jazzfestival van Pori is wereldberoemd en trekt de elite van de Jazzmuziek. Wereldsterren Ray Charles, Bob Dylan, en Stevie Wonder traden hier op. Pori bruist van activiteit als 9 dagen lang bands optreden op 10 podia, vooral langs de Jazz-straat langs de rivier Kokemäki. De grote sterren spelen in het natuurtheater op het riviereiland Kirjuri voor 35.000 toeschouwers. Pori heeft een opmerkelijk museum: het Juselius mausoleum op de begraafplaats Käppärä, een liefdesverklaring van vader Juselius aan zijn op 11-jarige leeftijd overleden dochter. De beroemde schilder Akseli Gallén-Kallela, die zelf een dochter had verloren, werkte drie jaar aan de fresco's in het mausoleum. De fresco's gingen later bij een brand verloren, maar werden door zijn zoon Jorma opnieuw geschilderd. Pori's Kunstmuseum is gevestigd in een voormalig pakhuis langs de rivier, en toont vooral moderne kunst. Verder kunt u nog het Satakunta Museum bezoeken, het historisch museum van Pori.

Pori's inwoners houden zoals zoveel Finnen van een bezoek aan een eiland voor een picknick, wandeling of zonnebad. Het eiland Kirjuri midden in de rivier is niet alleen het centrum van het jazzfestival, er is ook een natuurpark, een restaurant en een zomertheater. Het 6 km lange Yteri langs de kust heeft een populair zandstrand. De kust zelf, Meri-Pori, ligt door het eeuwenlange langzame stijgen van het land, een aantal kilometers van Pori vandaan. In Meri-Pori vindt u een zandstrand, camping, kuurhotel, golfbaan en windsurfcentrum.

10 prachtige bestemmingen in Pori en Finland