West-Finland

Swipe

Rauma

Rauma moet met Porvoo wedijveren om de titel 'mooiste stadje van Finland'. Rauma is de derde oude stad van Finland. Sinds het stadje in 1442 werd gesticht is het verbonden geweest met de zeevaart en de scheepsbouw. Nog steeds is Rauma een belangrijke havenstad. In haar historische binnenstad is de geschiedenis van Rauma perfect geconserveerd. De houten binnenstad, de grootste van Scandinavië, staat terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is aan te raden er minstens een dagdeel door te brengen en 's avonds te dineren in een van de sfeervolle restaurants in de binnenstad. Het is geen museum, maar een levende stadswijk. Op 30 hectare staan 600 huizen, waarvan 200 bedrijfjes met kunstenaarswerkplaatsen, musea, winkeltjes en cafés. Bij de toeristeninformatie of het museum op het marktplein kunt u een folder halen met een stadswandeling door de oude stad. U kunt een georganiseerde stadswandeling volgen of zelf op uw gemak ronddwalen door smalle straatjes langs kunstenaarswerkplaatsen en winkeltjes.

Rauma kent ook een eigen taal. Een apart taaltje doorspekt met Zweedse en Vlaamse woorden, vooral scheepstermen. Door de zeevaart en de contacten met de zeelieden uit Lage Landen aan de zee werd ook het kantklossen een lokale specialiteit. Jaarlijks wordt er eind juli rondom een thema de 'Piitsi Viikko' (Kantklosweek) georganiseerd waarvan de 'Musta Piitsi' (zwart kantkloskant) een belangrijke feestavond/nacht is geworden. De week wordt traditioneel geopend door de stadsomroeper. In het centrum vindt u ook een standbeeld van een kantklossende vrouw. Enkele belangrijke plekken in Oud Rauma (Vanha Rauma) die u niet mag missen: De kerk van het heilig kruis ligt aan de rand van het oude stadje, een mooi stenen kerkje uit de 15e eeuw. Centraal punt is het marktplein met dagelijkse markt en het oude stadhuis, tegenwoordig het Rauma museum over de zeevaartgeschiedenis van Rauma en de geschiedenis van het kantklossen. Ook de huizen van de vroegere reders en zeelieden Marela en Kirsti zijn tegenwoordig boeiende musea.

Verder toont het Rauma Kunstmuseum aan de Kuninkaankatu traditionele en moderne kunst. Tijdens de tweejaarlijkse Biennale Balticum wordt hier moderne kunst uit de landen rond de Baltische zee getoond. Het smalste straatje van Finland, de Kitukränn, moet u zeker niet missen. De bewoners van Rauma houden erg van de zee. 's Zomers varen kleine veerbootjes vanaf de haven naar diverse eilandjes heen en weer. Op het kale eiland Kylmäpilhaja staat een vuurtoren, waar u ook kunt overnachten. Geliefd is het eiland Reksaari, met mooie wandelpaden, een strand met een sauna (vooraf reserveren) en een café dat op zaterdagen is geopend.

10 prachtige bestemmingen in Rauma en Finland