West-Finland

Swipe

Turku / Åbo

De regio Zuidwest-Finland rond de stad Turku (Åbo in het Zweeds) heet in het Fins Varsinais Suomi, wat 'Het eigenlijke Finland' betekent. Dit deel van Finland werd in de 13e eeuw onderdeel van het Zweedse koninkrijk, dat destijds het hele gebied rondom de Botnische Golf omvatte. Vanaf de 13e eeuw vestigden zich Zweden langs de kust van wat nu Finland heet, en in 1229 werd de stad Åbo gesticht, de oudste stad van Finland. Voor de Zweden vormde Åbo het bruggenhoofd voor het ingelijfde gebied. Åbo bleef tot in de 19e eeuw de hoofdstad en belangrijkste stad van Finland. Ook nu nog is deze regio een van de sleutelgebieden voor de Finse economie, met belangrijke industrie- en landbouwgebieden.

Turku is internationaal bekend vanwege zijn Nokiavestigingen en de grote Aker scheepswerven, die luxe cruiseschepen bouwen (zoals onlangs de bouw van de Ms. Oasis of the Seas, het grootste cruiseschip ter wereld met een lengte van 360 meter en bestemd voor meer dan 7000 passagiers). Turku is met 175.000 inwoners de vierde stad van het land. Het is een van de mooiste steden van Finland, fraai gelegen aan de monding van rivier de Aura. De stad Turku bevindt zich bovendien aan de rand van de prachtige Turunmaa eilandenarchipel ten zuidwesten van de stad, met duizenden eilanden en eilandjes. De stad is daarom behalve aankomst- en vertrekpunt voor de ferries uit de Åland-eilanden ook het uitgangspunt voor een boot-, fiets- of autotocht door deze archipel.

Turku centrum

Turku's centrum strekt zich uit langs de rivier de Aura. Langs haar oevers staan enkele belangrijke historische gebouwen zoals de Domkerk en het kasteel, en de enige Zweedstalige Universiteit van Finland. Ondanks haar leeftijd van 780 jaar, is Turku een moderne stad. Haar brede boulevards werden aangelegd na een rampzalige stadsbrand in 1827, toen het grootste deel van de stad verloren ging. U kunt er nog de historie van het oude Finland proeven en vele interessante musea bezoeken op het gebied van geschiedenis en kunst. Het aangenaamst is een lange wandeling te maken langs de Aurarivier met zijn museumschepen en sfeervolle terrassen. In de moderne winkelcentra vindt u alle bekende designketens en Finse warenhuizen. De meeste bezienswaardigheden van Turku liggen langs de Aura, of in de nabijheid ervan. Alleen het Turku Artmuseum ligt op een heuvel, er een eind vandaan. Onderstaand worden de belangrijkste bezienswaardigheden beschreven, beginnend vanaf het marktplein en vervolgens vanaf de Kathedraal langs de rivier de Aura tot aan het schiereiland Ruissalo.

Rond het marktplein Kauppatori

Het grote marktplein Kauppatori is het centrum van Turku, met een mix van neoklassieke en moderne gebouwen. Het marktplein is het commercieel centrum met overdekte winkelcentra en de haltes van de stadsbussen. Grand hotel Börs, met bruin café en restaurant is sinds jaren een bekend ontmoetingspunt op het marktplein. Vlakbij, op de hoek van de Aurakatu en de rivier vindt u het toeristen-bureau Turku Touring. U krijgt er alle informatie over de stad en omgeving (plattegronden, fietskaart van Turku, fietsverhuur, folders met stadswandelingen). U kunt er ook gratis internetten en de Turku Card aanschaffen, die u gratis toegang geeft tot de meeste musea en stadsbussen, en recht geeft op een gratis City Tour en korting in enkele restaurants. Op een heuvel, aan het andere einde van de Aurakatu ligt het Turku Kunstmuseum, in een streng nationaal-romantisch gebouw met enorme granieten stenen. Het kunstmuseum werd na een grondige renovatie in 2005 heropend en is met zijn collectie Finse kunst vanaf 1800 tot heden een van de belangrijkste Finse kunstmusea. U vindt er werk van bekende Finse schilders en lokale kunstenaars.

Langs de oevers van de Aura

Bij de rivier staat de Domkerk van Turku (Tuomiokirkko), uit de 14e eeuw, een mooi voorbeeld van middeleeuwse Finse bouwkunst en sinds eeuwen het centrum van de lutherse kerk in Finland. In de kerk is een museum over de geschiedenis van de Dom. In de wijk achter de Dom ligt het moderne Sibeliusmuseo met ruim 350 muziekinstrumenten en een tentoonstelling over leven en werken van de componist. Terug bij de rivier geeft een plaquette de omvang van de stad Turku in 1800 weer. In het nabijgelegen Rettigpaleis, de vroegere woning van een tabaksbaron, werden bij toeval in 1990 tijdens renovatiewerkzaamheden op 7 meter diepte de ruïnes van een middeleeuwse stadswijk aangetroffen. In het paleis is tegenwoordig het verrassende combinatiemuseum Aboa Vetus & Ars Nova gehuisvest. Onder de grond een museum over archeologie (met de resten van de oude stadswijk) en bovengronds een museum voor moderne kunst. De museumwinkel en het museumcafé zijn gratis te bezoeken. Dan volgt de Aurasiltabrug met standbeeld van de legendarische hardloper Paavo Nurmi. Op de hoek is hier de even legendarische pub Uusi Apteekki en langs de rivier ligt een hele rij café- en restaurantschepen.

Op de heuvel Vartiovuori iets achter de rivier ligt het interessante Luostarinmäkimuseum en nijverheidscentrum. De enige houten stadswijk, die gespaard bleef tijdens de grote brand uit 1827, is nu een museum met smalle steegjes en kleine hofjes, met dertig ambachtelijke werkplaatsen, winkeltjes en een restaurant. Op dezelfde heuvel staat ook het door architect Engel ontworpen observatorium. Verderop aan de oever ligt het Stadstheater, en aan de zuidkant, iets van de rivier af is het Biologisch museum gevestigd, dat een goed overzicht geeft van de Finse flora en fauna. In het museum zijn dertien diorama's van de verschillende ecosystemen van Finland met hun planten en (opgezette) dieren. Weer langs de rivier volgt het City Art Museum Wäinö Aaltonen, genoemd naar de bekende Finse beeldhouwer en schilder. Naast werk van Aaltonen heeft het museum wisselende exposities moderne kunst. Voorbij de volgende twee bruggen wandelt u aan de noordoever verder langs beroemde restaurantschepen, de jachthaven en het rivierpontje de Föri, waarmee u hier naar de overkant kunt. Vanaf de kade vertrekken 's zomers dagelijks excursieboten naar Naantali en diverse eilanden rond de stad.

Iets verder liggen drie historische museumschepen: het stalen zeilschip Suomen Joutsen (Zwaan van Finland), de driemaster Sigyn en de mijnenlegger Keihässalmi. Alle zijn te bezichtigen, al of niet in combinatie met de toegang tot het naastgelegen Forum Marinum maritiem centrum. Voor u de haven bereikt met zijn cruiseschepen van de Viking line en Silja line, komt u langs het imposante kasteel Turunlinna aan de monding van de Aurajoki. Met de bouw is in 1280 begonnen en vanaf de 16e eeuw vormde het kasteel het centrum van waaruit Finland door de Zweden werd geregeerd. Na bombardementen in de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel gerestaureerd en ingericht als Turku historisch museum.

Ruissalo schiereiland

Met de bus, over het water of op de fiets kunt u verder naar het zes kilometer lange schiereiland Ruissalo, dat de functie heeft van stadspark, met botanische kassen en tuinen, zwemstranden, parken met imposante eikenbossen, een golfbaan en enkele mooie historische houten villa's, tegenwoordig in gebruik als restaurant. Aan het eind ligt aan zee de zeer ruime camping Saroniemi met bijbehorende 19e-eeuwse Villa Saro met zomercafé. Over Ruissalo loopt een fietspad en een gemarkeerd natuurpad van 20 km. De enige tijd dat het niet stil is op Ruissalo is eind juni, wanneer hier Ruisrock, het oudste rockfestival ter wereld, gehouden wordt. U kunt Ruissalo bereiken met bus 8 die het eiland doorkruist, of met de waterbus, die 's zomers heen en weer vaart tussen de stad, de camping en drie eilandjes waar u kunt zwemmen, roeien of een sauna nemen aan zee.

10 prachtige bestemmingen in Turku / Åbo en Finland