West-Finland

Swipe

Turunmaa-Archipel

Steeds weer wordt de weg onderbroken door waterIn de Botnische Golf ten zuidwesten van de stad Turku ligt de Turunmaa-archipel, een gebied van meer dan 20.000 eilandjes en scheren, verbonden door bruggen en talloze veerboten. De archipel is opgebouwd uit een binnen-, midden- en buitengordel. De binnengordel bestaat uit de grote en dichtbeboste eilanden Rymättylä, Nagu en Korpo. De eilanden van de middengordel zijn begroeid met laag bos en struikgewas, en de buitenste eilandjes zijn deels kaal omdat ze blootstaan aan golven en zeewind.

Archipel Ringroute

Een ringweg van 200 km lengte, de Archipel Ringroute (Saariston Rengastie of Skärgårdens Ringväg) verbindt de eilanden met elkaar door een combinatie van 12 bruggen en 9 (grotendeels gratis) veerpontjes. De Finse Zeevaartdienst maakte in 1996 de Archipel Ringroute mogelijk door het aantal veerdiensten uit te breiden. Voor degenen die de Ålandeilanden niet in hun reis opnemen is deze Archipel Ringroute de beste manier om kennis te maken met het prachtige scherengebied en haar bewoners. Onderweg wordt de autorit telkens onderbroken door een aangenaam stuk varen over het helderblauwe zeewater. U kunt deze rondrit alleen maken van mei tot half augustus, wanneer alle veerboten varen. U kunt tot begin september als alternatief de Kleine Archipelrondrit maken, vanuit Turku via Rymättylä en de pont naar Nagu, en terug via Parainen en Kaarina. In verband met de vele veerboten, en om onderweg op uw gemak alles te kunnen bekijken dient u minimaal 2 dagen voor deze rondrit uit te trekken. Het leukste is een overnachting op de stille eilanden Iniö of Houtskär, waar volop accommodatie is. Men kan deze route ook goed in meerdere dagen met de fiets ondernemen (voor fietsers zijn er ook enkele kortere varianten mogelijk; fietsen zijn te huur bij het toeristenbureau van Turku).

Archipel nationaal park

De buitenste scherengordel bestaat uit kale rotseilandjes, en is voor een groot deel beschermd in het Archipel nationaal park (Saaristomeri Kansallispuisto of Skärgårds national park). Vanuit Korpo ('s zomers ook vanuit Turku) kan met kleine veerpontjes een bezoek worden gebracht aan de afgelegen eilandjes in de buitenste scherengordel. Aan de westkant gaat het scherengebied van Turunmaa over in de Åland-eilandengroep.

10 prachtige bestemmingen in Turunmaa-Archipel en Finland