West-Finland

Swipe

Vaasa

Vaasa (Vasa) is het centrum van de Finse regio Oost-Botnië (Österbotten/Pohjanmaa), en met 56.000 inwoners de grootste stad tussen Turku en Oulu. Vasa werd 400 jaar geleden gesticht door de Zweedse koning Karel IX, en draagt de familienaam van deze koning. Daarvoor al waren Zweden de Botnische Golf overgestoken en hadden zich gevestigd langs de kust. Tijdens de Zweedse overheersing van Finland werd Vaasa het handelscentrum, met stadhuis, kerk en Finlands eerste bibliotheek. Het stadje was in de loop der tijd door de bodemstijging een stuk uit de kust komen te liggen en brandde in 1852 volledig af. Van het oude Vaasa zijn nu nog enkele ruïnes te bezichtigen. Een nieuwe stad, het huidige Vaasa, werd 7 km verder opgebouwd langs de kust.

Vaasa is een moderne stad met tweetalige Universiteiten en Hogescholen (12.000 studenten) en een hightechindustrie met internationale bedrijven als ABB, Wärtsilä, Kemira en KWH. Vaasa is voor veel Zweden een geliefd uitstapje, want het wordt door veerboten verbonden met de Zweedse steden Umeå en Sundsvall. Het is een aangename levendige stad, geschikt om een dag te verblijven en enkele musea te bezichtigen. Vaasa mist echter de sfeervolle houten stadswijken van plaatsen als Rauma of Kokkola. Voor een mooi overzicht over de stad kunt u de 47 m hoge watertoren beklimmen (200 traptreden; café op de benedenverdieping). U ziet vanaf de toren de beide belangrijkste kerken liggen, de Lutherse kerk, en een eind verder de orthodoxe kerk.

Voor het bezichtigen van de diverse musea van Vaasa kunt u de voordelige Art City Pass kopen bij het toeristenbureau. Het interessantste museum is het Ostrobotnisch museum, met kunst uit Finlands gouden periode. Op de benedenverdieping bevindt zich het natuurcentrum Terranova, met exposities over geologie, flora en fauna van de Kvarken eilandarchipel in de Botnische Golf. Het Kuntsimuseum voor moderne kunst opende in 2007 in een van de oude pakhuizen langs de binnenhaven. De Tikanoja Art Gallery toont Finse en internationale kunst. Moderne kunst en foto-exposities zijn ook te zien in de City Art Gallery in het gemeentehuis. Vaasa's openluchtmuseum Brage bestaat uit een groep houten huizen rond een plein, en bereikt u via een wandelpad aan de zuidkant van het centrum.

Aan de overkant van het centrum ligt het populaire vakantie-eiland Vaskiluoto, met camping, panoramarestaurant Segeli, pretpark Wasalandia en zwemparadijs Tropiclandia.

De omgeving van Vaasa

Replot (Raippaluoto)

De eilandengroep Replot (Raippaluoto) voor de kust bij Vaasa is door de langste brug van Finland met de stad verbonden. De brug overspant de baai met een hoogte van 30 meter boven het scheepvaartkanaal. Aan de voet van de brug ligt restaurant Berys, bekend om zijn goede eten en mooie panorama. Het eiland kan prima met de fiets worden verkend. Men vindt er kleine vissersdorpjes, en kan er een mooie voettocht maken over de noordelijke eilandjes van Björköby naar Panike (het toeristenbureau van Vaasa heeft er een folder over en kan de veerbootjes regelen die u overzetten naar de eilandjes). Het natuurpad dat er is aangelegd is 12 km lang en voert door mooi kustbos.

Kvarkenarchipel natuurreservaat

Replot en de eilanden ten westen ervan, samen meer dan 6500 eilandjes, zijn beschermd in het Kvarkenarchipel natuurreservaat dat vanwege zijn bijzondere geologie sinds 2006 is aangemerkt als Unesco werelderfgoed. Karakteristiek is het wasbordachtige morenelandschap, dat is achtergelaten door het smeltende landijs en door de stijgende zeespiegel die langzaam uit zee oprijst. De archipel is erg geschikt om per eigen boot of zeekajak te verkennen, vooral het eilandenlabyrint tussen Björköby en Replot.

Metsähallitus heeft er vijf 'nature stations' ingericht, waar met kan overnachten en kano's kan huren (bezoek met eigen boot of van tevoren te regelen). De eilanden zijn ook bekend vanwege hun unieke vuurtorens en oude vissershuizen.

Söderfjärden

Tien kilometer ten zuiden van Vaasa ligt Söderfjärden, een oude meteorietkrater, die zeer de moeite waard is om te bezoeken. Circa 520 miljoen jaar gelden sloeg hier een meteoriet in, die een 300 m diepe krater veroorzaakte. De krater is inmiddels opgevuld met zand- en klei-afzettingen, maar de rand steekt nog enkele tientallen meters boven de vlakte uit. Söderfjärden is de mooiste meteorietkrater van Scandinavië en heeft een doorsnede van 6 km. U kunt het gebied het beste bekijken vanaf de uitzichttoren bij het plaatsje Sundom, aan de noordkant van het gebied (skigebiedje). Er is een natuurwandelpad van 2,5 km met uitleg over het ontstaan van de krater. De drassige weilanden op de bodem van de krater zijn in het najaar een paradijs voor vogelaars, wanneer er duizenden kraanvogels stoppen op hun trek naar het zuiden. Men kan een mooie fietstocht rond de krater maken.

Stundars

In het dorp Solf/Sulva aan de oostkant van de krater Söderfjärden, ligt het openluchtmuseum Stundars. Stundars bestaat uit circa 60 historische gebouwen die alle zijn overgeplaatst uit de regio Vaasa-Korsholm. De huizen samen geven het leven weer van een dorp uit Zweedstalig Oost-Botnië rond het begin van de 20e eeuw. 's?Zomers vinden er verschillende evenementen plaats in Stundars, zoals marktdagen en handvaardigheid workshops. In juli rijden er bussen vanuit Vaasa naar het openluchtmuseum.

10 prachtige bestemmingen in Vaasa en Finland