West-Honshu

Swipe

De Binnenzee

De Binnenzee (het Nationale Park Seto-Naikai) ligt over een lengte van circa 400 km ingeklemd tussen de hoofdeilanden Honshu, Shikoku en Kyushu. Vier zeestraten verbinden de Binnenzee met de Stille Zuidzee. In de Binnenzee liggen ongeveer 3000 eilanden, waarvan er zo 'n 600 bewoond zijn, die in grootte variëren van minuscuul klein tot het 600 km2 grote eiland Awaji. Het hele gebied is van een ongekende schoonheid. Het zou mij niet verbazen als de schilder en tuinarchitect Soami bij de aanblik van deze Binnenzee de inspiratie vond om de beroemde rotstuin Ryoanji in Kyoto te ontwerpen. Het klimaat is meestal mild en er valt in dit gebied betrekkelijk weinig neerslag.

De bevolking van de eilanden leeft voornamelijk van de visserij en de oesterteelt. Voorts kent het gebied, vanaf het moment dat de eerste contacten met Korea en China ontstonden, een drukke zeevaart. Beroemd zijn de draaikolken die tijdens de bewegingen van eb en vloed in de nauwe zeestraten ontstaan. De ontzagwekkendste draaikolken wervelen in de zeestraat Naruta, tussen de eilanden Awaji en Shikoku. U kunt het gebied doorkruisen met een van de vele veerboten die de verbindingen tussen de verschillende eilanden onderhouden. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van een cruiseschip. Gedurende de boottocht kunt u genieten van verscholen vissersdorpjes, idyllisch gelegen stranden, rijzende pijnbomen en ontelbare rijstvelden die terrasgewijs tegen de flanken van de bergen liggen.

Even ten noorden van Fukura, op het eiland Awaji, en ten noorden van Naruto (Naruto koen-Ogeshima), op het eiland Shikoku, vindt u de gunstigst gesitueerde uitzichtspunten. Het eiland Awaji is tevens de bakermat van het Japanse poppenspel. U kunt dit eeuwenoude poppenspel aanschouwen in het poppentheater Ningyo-za in de haven van Fukura (Geopend: maart t/m november). Verder westwaarts ligt het olijveneiland (het eiland Shodo). Aantrekkelijke stranden en een landelijke omgeving bepalen het beeld van dit eiland. Indrukwekkend is het 6 km lange en 4 km brede ravijn Kanka-kei. U kunt hierin afdalen met een kabeltram.

Ter hoogte van Mihara, Takehara en Hiroshima liggen de eilanden Innoshima, Ikuguchishima, Omishima, Hakuhojima, Oshima en Osakikamishima. Op Ikuguchishima gaat het plattelandsleven reeds jarenlang ongestoord zijn gang. Eventueel kunt u de tempel Nishi Nikko Kosanji met een bezoek vereren. Het eiland Omishima herbergt het heiligdom Oyamazumi, in vroeger tijden frequent bezocht door machtige daimyo, die baden om bescherming tegen de voortdurende aanvallen van piraten. Als dank lieten zij in het heiligdom hun wapens achter, zodat circa 80% van alle historische Japanse wapens zich in dit heiligdom bevindt.

Veerboten en cruises Japanse Binnenzee:

-, Veerbootverbindingen in de Binnenzee (alle veerboten varen heen en weer tussen de genoemde plaatsen): Osaka naar Beppu; Hyugu (Kyushu) naar Kobe; Shibushi (Kyushu) naar Kobe; Iwakuna (Honshu) naar Matsuyama (Shikoku); Shimono- seki (Honshu) naar Matsuyama; Hiroshima naar Beppu - Hyuga - Osaka; Osaka naar Sakate (Shodo) - Matsuyama - Imabari -Awaji; Kobe naar Oita (Kyushu) - Matsuyama (Shikoku) - Awaji; Uozaki naar Kokura (Kyushu); Akashi naar Iwaji (Awaji); Nandan (Awaji) naar Naruto (Shikoku); Anage (Awaji) naar Kame ura (Shikoku); Shodo naar Takamatsu - Himeji - Kobe - Osaka.

Bijna alle eilanden zijn door middel van veerboten met elkaar verbonden.

-, Cruise: De Setonaikai Kisen Maatschappij onderhoudt een toeristische bootverbinding tussen Miyajima en Setoda (op het eiland Ikuchijama). Het cruiseschip doet tijdens de tocht verschillende havens aan.

10 prachtige bestemmingen in De Binnenzee en Japan