West-Honshu

Swipe

Himeji

Op een afstand van 85 km ten westen van Kobe ligt, aan de oevers van de Binnenzee, de stad Himeji (536.000 inwoners).

Kasteel van Himeji

In Himeji staat het fraaiste en meest bezienswaardige kasteel van Japan; het bekroont een heuvel aan het eind van de hoofdstraat van Himeji. Eeuwenlang symboliseerde dit kasteel de macht en invloed van de plaatselijke kasteelheer. Het kasteel verkeert nog in zijn oorspronkelijke staat; nergens in Japan kunt u een vergelijkbaar voorbeeld van verdedigingsbouwkunst vinden.

Het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd in 1346. In 1581 besloot Hideyoshi Toyotomi het te versterken om het hoofd te kunnen bieden aan de vele gewapende conflicten van die tijd. In 1601 kreeg het kasteel zijn huidige uiterlijk toen de schoonzoon van shogun leyasu Tokugawa, Terumasa Ikeda, er vier torens op plaatste. Zijn dochter, de beroemde prinses Senhime, trouwde op haar beurt met een telg uit het geslacht Honda. Vanaf dat moment was het kasteel in bezit van de familie Honda. Gelukkig overleefde het kasteel de bombardementen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. De tijd ging er echter niet ongemerkt aan voorbij en men besloot om het in 1964 te restaureren. Het pleisterwerk werd vernieuwd en vergane balken werden door nieuwe exemplaren vervangen. De vier kasteeltorens, met als hoogtepunt de 46 m hoge en vijf verdiepingen tellende hoofdtoren, in combinatie met de spierwit gepleisterde muren, verlenen het kasteel, met enige fantasie, het uiterlijk van een witte reiger. Het kasteel staat dan ook bekend als de 'Witte Reiger' (Hakuro-jo).

Het kasteel staat op een 92 meter hoge heuvel en werd oorspronkelijk omringd door drie grachten, die ieder een diepte hadden van 2,7 meter. Tegenwoordig is alleen de binnenste gracht nog gevuld met water, de andere twee zijn gedempt. In de verdedigingsmuren zijn openingen (sama's) te zien waardoor men met geweren en bogen de vijand kon beschieten. Voorts werden op strategische plaatsen in de torens horizontale sleuven (ishiotoshi's) aangebracht, waardoor men kokend heet water kon gieten op de belagers. De verschillende poorten in de muren van het kasteel worden steeds kleiner, al naar gelang u dichter in de nabijheid komt van de centraal gelegen hoofdtoren. Op deze wijze voorkwam men dat veel vijanden tegelijk dit bolwerk konden binnendringen.

Historisch museum van de prefectuur Hyogo

Ten noordoosten van het kasteelterrein staat het historisch museum van de prefectuur Hyogo, waarin de architectonische en historische ontwikkeling van het kasteel wordt geschetst.

Tempel Keiun-ji

Ten oosten van dit museum bevindt zich de tempel Keiun-ji. Deze tempel herbergt de laatste rustplaats van Onatsu en Seijuro, de Japanse versie van Romeo en Julia. Seijuro werkte in de winkel van de vader van Onatsu. Hij deed alles wat God verboden had en eindigde zijn dubieuze loopbaan met een mislukte poging tot zelfdoding, die hij samen met een prostituée ondernam. Nadat hij door iedereen verstoten was, wijzigde hij zijn levenspatroon en zwoer hij al het kwade af. Vervolgens raakten Seijuro en Onatsu verliefd op elkaar. Helaas bleek het lot hen niet goedgezind: een weglooppoging mislukte, er werd geld uit Seijuro's winkel gestolen en hij verwondde per ongeluk Onatsu's vader. Seijuro werd als een crimineel vervolgd en ter dood gebracht. Onatsu kon haar verdriet niet verdragen en werd geestelijk ernstig ziek.

Kunstmuseum van Himeji

Het kunstmuseum van Himeji, ten oosten van het kasteelterrein, is in het bezit van een verzameling Japanse schilderijen, etsen, zwaarden, keramiek en beeldhouwwerk. Voorts kunt u in dit museum werk vinden van Rodin, Antoine Bourdella en Paul Delvaux.

De tempel Engyo-ji

Circa 8 km ten noordwesten van het treinstation Himeji ligt de tempel Engyo-ji. Deze duizend jaar oude tempel is genesteld op de berg Shosha, temidden van een woud. Volgens de monnik Shoku, de stichter van deze tempel, zal een wandeling naar de top van de berg Shosha lichaam en geest reinigen. Op het tempelterrein rusten de stoffelijke overschotten van de soldaat-monnik Benkei, van Shikibu Izumi, een bekend dichteres, en van een aantal telgen uit het geslacht Honda.

Shinkansen, trein en bus Himeji:

- Himeji: De stad Himeji heeft treinverbindingen (onder andere per Shinkansen) met Osaka (reistijd 39 minuten), Kyoto (reistijd 1 uur), Hiroshima (reistijd 1 uur en 42 minuten) en Nagoya (reistijd 1 uur en 53 minuten). Stap uit op het JR-treinstation Himeji.

-, Het kasteel van Himeji: Als u het JR-treinstation Himeji verlaat, dan ziet u het kasteel liggen op een heuvel. In ongeveer een kwartier loopt u van dit treinstation naar de toegangspoort van het kasteel.

-, De tempel Engyo-ji: Neem op het busstation Himeji-Shiei (onderdeel van het JR-treinstation Himeji) de bus en stap uit bij de berg Shosha. Een kabelbaan brengt u vervolgens naar de tempel en de top van de berg. U kunt natuurlijk ook gaan wandelen.

Frankrijk > Manche > Pontorson-Accommodatie

Camping Haliotis

De camping ligt aan de rand van de stad Pontorson, ca. 10 km ten zuiden van Le Mont Saint-Michel. De verschillende standplaatsen...

v.a. 131.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Himeji en Japan