West-Honshu

Swipe

Kobe

Op een afstand van 33 km ten westen van Osaka, ingeklemd tussen de Rokkobergen en de zee, ligt een van de belangrijkste havens van Japan. In vroeger tijden was Kobe een onbelangrijk vissersdorp. In 1868 kwam daarin verandering toen de overheid Kobe aanwees als een van de havensteden die handel mochten gaan drijven met het buitenland. Langzaam maar zeker groeide Kobe uit tot de belangrijkste handelshaven van West-Japan. Zo'n 1,5 miljoen mensen hebben hier hun thuis, onder wie 65.000 buitenlanders.

Dankzij de haven ontwikkelde de zware industrie zich in een snel tempo. Een aanzienlijk deel van de ingevoerde grondstoffen (ijzer en staal) kwam via deze haven Japan binnen, met als gevolg dat bedrijven die deze grondstoffen gingen verwerken als paddestoelen uit de grond schoten. De grondstoffen werden vanuit de boten direct de fabrieken ingeladen; op deze wijze bleven de transportkosten voor de ijzer- en staalindustrie relatief laag. Dankzij deze grondstofverwerkende industrieën is de stad Kobe groot geworden en dat zal zij waarschijnlijk ook blijven. Maatschappijen en regeringen zijn nu eenmaal niet snel geneigd om bijvoorbeeld staalindustrieën te verplaatsen, want dat kost aanzienlijke investeringen en (op de oude plek) verlies van arbeidsplaatsen.

Als u dit verhaal leest, dan zal het u duidelijk zijn dat Kobe geen aantrekkelijke stad is voor de doorsnee-toerist. Vanuit de haven van Kobe vertrekken echter veerboten naar Shikoku, Awaji, Kyushu, Okinawa en Tian-jin (Volksrepubliek China) en dus zullen velen toch enige tijd in deze stad doorbrengen. Tevens meert hier een aantal internationale cruiseschepen aan.

Het centrum van de stad is de wijk Sannomiya, die zich rondom het gelijknamige treinstation uitstrekt (maak dus niet de fout om op het treinstation Kobe uit te stappen).

Aantrekkelijk is het ondergrondse winkelcentrum Sanchika, dat u vanuit het treinstation kunt bereiken. Bovengronds loopt de drukste winkelstraat van Kobe, de Sannomiya Center-gai (ten zuidwesten van het treinstation Sannomiya), naar het treinstation Motomachi. Een deel van deze winkelstraat is met glas overdekt. U kunt natuurlijk ook uw inkopen doen in een van de ontelbare winkeltjes die zijn gevestigd onder de verhoogde spoorbanen.

Als u vanaf het treinstation Sannomiya zuidwaarts loopt via de 'Flower road', dan bereikt u na 1.200 m de haven van Kobe. Recht voor u ligt het zogenaamde haveneiland, dat is gemaakt door het storten van gesteente en stedelijk afval voor de kust. Ook de grote ondergrondse winkelcentra zijn ontstaan doordat men bovengronds een groot gebrek aan ruimte had. Centraal op het haveneiland, dat eigenlijk een schiereiland is, staat het Internationale Conferentiecentrum.

Als u terugkeert naar het vasteland en vervolgens 2 km in westelijke richting loopt (houd het water aan uw linkerzijde aan), dan komt u bij de pier Nakatottei. Daarvandaan vertrekken de veerboten naar Awaji, Shikoku en Kyushu. De pier is eenvoudig te vinden dankzij de aanwezigheid van een 108 m hoge toren, vanwaar u een goed zicht heeft op de uitgestrekte haven. De haventoren vormt tevens het vertrekpunt voor rondvaartboten, die u de internationale haven vanaf het water tonen. De rondvaartboten vertrekken om het hele uur (tussen 10.00 en 16 00 uur).

U kunt een bezoek brengen aan het park Suwayama, gelegen op een heuvel. In het park staat de Venusbrug, die een weids zicht biedt op de stad Kobe en de achterliggende zee. Vooral 's avonds is het uitzicht indrukwekkend.

Populaire religieuze plaatsen in Kobe zijn de Chinese tempel Kanteibo, de heiligdommen Ikuta en Minatogawa. U kunt in de omgeving van Kobe redelijk zwemmen en zonnen op het strand van Suma (Suma Seaside Park).

Tevens kunt u in het kuuroord Takarazuka genieten van de Takarazuka Revue, de enige muziek- en dansgroep in Japan die geheel uit schaars geklede vrouwen bestaat. Zij treden dagelijks op (behalve 's woensdags) voor een volgeladen zaal in het Takarazuka Grand Theater. Vandaar dat u vooraf plaatsen moet reserveren bij een reisagent. Wandelaars kunnen hun hart ophalen op de flanken van de berg Rokko (932 m). Als alternatief kunt u gebruik maken van een kabelbaan. Eventueel kunt u vanaf de top van deze berg met een kabelbaan doorreizen naar het kuuroord Arima (reistijd per kabelbaan naar Arima: 25 minuten).

Trein, bus en kabelbaan Kobe:

-, Kobe: Neem op het treinstation Osaka de JR Tokaidospoorlijn en stap na 23 minuten uit op het treinstation Sannomiya.

Of neem op het treinstation Hankyu-Umeda in Osaka de Hankyu Kobespoorlijn en stap na 27 minuten uit op het treinstation Hankyu- Sannomiya.

Of neem op het treinstation Hanshin Umeda in Osaka de Hanshin Mainspoorlijn en stap na 28 minuten uit op het treinstation Hanshin- Sannomiya.

Als u gebruik maakt van de Shinkansen, dan moet u uitstappen op het treinstation Shin-Kobe. Vanaf dit treinstation rijden zeer regelmatig bussen in 5 minuten naar het treinstation Sannomiya. Voor deze korte trip kunt u ook gebruik maken van de metro. Vanaf de internationale luchthaven van Osaka rijden regelmatig bussen direct naar het centrum van Kobe (reistijd circa 40 minuten).

-, Haveneiland: Neem op het treinstation Sannomiya de 'Portlinertrein'. Deze trein is volledig automatisch en heeft geen machinist. De Portliner heeft zes haltes op het haveneiland (Internationaal Conferentie Centrum: halte Shimin Hiroba).

-, Het park Suwayama: Neem de bus en stap uit bij de bushalte Suwayama-koen-shita. Daarvandaan loopt u in 20 minuten heuvelopwaarts naar de Venusbrug.

-, De tempel Kanteibo: Neem de bus en stap uit bij de bushalte Shimo- Yamate-Rokuchome.

-, Het heiligdom Ikuta: Loop vanaf het treinstation Sannomiya in noordwestelijke richting. Na 8 minuten wandelen staat u voor de poort van het heiligdom.

-, Het heiligdom Minatogawa: Loop vanaf het treinstation Kobe in noordelijke richting tot u na 10 minuten voor het heiligdom staat.

-, Het strand van Suma: Neem op het treinstation Sannomiya de JR Sanyo-Mainspoorlijn en stap na 15 minuten uit in Suma.

-, Takarazuka: Neem op het treinstation Sannomiya de trein naar het treinstation Nishinimiya-Kitaguchi. Stap daar over op de trein naar Takarazuka (reistijd 40 minten).

Of neem op het treinstation Umeda in Osaka de Hankyu Takarazuka-spoorlijn en stap na 35 minuten uit in Takarazuka.

-, De berg Rokko: Neem op het treinstation Sannomiya de Tokaido Mainspoorlijn naar het treinstation Rokkomichi. Neem daar de bus en stap na 10 minuten uit bij de bushalte Do Baishi. Hier is het startpunt van een kabelbaan die u binnen 20 minuten op de top van de berg Rokko zet.

Frankrijk > Manche > Pontorson-Accommodatie

Maeva

De camping ligt aan de rand van de stad Pontorson, ca. 10 km ten zuiden van Le Mont Saint-Michel. De verschillende standplaatsen...

v.a. 239.00 p.p.

Frankrijk > Manche > Pontorson-Accommodatie

Camping Haliotis

De camping ligt aan de rand van de stad Pontorson, ca. 10 km ten zuiden van Le Mont Saint-Michel. De verschillende standplaatsen...

v.a. 131.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kobe en Japan