West-Honshu

Swipe

Miyajima

Ten westen van Hiroshima ligt het eiland Miyajima, met een oppervlakte van 30 km2. Ontelbare aantallen bezoekers stromen naar dit heilige eiland om te kunnen genieten van de wereldberoemde 11 m hoge poort Otorii. Met vloed lijkt deze poort te drijven op het rustig kabbelende water van de Binnenzee. De poort is een onderdeel van het fraai gelegen en zeer bezienswaardige heiligdom ltsukushima. Tevens kunt u op het eiland een bezoek brengen aan het heiligdom Senjokaku, de parken Momijidani en Omoto, de berg Misen, het strand van Tsutsumigaura en vele tempels. De weelderige vegetatie op het eiland vormt een uniek decor voor deze tempels. Overal op het eiland Miyajima kom je halftamme herten tegen die letterlijk uit uw hand eten. Deze herten hebben in de loop der eeuwen al hun schuwheid verloren. Iedere nieuwe generatie herten wordt door hun ouders grootgebracht met het gevoel dat mensen geen vijanden zijn.

De herten werden in het verleden namelijk als heilige dieren beschouwd en iedere jacht op hen was ten strengste verboden. In vroeger tijden mochten er op het eiland geen kinderen geboren worden en was er geen plaats voor de doden. Het eiland moest volkomen 'zuiver' blijven, omdat het eiland een woonplaats van de kami's was.

Het heiligdom ltsukushima

De eerste steen voor het heiligdom ltsukushima werd in 593 gelegd. In 1168 kreeg het zijn huidige uiterlijk. Het heiligdom dankt zijn faam aan de wereldberoemde 11 m hoge poort Otorii. Deze vermiljoenrood gekleurde poort is opgetrokken uit kamferhout en staat op een afstand van 200 m van het heiligdom, midden in het kabbelende water van de Binnenzee. Het mysterieuze uiterlijk van deze poort tijdens het onder-gaan van de zon, is onvergetelijk. Het heiligdom zelf staat ook geheel op palen om bij vloed de gebouwen te beschermen tegen het wassende water. Het centrale, afgesloten gedeelte van het heiligdom is alleen toegankelijk voor de shintopriesters. U kunt echter heerlijk wandelen op de rondom liggende vermiljoenrode veranda's met roodwitte lampions, die bescherming bieden tegen de felle zonneschijn of tegen de avondregens. Zeer statig is de gewelfde brug, die in al zijn eenvoud typerend is voor traditioneel Japan. Zeer bijzonder aan het heiligdom ltsukushima is het uitzicht over de Binnenzee op de kust'en de bergen rond Hiroshima.

De tempel Senjokaku

Senjokaku is de naam van de hoofdhal van de tempel Hokoku. In deze hal 'van de duizend tatamimatten' worden boeddhistische sutra's bewaard ter nagedachtenis aan de zielen van oorlogsslachtoffers. Voorts is de vijf verdiepingen tellende pagode bezienswaardig. Deze vermiljoenrode pagode werd in 1407 gebouwd.

De berg Misen

Een bezoek aan de heilige berg Misen is een belevenis die u onder geen beding mag missen. De top van deze berg ligt op 529,8 m hoogte en is op verschillende manieren te bereiken. Allereerst kunt u gebruik maken van een kabelbaan die u een fraai uitzicht biedt op de Binnenzee. Het laatste stuk omhoog moet u lopen. De kabelbaan heeft haar vertrekpunt in het rustig gelegen park Momijidani, dat in het najaar zeer aantrekkelijk is, dankzij een bonte verscheidenheid aan herfstkleuren. Het is echter aan te bevelen om de berg Misen te beklimmen via een daarvoor aangebracht pad. Er zijn verschillende paden die naar de top leiden. Eén pad heeft zijn beginpunt bij het vertrekpunt van de kabelbaan (station Monijidani) en volgt globaal de route die de kabelbaan neemt. Een ander pad begint bij de tempel Daishon en het rustigste pad, ten slotte, heeft zijn beginpunt in het park Omoto (of Ohmoto). Dit laatstgenoemde pad voert u door een groene jungle naar de top. U kunt zich natuurlijk ook beperken tot een wandeling door het park. Als u de berg Misen gaat beklimmen, dan moet u allereerst de borden met het opschrift 'park Omoto' volgen. Bij dit park aangekomen, volgt u de borden met het opschrift 'Mt. Misen'. Op verschillende plaatsen langs het pad staan in holen en spelonken primitieve offerplaatsen. Een van die offerplaatsen, Kazefuku-iwa geheten, markeert een merkwaardig natuurverschijnsel: uit een kleine brokkelige spleet in een reusachtig rotsblok waait een ijskoude wind. Deze plek is herkenbaar aan de aanwezigheid van een betonnen tempeltje, een ijzeren tempeltje en een ijzeren paal. Als u de top na 2 è 3 uur klimmen nadert, dan is de kans groot dat u families apen op uw pad ontmoet. U hoeft niet bang te zijn, als u de apen geen kwaad doet, dan zullen zij u ook niets doen; een stok in uw hand is voldoende om hen op een veilige afstand te houden. Het is wel verstandig om voedsel buiten hun gezichtsveld te houden. Op de kam van de berg kunt u achtereenvolgens het bos Komagabayashi en de tempel Okunoin bezoeken. Vervolgens passeert u de houten poort Niomon. Op de top bevinden zich het heiligdom Miyama, de Misen Hondo, met de rokerige en zwartgeblakerde Reikado, het apencentrum en een aantal heilige rotsen. De top van de berg biedt een prachtig vergezicht over de eilanden van de Binnenzee en de kust van Hiroshima. Via de Momijidani-trail kunt u weer afdalen. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van de kabelbaan.

Trein en veerboot Miyajima:

Neem op het treinstation Hiroshima de JR-trein naar het treinstation Miyajimaguchi (reistijd 25 minuten). Als u het treinstation Miyajimaguchi verlaat, dan loopt u rechtdoor. Na 200 m komt u terecht bij de aanlegsteigers van de veerboten naar het eiland Miyajima. De rechter ingang is voor de JR-veerboten, terwijl de linker ingang een andere maatschappij toebehoort. De oversteek naar het eiland duurt 10 minuten. Aan de rechterzijde van de veerboot kunt u de beroemde poort Otorii zien liggen.

Rondreizen

Groepsrondreis Japan

Tijdens deze rondreis Japan val je van de ene verbazing in de andere door de enorme tegenstellingen. Nergens ter wereld gaan mystiek,...

v.a. 3969.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Miyajima en Japan