West-Honshu

Swipe

Okayama

De stad Okayama is het economische, culturele en politieke centrum van de gelijknamige prefectuur. Van oorsprong is Okayama een kasteelstad en dus kunt u in deze stad het zwartgeschilderde 'kraaienkasteel' (Ujo-kasteel) bewonderen, dat in 1573 werd gebouwd; het huidige kasteel is een reconstructie. Aan de overzijde van de rivier Asahi ligt een van de drie fraaiste landschapstuinen van Japan. Deze breed uitwaaierende tuin draagt de naam Korakuen en werd rond 1700 ontworpen door Tsunamase Ikeda. Ten zuidwesten van Okayama ligt de imposante Grote Setobrug, die Kojima op Honshu met het stadje Sakaide op Shikoku verbindt. De brug kwam in 1988 gereed en speelt een vitale rol in de economische betrekkingen tussen de eilanden Honshu en Shikoku. De brug heeft achttien miljard gulden gekost, ze is dan ook een staaltje van technisch vernuft. In financieel opzicht gaat het niet zo goed met de Grote Setobrug. Men had verwacht dat dagelijks 25.000 auto's en vrachtwagens gebruik zouden maken van de tolbrug, maar in werkelijkheid zijn dat er slechts 13.000. Een fikse financiële tegenvaller.

Shibukawastrand

Ten zuidwesten van Okayama, dat wil zeggen 8 km ten westen van Uno, ligt het 1.000 m lange Shibukawastrand. Langs dit drukbezochte strand met fijnkorrelig zand zijn wandelpaden aangelegd. Voorts is er een jachthaven en een oceaanmuseum. Opmerkelijk zijn de rotsformaties van de berg Ojigadake, ten oosten van het Shibukawastrand.

Bizen

Ten oosten van Okayama ligt Bizen, waar het bekende Bizen-yakiporselein wordt geproduceerd. Tientallen eeuwenoude pottenbakkerijen hebben hun deuren voor het publiek geopend. Voorts kunt u in Bizen een bezoek brengen aan de school Shizutani, die nog steeds in gebruik is.

De karakteristieke dakpannen komen regelrecht uit de plaatselijke pottenbakkerijen. De school werd opgericht door Mitsumasa Ikeda en was de eerste onderwijsinrichting in Japan die openstond voor de plattelandsbevolking.

Trein en bus Okayama:

-, Okayama: Okayama ligt op een kruispunt van spoorwegen en is dus gemakkelijk per trein bereikbaar. Reistijden: Vanuit Kyoto 1 uur en 20 minuten; vanuit Osaka 1 uur; vanuit Hakata 2,5 uur en vanaf Tokyo 4 uur en 10 minuten (per Shinkansen). Voorts zijn er spoorverbindingen met Ako (Akospoorlijn), met de haven van Uno (Unospoorlijn), met Tsuyama (Tsuyamaspoorlijn) en met Soja (Kibispoorlijn). Okayama bezit sinds 1988 een luchthaven.

-, Korakuen: Neem bij het treinstation Okayama de bus en stap na 1,5 km uit bij de tuin.

-, Shibukawastrand: Neem de trein naar het treinstation Uno. Stap daar over op de bus naar het Shibukawastrand.

-, Bizen: Neem bij het treinstation Okayama de bus en stap na drie kwartier uit in Bizen. Als u gebruik maakt van de trein, dan moet u uitstappen op het treinstation Bizen.

10 prachtige bestemmingen in Okayama en Japan