West-Honshu

Swipe

Omgeving van Kyoto

Keizerlijke villa Katsura Rikyu

Op de westelijke oever van de rivier Katsura, ten zuidwesten van Kyoto, ligt de zeventiende-eeuwse keizerlijke villa Katsura Rikyu. Rondom de villa is een schitterende tuin aangelegd, met daarin een vijver, stenen lantaarns en theehuizen met papieren ramen. De schilderingen op de schuifdeuren van de theehuizen zijn in volledige harmonie met hun omgeving. Liefhebbers van tuinarchitectuur kunnen hier hun hart ophalen. Voor een bezoek aan deze villa heeft u de toestemming nodig van het Imperial Household Agency. Dit 'Agency' heeft een kantoor op het terrein van het keizerlijk paleis in Kyoto, dat wil zeggen ten noordwesten van het paleis, vlak bij het metrostation Imadegawa (geopend: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur).

Trein Katsura Rikyu:

Neem bij het treinstation Kyoto de bus en stap uit bij de bushalte Katsura-Rikyu-mae.

Of neem de Kyoto-spoorlijn van de Hankyu Elektrische Spoorwegen en stap uit op het treinstation Katsura. Dan loopt u in 15 minuten in noordoostelijke richting naar de villa.

Keizerlijke villa Shugakuin

Ten noordoosten van Kyoto ligt de keizerlijke villa Shugakuin. Rondom deze villa ligt de grootste aangelegde tuin van Kyoto en omgeving. De tuin is 28 hectare groot en is in de zeventiende eeuw ontworpen voor een gepensioneerde keizer. Dankzij de grote oppervlakte kunt u hier heerlijk wandelen en genieten van de theehuizen. De tuin bestaat uit drie delen en is aangelegd aan de voet van de berg Hiei. Fraai is de vijver in het bovenste deel van de tuin. Voor een bezoek aan deze villa heeft u de toestemming nodig van het Imperial Household Agency (adres: zie keizerlijke villa Katsura Rikyu).

Trein Shugakuin:

Neem vanaf het treinstation Kyoto of vanaf bijvoorbeeld de bushalte Ginkakuji-michi (bij het Zilveren Paviljoen) de bus in noordwaartse richting en stap na enkele kilometers ten noordoosten van Kyoto uit bij de bushalte Shugakuin-michi.

Of neem ten noorden van het keizerlijk paleis in Kyoto, op het treinstation Demachiyanagi van de spoorwegmaatschappij Keifuku, de Kuramaspoorlijn en stap uit op het treinstation Shugakuin. Als u vanaf het treinstation Shugakuin of vanaf de gelijknamige bushalte in oostwaartse richting loopt, dan staat u na 15 minuten voor de ingang van de villa.

Het heiligdom Fushimi-lnari

Ten zuiden van Kyoto ligt het bezienswaardige shintoheiligdom Fushimi- lnari. Tegen een flank van de heuvel achter het heiligdom staan circa 10.000 kleine poorten in een 4 km lange rij. Al deze poorten zijn door gelovigen aan het heiligdom geschonken. De aanwezige stenen vossen staan symbool voor de boodschappers van de goden.

Trein Fushimi-Inari:

Neem vanaf het treinstation Kyoto de JR Naraspoorlijn en stap uit op het treinstation Inari. Of neem de 'Main-line' van de Keihan spoorwegmaatschappij en stap uit op het treinstation Fushimi-lnari.

Uji

Circa 15 km ten zuiden van Kyoto ligt de kleine thee producerende stad Uji met de tempel Byodoin. Het voornaamste gebouw van deze tempel is de fenikshal (de Ho-odo). De vorm van het gebouw symboliseert de feniks tijdens zijn afdaling naar de aarde. Het gebouw zal u misschien niet geheel onbekend voorkomen: het staat namelijk afgebeeld op het muntstuk van 10 yen.

In de avonduren kunt u in Uji op een rondvaartboot stappen om vervolgens te genieten van de vaardigheden van de Ukaivissers (zie Gifu). De rondvaartboten vertrekken om 19.00 uur.

Trein Uji:

Neem op het treinstation Kyoto een trein zuidwaarts en stap na 52 minuten uit op het treinstation Uji. Vanaf dit treinstation loopt u in 10 minuten naar de tempel. Ook de spoorwegmaatschappij Keihan onderhoudt een treinverbinding met Uji.

De tempel Siaho-Zenji

Ten zuidwesten van Kyoto ligt de tempel Siaho-Zenji (de Kokedera mostuin). Meer dan honderd soorten mos bedekken de bodem van deze tuin. De zachte kleuren van het mos dienen als rust- en concentratiepunten voor de gedachten. Deze zentuin is ontworpen in 1339 door Muso Kokushi. De centraal gelegen vijver is gegraven in de vorm van een karakterteken (Kanji) dat 'met hart en ziel 'betekent. Als u deze mostuin wilt bezichtigen, dan moet u van tevoren schriftelijk toestemming vragen (adres: Saiho-ji 56 Kamigatani, Matsuo, Nishikyo-ku, Kyoto).

Trein tempel Siaho-Zenji:

Neem de Kyotospoorlijn van de Hankyu Elektrische Spoorwegen en stap uit op het treinstation Kamikatsura (incidenteel moet u overstappen op het treinstation Katsura).

De rivier Hozu

Liefhebbers van 'veilig' wildwatervaren kunnen hun hart ophalen op de rivier Hozu, die tevens bekend staat als de rivier Katsura. Bij de Hozubrug, dicht bij het JR-treinstation Kamroka, kunt u in een platte houten schuit stappen. Deze open boten varen over een afstand van 14 km door een aantal stroomversnellingen naar Arashiyama. De boten, die bestuurd worden met lange houten peddels, bereiken in anderhalf uur Arashiyama.

Onderweg passeert u loodrechte rotswanden en beboste berghellingen waartegen een aantal fraai gelegen heiligdommen ligt, zoals het heiligdom Uketa Myojin en de tempel Daihikaku. In Arashiyama kunt u weer op de trein stappen naar Kyoto. De rivier is bevaarbaar van half maart tot eind november. Als u besluit om in Arashiyama te blijven, dan kunt u in de avonduren naar de Ukaivissers gaan kijken (zie Gifu). De rondvaartboten vertrekken om 19.00 uur en de rondvaart neemt ongeveer 2 uur in beslag.

Trein en boot rivier Hozu:

Neem op het treinstation Kyoto de JR San-in Main line en stap uit op het treinstation Kameoka. Vanaf dit station loopt u naar de Hozubrug. Na afloop van de bootreis loopt u in Arashiyama naar het treinstation Saga. Hier kunt u op de San-in Main line stappen naar Kyoto. U kunt ook naar het treinstation Arashiyama lopen en op de Arashiyamaspoorlijn stappen, van de Keifuku Elektrische Spoorwegen, naar het eindstation Shijo- Omiya. Dit station ligt ten zuiden van het kasteel Nijo.

Het internationale conferentiecentrum

Ten noorden van Kyoto staat een conferentiecentrum met zes verdiepingen (Kyoto International Conference Hall). Dit is gebouwd in de zogenaamde Gassho-Zukuristijl op de oever van de rivier Takaragaike. Het uit 1967 daterende conferentiecentrum is op iedere derde zaterdag van de maand gesloten.

Trein conferentiecentrum:

Neem bij het treinstation Kyoto de bus en stap na een half uur uit bij het conferentiecentrum.

Het Biwameer

Op een afstand van 15 km ten oosten van Kyoto, in de prefectuur Shiga, ligt het Biwameer (Biwa-ko). Het ligt 86 m boven de zeespiegel, het diepste punt is 96 m, het heeft een omtrek van 236 km en een oppervlakte van 673 km2; het is daarmee het grootste meer van Japan, De vorm van het meer lijkt sterk op een Japanse fluit (een biwa). Aan deze gelijkenis dankt het meer zijn naam.

Het Biwameer ligt in een diepe en brede breuk, die West-Honshu en Centraal-Honshu scheidt. Rond het meer liggen de bergen Ibuki, Suzuka, Hira en Hiei. In deze bergen stromen zo'n 120 beken en rivieren, die alle hun water afvoeren op het meer. Op de delta's van deze rivieren wordt landbouw uitgeoefend. Reeds in het Yayoi-tijdperk (200 voor Christus) begonnen de eerste primitieve boeren de vruchtbare oevers van het meer te bewerken. In de twintigste eeuw kregen de boeren echter concurrentie van een zich snel ontwikkelende industrie. Met de komst van de industrie ontstonden er echter ook problemen, zoals waterverontreiniging. In 1980 vaardigde de overheid een speciale wet uit om het meer te beschermen tegen waterverontreiniging. En niet zonder reden, want de steden Kyoto, Osaka en Kobe zijn voor hun drinkwater geheel afhankelijk van het Biwameer.

Eeuwen geleden was het meer beroemd om zijn 'acht fraaie landschappen van de provincie Omi' (Omi Hakkei}. Zeer bekend zijn de prenten met deze landschappen als onderwerp van de prentkunstenaar Hiroshige (1797-1858). De acht landschappen kunnen worden omschreven als de herfstmaan gezien vanaf Ishiyama, de avondgloed in Seta, het klokgelui van de tempel Mii (miidera) tijdens de schemering, de sneeuw op de berg Hera, nachtelijke regen in Kurasaki, het zicht op de boten die langs Yabase varen, de koele bries die over het meer waait bij Awazu en de wilde ganzen die landen op het meer bij Katada. Het heeft weinig zin om te gaan zoeken naar deze landschappen: de landschappen op zich zijn niet bijzonder, het zijn de combinaties met bepaalde voorbijgaande gebeurtenissen die deze landschappen op dat moment bijzonder maken.

Tegenwoordig fungeert het meer als een zomervakantieoord voor de inwoners van de grote steden uit het omliggende gebied. Men kan er varen, zwemmen en kamperen. Ook kan men er goed vissen: het water is rijk aan onder andere forel, karper, zilverkarper en ayu. De beste stranden liggen aan de noordwestzijde van het meer. Op veel plaatsen langs het meer kunt u kamperen of overnachten in een zogenaamde People Lodging.

De stad Otsu heeft een directe treinverbinding met Kyoto (reistijd 10 minuten) en vormt dus een goed uitgangspunt voor tochten rond het meer. Vanuit Otsu kunt u tevens met een rondvaartboot of met de veerbootdienst een tocht over het meer maken. Op een afstand van 2 km ten zuiden van Otsu ligt het tempelcomplex van Ishiyama. Vanaf deze plek vereeuwigde de prentkunstenaar Hiroshige de herfstmaan. Een ander bezienswaardig tempelcomplex is de Miidera, waar u nog steeds kunt genieten van het klokgelui bij schemering. De beroemde zeventiende-eeuwse klok heeft haar volle klank nog niet verloren.

Interessant is het heiligdom Sanno (Hiyosji-taisja), gelegen op een afstand van 10 km ten noorden van de stad Otsu tegen de flank van de berg Usjio.

Circa 2 km landinwaarts vanaf het heiligdom Sanno ligt de tempel Enryakuji, temidden van ranke Japanse ceders, met op de achtergrond de 848 m hoge berg Hiei.

Tempels aan de oostkust van het Biwameer die een bezoek waard zijn, zijn de Saimyoji, de Kongorinji en de Jomeiji. Voorts kunt u een bezoek brengen aan het heiligdom Taga. Een goed uitgangspunt voor een bezoek aan deze tempels is de stad Hikone (met rond de 111.000 inwoners). Centraal in deze stad staat een 400 jaar oud kasteel.

Trein en bus Biwameer:

-, Otsu: Neem op het treinstation Kyoto de JR Koseispoorlijn en stap na 10 minuten uit op het treinstation Omi-Shi Otsu of neem de JR Tokaidospoorlijn en stap na 10 minuten uit op het treinstation Otsu. Of neem vanaf het treinstation Keihan Sanjo in Kyoto de Keishan- spoorlijn en stap eveneens na 10 minuten uit op het treinstation Hama-Otsu.

-, Stranden aan de noordwestzijde van het meer: Neem vanaf Kyoto of Otsu de JR Koseispoorlijn en stap uit in de nabijheid van een van de stranden. Bijvoorbeeld: treinstation Shiga (strand van Matsunoura), treinstation Omi Maiko (strand van Omi Maiko), treinstation Omi Mazu (strand van Omi Mazu Imazuhama), treinstation Omi Nakasho (strand van Chinaihama).

-, Ishiyama, Sanno en Enryakuji: Zij zijn vanuit Otsu per bus en per trein bereikbaar.

-, Hikone: Neem vanaf Kyoto of Otsu de JR Tokaidospoorlijn en stap uit op het treinstation Hikone.

10 prachtige bestemmingen in Omgeving van Kyoto en Japan