West-Honshu

Swipe

Osaka

Op de plaats waar de rivier Yodo in de Osakabaai uitmondt, ligt de op twee na grootste stad van Japan, Osaka geheten (circa 2,7 miljoen inwoners). Deze stad is tijdens de Tweede Wereldoorlog geheel door bombardementen verwoest, met als gevolg dat alle historische bezienswaardigheden reconstructies zijn. Gelukkig zijn de klassieke vormen van theater, zoals het Kabuki en Bunrakupoppenspel, bewaard gebleven.

Osaka is al vijftien eeuwen lang het commerciële, financiële en industriële centrum van West-Japan. Vanaf de vierde tot de achtste eeuw hebben verschillende keizers vanuit Osaka over delen van Japan geregeerd. Zij kozen Osaka om meerdere redenen. Allereerst lag (en ligt) Osaka aan een brede baai die de handelsschepen beschutting bood tegen de elementen. Via deze baai kwamen Chinese en Koreaanse invloeden het land binnen. Voorts kon er met het achterland handel gedreven worden via de rivier Yodo. Op de delta van deze rivier vertakt de Yodo zich in een aantal kleinere stromen, zoals de Dojima, de Tosabori, de Kizu en de Dotombori. Veel van deze riviertjes werden door middel van kanalen met elkaar verbonden, waardoor er in de stad een netwerk van waterwegen ontstond. Deze waterwegen hebben een stimulerende rol gespeeld in de ontwikkeling van de handelsstad Osaka. De grote sprong voorwaarts kwam toen de legeraanvoeder Hideyoshi Toyotomi Japan tot een eenheid smeedde. Hij vestigde zich in Osaka en liet aldaar het machtigste kasteel van Japan bouwen.

Het kasteel van Osaka

In 1583 begonnen 600.000 arbeiders aan dit immense karwei. Drie jaar later kon Hideyoshi Toyotomi, de zoon van een arme boer, zijn intrek nemen in het kolossale bouwwerk. Tijdens een veldslag in 1596 sneuvelde hij op het slagveld. Zijn vrouw en zoon verschansten zich vervolgens achter de massieve muren van het kasteel. Niet lang daarna werd het kasteel belegerd door leyasu Tokugawa. Toen zij merkten dat het kasteel niet meer te verdedigen viel, pleegden zij zelfmoord. Het kasteel brandde tot de grond toe af. De plek waar het kasteel had gestaan, was echter van grote strategische waarde en dus besloot shogun Hidetada Tokugawa om het kasteel te herbouwen. In 1629 was het kasteel weer in zijn oude glorie hersteld. In 1867 werd het shogunaat definitief verdreven en wederom namen de voormalige heersers het kasteel in hun val mee. Alleen de massieve granieten sokkel, waarop het kasteel stond, overleefde de strijd.

Hoewel het huidige kasteel een reconstructie is uit 1931, maakt het van buitenaf gezien een overweldigende indruk op de bezoeker. De binnenkant is echter teleurstellend, vooral als u voorbij de ingang de moderne lift ontdekt. De aanwezigheid van deze lift geeft echter mensen met een handicap ook de gelegenheid om dit kasteel te bezoeken. Men heeft echter geen enkele moeite gedaan om het interieur enigszins in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Het 34,2 m hoge kasteel telt acht verdiepingen die voor het merendeel zijn ingericht als tentoonstellingsruimten. De indeling is als volgt: eerste verdieping - informatie; tweede verdieping - feiten over het kasteel; derde verdieping - leven en cultuur van de militaire klasse (samoerai); vierde verdieping - het tijdperk van Hideyoshi Toyotomi; vijfde verdieping - het leven van Hideyoshi Toyotomi; zesde verdieping - de Mezzanine galerij; zevende verdipeing - de veranderingen die het kasteel heeft ondergaan; achtste verdieping - het observatorium, met een fraai uitzicht op Osaka. Geopend van 9.00 tot 16.30 uur.

De Tweeling Torens (Twin Towers)

Als u vanaf het observatorium in het kasteel in noordoostelijke richting kijkt, dan wordt uw blik als vanzelf getroffen door twee identieke wolkenkrabbers. Zij staan symbool voor het nieuwe Osaka. De noordelijkste toren staat bekend als de Nationale Toren. Op de tweede verdieping staat een zeer grote hal vol wonderen der electronica, het zogenaamde Panasonic Square (woensdags gesloten). Kinderen en volwassenen kunnen zich hier vergapen aan de allernieuwste electronische snufjes. De tweede toren staat bekend als de MID Toren. Op de eerste vier verdiepingen kunt u winkelen en eventueel lunchen. Op de bovenste verdieping, de 38ste, is een observatieplatform gebouwd. Vanaf dit platform heeft u een goed uitzicht op Osaka en omgeving. Tenminste, als op die dag de wind de dikke waas van luchtvervuiling de baas kan.

Rondvaartboten

Als u het kasteel van Osaka verlaat in de richting van de Tweeling Torens, dan passeert u de 'Osaka Castle International Cultural and Sports Hall' en vervolgens komt u bij de oever van de rivier Hirano. Vanaf deze oever (rechts van de brug) vertrekt de Aqualiner Naniwa. De naam Naniwa (met de betekenis 'snelle golven') verwijst naar de oorspronkelijke naam van de stad Osaka: Naniwa. Deze boot verzorgt dagelijks tussen 10.00 en 20.00 uur een rondvaart over de rivieren Ohkawa, Dojima, Tosabori en Neya. U kunt tevens op deze boot stappen bij de pieren Tenmabashi en Yodobashi.

De straat Matsuyamachi

Ongeveer twee kilometer ten zuidwesten van het kasteel ligt de straat Matsuyamachi. In deze straat worden ontelbare soorten Japanse poppen en speelgoed verkocht, vooral de rijk uitgedoste porseleinen poppen zijn zeer in trek. Tevens kopen de inwoners van Osaka hier hun vuurwerk.

Kita

De wijk rondom het treinstation Osaka draagt de naam Kita (dat letterlijk 'het noorden' betekent). Deze wijk beslaat dan ook het noordelijk deel van het centrum van Osaka. Rondom het JR-treinstation Osaka strekt zich een gigantisch ondergronds winkelcentrum uit, dat de naam 'Umeda Chika' draagt. Via dit ondergrondse winkelparadijs, bestaande uit 500 winkels, kunt u het metrostation en de treinstations van andere spoorwegmaatschappijen bereiken. Voorts zijn er verticale verbindingen met verschillende warenhuizen, zoals Hanshin en Hankyu.

Nakanoshima

Het langgerekte riviereiland Nakanoshima ligt zo'n 1.000 m ten zuiden van het treinstation Osaka. Ingeklemd tussen de rivieren Dojima en Tosabori fungeert het eiland als het administratieve centrum van de stad. Afgezien van een groot aantal openbare gebouwen, kunt u hier tevens de Bank van Japan, de universiteit van Osaka en het museum voor keramiek uit de Oriënt (Oriental Ceramics) vinden. In dit museum is de wereldberoemde Atakacollectie gehuisvest, bestaande uit circa 1.000 Chinese en Koreaanse kunstwerken van keramiek. Geopend: dinsdag t/m zondag van 9.30 tot 17.00 uur. Op de meest oostelijke punt van het eiland ligt het park Nakanoshima.

Het heiligdom Temmangu

Dit heiligdom werd in 949 gesticht ter nagedachtenis aan de geleerde (in de geesteswetenschappen) Michizane Sugawara. Veel studenten bidden hier om hulp tijdens hun tentamen- en examenperioden. Het heiligdom is het startpunt voor het in heel Japan bekende festival Tenjin Matsuri, dat jaarlijks op 24 en 25 juli wordt gehouden. Op 25 juli bereikt het festival zijn hoogtepunt. Om 16.00 uur wordt er een optocht gehouden rondom het heiligdom Temmangu, gevolgd door een schitterende botenparade over de rivier Dojima (vanaf omstreeks 16.15 uur). De botenparade wordt begeleid door een weergaloos vuurwerk.

De Mint

Degenen die geïnteresseerd zijn in munten kunnen in dit museum hun hart ophalen. Geopend: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 15.30 uur.

Minami

De zuidelijke wijk Minami is geheel gevuld met winkels, restaurants, uit-gaansgelegenheden, warenhuizen en ondergrondse winkelcentra. Het belangrijkste winkelcentrum is Shinsaibashi. De warenhuizen flankeren de boulevard Mido-suji en de speciaalzaken bevinden zich langs de 700 m lange en met glas overdekte Shinsaibashi-suji Arcade. Via deze arcade bereikt u het kanaal van Dotombori, met aan een van de oevers het bekende Bunrakupoppentheater (Buraku). Voorts kunt u hier bioscopen en andere vermaakcentra bezoeken. Vooral 's avonds is het gebied dat bekend staat als Dotombori vol van leven en amusement. De gezelligste straat is zonder twijfel de Sennichimae.

Tennoji

Tennoji is de wijk die zich rondom de tempel Shitennoji uitstrekt. Tegenwoordig staat het treinstation Tennoji centraal in deze wijk. Ook hier bevindt zich een uitgestrekt ondergronds winkelcentrum. In het Tennoji- park kunt u zich vermaken in de botanische tuin, de dierentuin, een Japanse tuin en het kunstmuseum van de stad Osaka. Ten westen van het park staat de 103 m hoge toren Tsutenkaku. 10 m onder de top van deze toren bevindt zich een observatieplatform, dat is geopend van 10.30 tot 18.30 uur.

Ten noordoosten van het park ligt de tempel Shintennoji, die in 593 werd gesticht door prins Shotoku. Helaas ontkwam ook dit tempelcomplex niet aan de verwoestende geallieerde B-29 bommenwerpers. Men is er echter in geslaagd om het tempelcomplex weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Opvallend is dat de voornaamste bouwwerken, zoals de middelste poort, de vijf verdiepingen tellende groene pagode en het gouden paviljoen, op één lijn zijn geplaatst op een noordzuid-as. Het tempelfestival Doya-Doya wordt jaarlijks op 14 januari gehouden.

Nipponbashi

Ten noorden van de Tsutenkakutoren ligt de wijk Nipponbashi (Nipponbashi Den Den). Deze wijk telt circa 300 winkels, die zich gespecialiseerd hebben in elektrische apparatuur. Sommige zaken verkopen ook camera's en horloges. In een aantal winkels kunt u belastingvrij inkopen, mits u uw paspoort kunt tonen. Ten noordoosten van Nipponbashi ligt de wijk Namba met het theater Shi-Kabukiza, dat een bezoek waard is. U kunt dit uit vijf verdiepingen bestaande theater onmogelijk missen. Het gebouw is geheel opgetrokken in de opvallende Momoyamastijl.

Expo Memorial Park

In 1970 werd in dit park de wereldtentoonstelling gehouden. Tegenwoordig kunt u hier een Japanse tuin, het nationaal museum van etnologie, het Japans volksnijverheidsmuseum en het amusementspark Expoland bezoeken. Het Expo Memorial Park is op woensdag gesloten.

Het heiligdom Sumiyoshi

Het heiligdom Sumiyoshi werd in de derde eeuw gesticht door keizerin Jingu om de goden te danken voor hun steun tijdens haar militaire avonturen. De huidige gebouwen stammen uit 1808 en ook thans nog vragen de gelovigen hier om bescherming van de goden. Opmerkelijk zijn de gewelfde brug en de vele stenen lantaarns.

Shinkansen, trein en metro Osaka:

- Osaka: Neem in Tokyo de Shinkansen en stap na circa 3 uur uit op het treinstation Shin-Osaka. Vanaf het treinstation Shin-Osaka kunt u met de JR Tokaido-spoorlijn naar het treinstation Osaka reizen. U kunt voor dit traject ook gebruik maken van de metrolijn Midosuji. Deze metro rijdt in 6 minuten naar het metrostation Umeda, naast het treinstation Osaka.

Reizigers die vanuit Kyoto naar Osaka reizen, kunnen kiezen uit de JR Tokaidospoorlijn (reistijd 35 minuten), de Hankyu Kyotospoorlijn (reistijd 40 minuten) en de Keihanspoorlijn (reistijd 35 minuten). Reizigers vanuit Nara kunnen gebruik maken van de JR Kansai- spoorlijn (reistijd 35 minuten) en de Kintetsu Naraspoorlijn (reistijd 30 minuten).

Reizigers vanuit Kobe kunnen gebruik maken van de JR Tokaidospoorlijn (reistijd een half uur), de Hankyu Kobespoorlijn (reistijd 27 minuten) en de Hanshinspoorlijn (reistijd 28 minuten). Ten slotte kunnen reizigers vanuit Wakayama gebruik maken van de JR Hanwaspoorlijn (reistijd 75 minuten) en de Nankaispoorlijn (reistijd 55 minuten).

Als u per vliegtuig in Osaka aankomt, dan kunt u gebruik maken van de Limousinebus. Deze bus, die om het kwartier vertrekt, rijdt in 30 minuten naar het centrum van Osaka. De eerste bus vertrekt om 6.20 uur, de laatste om 19.40 uur.

-, Kasteel van Osaka: Neem de metro en stap uit op het metrostation Tanimachi-Yon Chome of het metrostation Morinomiya. Vanaf beide stations loopt u in 15 minuten naar het kasteel. Als u gebruik maakt van de JR 'Loop'-spoorlijn, dan moet u uitstappen op het treinstation Osakajo-Koen.

-, Tweeling Torens: loop vanaf het kasteel van Osaka in noordoostelijke richting naar de duidelijk zichtbare torens.

-, Straat Matsuyamachi: Neem de metro en stap uit op het metrostation Tanimachi 6-Chome of het metrostation Nagahoribashi.

-, Nakanoshima: Neem de metrolijn Sakaisuji en stap uit op het metrostation Kitahama of neem de metrolijn Midosuji en stap uit op het metrostation Yodoyabashi. Vanaf beide metrostations moet u vervolgens de brug oversteken naar het eiland.

-, Heiligdom Temmangu: Neem de metro en stap uit op het metrostation Minamimorimachi.

-, De Mint: Het muntenmuseum ligt op een afstand van 700 m ten oosten van het heiligdom Temmangu.

Of u reist per bus en u stapt uit bij de bushalte Sakuranomiya.

-, Tennoji: Neem de JR 'Loop'-lijn of de metro en stap uit op het trein- en metrostation Tennoji.

-, De tempel Shitennoji: Neem de metro en stap uit op het metrostation Shitennoji-mae.

-, De toren Tsutenkaku: Neem de metro en stap uit op het metrostation Ebisucho.

-, Nipponbashi en Bunrakupoppentheater: Neem de metro en stap uit op het metrostation Nipponbashi.

-, Het theater Shin Kabukiza: Neem de metro en stap uit op het metrostation Namba.

-, Expo Memorial Park: Neem de metro en stap uit op het metrostation Senri-Chuo of neem de JR Tokaidospoorlijn naar het treinstation Ibaraki. Vanaf beide stations rijden bussen in 10 minuten naar het Expo Memorial Park.

-, Het heiligdom Sumiyoshi: Neem op het treinstation Namba de Nankaispoorlijn en stap uit op het treinstation Sumiyoshi-Koen.

10 prachtige bestemmingen in Osaka en Japan