West-Kenia (provincie Western)

Swipe

Kakamega Forest National Reserve

•    Oppervlakte: 45 km2
•    Provincie: Western
•    Te bereiken vanuit/via: Kakamega
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: aapachtigen
•    Vogels: meer dan 350 soorten
•    Landschap: tropisch regenwoud
•    Verblijfsmogelijkheden: klein resthouse en kampeerplaats
•    Bijzonderheden: uitgezette wandelroutes
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Van Nairobi uit neemt u de A104 in noordelijke richting en volgt deze tot Londiani, ongeveer 40 kilometer voorbij Nakuru. Daar slaat u linksaf en bereikt u via de C35 (later C34) Kisumu. Vandaar vervolgt u uw reis via de A1 naar Kakamega. In Khayega vindt u de afslag naar het N.P.. De totale afstand bedraagt ongeveer 450 kilometer. Als u beschikt over een 4WD dan is het beter om de A104 aan te houden tot ongeveer 100 kilometer voorbij Nakuru en via de C36 naar Kapsabet te rijden. De weg volgend (wordt nu C39), passeert u het park op korte afstand.

Algemene informatie

Oprukkende omliggende landerijen waarop in hoofdzaak maïs wordt verbouwd dreigden de ondergang van dit prachtige stuk natuur te betekenen. In 1976 werd daar een stokje voor gestoken door er een beschermd gebied van te maken. Vogelliefhebbers zullen zich in dit schijnbaar ondoordringbare woud snel thuisvoelen, maar ook voor degene die nog nooit in een regenwoud was is een bezoek aan dit park bijzonder indrukwekkend. Er zijn diverse uitgezette wandelroutes en als u die niet verlaat (voorzover dat al mogelijk is) kunt u niet verdwalen. Het is wel aan te bevelen om waterdichte schoenen en een waterdichte broek te dragen. Er heerst uiteraard een hoge luchtvochtigheid in het gebied en mensen die daar moeite mee hebben wordt een bezoek ontraden. Denk ook aan bescherming tegen muskieten.

Flora en fauna

De begroeiing is zoals u die in een regenwoud zou verwachten. Hoge bomen (de gemiddelde hoogte bedraagt 35 meter), vaak omstrengeld door parasiterende slingerplanten vormen een dicht bladerdak waardoor nauwelijks zonlicht kan dringen. In het gebied werden al meer dan 125 verschillende boomsoorten geteld. Op enkele plaatsen vindt u een open plek waar grassen en lage struiken staan die kleurrijke vlinders aantrekken. Het gebied zit boordevol klein wild waaronder enkele soorten die alleen in dit park voorkomen. Te denken valt aan de behaarde ‘vliegende’ eekhoorn met een vlucht van wel 90 meter, de hamerkopvleermuis en de reuzenwatermuis. Bij de apensoorten zult u gemakkelijk de zwartwitte colobus kunnen ontdekken, de roodstaartaap en de tamelijk zeldzame blauwe aap. Aan vogels, waaronder enkele zeldzame slangeneters, is er al evenmin gebrek. Veel ornithologen, ook uit Nederland, hebben in dit gebied research verricht.

Accommodatie

Het vinden van een onderkomen is een probleem, hoewel kampeerders weinig moeite zullen ondervinden. Er is een kampeerplaats en achter het huis van de rangers mag u uw tenten opslaan. Mensen die alleen beschikken over een slaapzak kunnen zelfs overnachten op de overdekte veranda. Als u bent aangewezen op andere accommodatie dan kunt u het beste vooraf bespreken. Er zijn twee kleine lodges waarvan Rondo Retreat het best geoutilleerd is. The Forest Resthouse heeft slechts vier kamers en bevindt zich op het terrein van het park.

10 prachtige bestemmingen in Kakamega Forest National Reserve en Kenia