West-Kenia (provincie Western)

Swipe

Kisumu

Gedurende de koloniale tijd groeide Kisumu gestaag, maar het inwoneraantal explodeerde na het gereedkomen van de spoorlijn in 1902. In de jaren dertig van de 20e eeuw werd de stad het administratieve en militaire centrum van de gehele regio nabij Lake Victoria. Dat duurde zo lang omdat eigenlijk niemand in deze omgeving wilde wonen. Er heerste malaria, slaapziekte en (dat is nog steeds zo) bilharzia. In het water van Lake Victoria kan ook hier niet gebaad worden. Kisumu had veel te lijden van het uiteenvallen van de handelsverdragen met de buurlanden Tanzania en Oeganda. Samen vormden zij tot 1977 de East African Community.

Tot die tijd was Kisumu zeer belangrijk voor de handel en met het wegvallen van de belangrijkste markten stortte het economische leven totaal in. De aanwezigheid van vele volkeren zorgde in de jaren negentig van de vorige eeuw voor tal van schermutselingen in en rond Kisumu, maar gestimuleerd door de centrale overheid en de aanleg van de oliepijpleiding herkreeg Kisumu zijn belangrijkheid voor de economie weer terug. Thans is de stad de op twee na grootste van het land. Het werd opnieuw de belangrijkste havenplaats aan Lake Victoria op Keniaans grondgebied en het heeft tal van industriële activiteiten binnen zijn poorten.

De petrochemische industrie behoort tot de belangrijkste, dankzij de totstandkoming van de al genoemde pijpleiding waarmee ruwe olie vanuit Mombasa naar Kisumu wordt gepompt. Na diverse raffinageprocessen worden half- en eindproducten naar Oeganda verscheept.

In het plaatselijke museum worden veel dieren tentoongesteld en degenen die niet geloofden dat de nijlbaars tot bijna onmogelijke afmetingen kon uitgroeien: in het museum is een nijlbaars van 190 kilogram te bewonderen. Ook om allerlei andere redenen is het museum interessant om te bezoeken. De etnografische afdeling toont veel van de zo lang met elkaar in onmin levende volkeren.

De markt van Kisumu mag u beslist niet overslaan. Er wordt levendig gehandeld op deze markt die tot de grootste van het land gerekend wordt. Het assortiment is zo uitgebreid dat men beweert dat een artikel, als het niet op de markt van Kisumu wordt aangeboden, het nergens in Kenia te koop is.

Een kilometer of vijf buiten Kisumu ligt het vissersplaatsje Dunga. De tijd stond hier totaal stil, maar u heeft er een prachtig uitzicht over Lake Victoria. Tal van vogels die behoorlijk schuw horen te zijn, blijken hier bijna handtam. Dat is het gevolg van het feit dat de lokale bevolking het visafval aan de langs het meer huizende vogels voert. Laat u niet verleiden om er te gaan zwemmen, ook al heeft Dunga een klein strandje en een pier die beide uitnodigen tot een verkoelende duik. Bilharzia ligt op de loer. Dunga heeft ook een nijlpaardenpoel, maar weinigen hebben er ooit nijlpaarden gezien. Het op de poel uitkijkende café staat bekend onder de naam ‘Dunga Refreshments’ en dat is een waarheid die niet te logenstraffen is. Met uitzicht over het meer en een koele dronk maakt het een onderbreking van uw tocht tot een bijzonder aangename.

10 prachtige bestemmingen in Kisumu en Kenia