West-Kenia (provincie Western)

Swipe

Ndere Island National Park

•    Oppervlakte: 4 km2
•    Provincie: Nyanza
•    Te bereiken vanuit/via: Kisumu
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: nijlpaarden en krokodillen
•    Vogels: vooral watervogels w.o. visarenden
•    Landschap: vlak met fraaie begroeiing
•    Verblijfsmogelijkheden: geen
•    Bijzonderheden: vanwege de geschiedenis aangewezen als
    nationaal park; het park is gemakkelijker te bereiken vanuit de
    provincie Western, hoewel het tot de provincie Nyanza behoort
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Vanuit Nairobi volgt u de A104 in noordwestelijke richting. Ongeveer 15 kilometer voorbij Nakuru verlaat u deze weg en rijdt u via de B1 naar Kericho en Kisumu.

Algemene informatie

Het park wordt geheel omgeven door water, maar het is gemakkelijk bereikbaar. Het werd in 1986 als N.P. aangewezen. Het eilandje in Lake Victoria was onbewoond, maar algemeen wordt aangenomen dat het Luovolk dat in deze omgeving woont, oorspronkelijk op Ndere woonde. Ndere betekent ‘ontmoetingsplaats’ en werd zo genoemd omdat de stammoeder van de Luo, Kit Mikayi, er met haar gevolg uitrustte na een lange en vermoeiende reis. Ze kwam zo onder de indruk van de omgeving dat ze besloot zich er te vestigen.

Dicht bij Kisumu bevindt zich nog een ander parkje, het Kisumu Impala Wild Sanctuary, geopend in 1992. Het werd opgezet om een grote groep impala’s die zich hier had gevestigd te beschermen en in combinatie daarmee werd het gezien als een veilige plaats voor de nijlpaarden om te rusten en te grazen. Tegenwoordig wordt het parkje (minder dan 1 km2) ook gebruikt om andere dieren die verstoten zijn, ziek of gewond zijn, op te vangen. Zo komt het dat het goed mogelijk is dat u er hyena’s aantreft of bavianen en zelfs ‘groot’ wild zoals luipaarden.

Flora en fauna

De vegetatie kan op z’n minst weelderig genoemd worden, maar behalve dat er vooral veel water is, zijn er ook behoorlijk grote grasvlaktes. Momenteel probeert men er impala’s te houden. Voor dat doel is er een 50-tal van deze antilopensoort uitgezet. Uiteraard vindt men er nijlpaarden en krokodillen. Behalve de overal voorkomende nijlkrokodil huist er ook een groot aantal tamelijk zeldzame gevlekte krokodillen. Men kan er (vrijwel) onbezorgd te voet doorheen trekken en er zijn mogelijkheden om deel te nemen aan boot- en vissafari’s. Het vogelleven is er bijzonder rijk en het spreekt voor zich dat vooral de watervogels uitermate goed vertegenwoordigd zijn, waarbij de visarenden een voorname attractie vormen voor de vogelspotters. Vanwege het vele water en de muggen en vliegen (denk aan bescherming!) die daarop afkomen zijn er ook heel veel zwaluwen.

Accommodatie

Voor overnachtingen bent u aangewezen op Kisumu of op een van de kleine dorpen langs de kust. Op het eiland zelf zijn geen mogelijkheden.

10 prachtige bestemmingen in Ndere Island National Park en Kenia