West-Noorwegen

Swipe

West-Noorwegen

West-Noorwegen, Vestlandet of Fjord-Noorwegen genoemd, bestaat (van zuid naar noord) uit de provincies Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane en Møre og Romsdal. Dit gebied is met 59.000 km² een stuk groter dan Nederland, en heeft slechts 1,2 miljoen inwoners. Een gebied van superlatieven: Europa’s langste fjord, diepste fjord, de hoogste zeekliffen, de hoogste waterval, het diepste bergmeer, de grootste ijskap, alle liggen ze in West-Noorwegen.

National Geographic kwalificeerde het fjordengebied van West-Noorwegen tot ’s werelds meest onbedorven toeristische bestemming. De roem van deze fjorden en het plaatsen op de Werelderfgoedlijst van Nærøfjord en Geirangerfjord zorgde er voor dat de fjorden uitgroeiden tot populaire toeristenbestemming, waar u tegenwoordig niet vreemd moet opkijken van bootladingen toeristen uit Amerika, India, Japan, de Arabische Emiraten of Rusland.

Maar naast die fjorden waar de hele wereld ‘moet zijn geweest’, zijn er nog tientallen andere stille en schitterende fjorden, zoals Lysefjord of Storfjord, de een nog mooier dan de andere. Langs het landinwaartse gedeelte van de fjorden liggen kleine dorpen en boerderijen op piepkleine veldjes langs of hoog boven de fjorden. Veel dorpen en stadjes worden al meer dan honderd jaar bezocht door reizigers uit de hele wereld en hebben fraaie hotels uit de beginperiode van het toerisme.

Langs de kust van West-Noorwegen liggen sfeervolle kuststeden, die hun bestaan danken aan scheepvaart en visserij. Stavanger was de stad van de sardientjes en is nu de oliehoofdstad van Noorwegen. Hanzestad Bergen was lang de belangrijkste stad van het land en is de hoofdstad van de provincie Hordaland. Verder noordelijk liggen de kuststeden Ålesund, Kristiansund en Molde, gebaseerd op de vangst en verwerking van haring of kabeljauw. Historische handelsposten herinneren eraan dat de economie van West-Noorwegen vanaf de tijd van de Vikingen gebaseerd is geweest op visserij, transport en handel langs de kust. De vroegere ‘wegen’, de fjorden en de zee zijn nu de belangrijkste toeristische attracties geworden.

Outdoorparadijs

Het fjordenlandschap van West-Noorwegen is een fantastisch decor voor outdooractiviteiten, op ieder niveau en het hele jaar door: kanoën, roeien, raften of duiken in fjorden en meren, vissen in rivieren of de zee, bergwandelen, gletsjertochten, ‘eilandhoppen’ per fiets, mountainbiken in de bergen, skiën en ijsklimmen.

Tip: probeer op een reis door West-Noorwegen niet alle fjorden aan te doen! Men verkijkt zich snel op afstanden en de smalle wegen rond de fjorden, de omwegen rond zeearmen en de paswegen over de bergplateaus tussen de fjorden. Bovendien krijgt u een overdaad aan indrukken te verwerken. Kies als vakantiebestemming bij voorkeur een of twee fjorden en rijdt er vanuit Oslo of Kristiansand vrij direct heen.

10 prachtige bestemmingen in West-Noorwegen en Noorwegen