West-Noorwegen

Swipe

Atlanterhavsvegen

De Atlanterhavsvegen staat in de top tien van meest populaire toeristische bestemmingen in Noorwegen. De 8,3 km lange weg verbindt Vevang (gemeente Eide) met het eiland Averøy en is onderdeel van weg 64. De spectaculaire weg over scheren en eilanden en met zijn acht bruggen is een echte golfbreker. Bij storm biedt de Atlanterhavsvegen een spectaculair schouwspel van golven die stukslaan tegen de kunstwerken van de weg.

De Storseisundet bru is dé eyecatcher. De brug verheft zich opvallend steil boven het water voor het scheepvaartverkeer. Oorspronkelijk wilde men hier een spoorbaan bouwen, maar deze plannen lieten de autoriteiten in de jaren dertig van de 20e eeuw varen. De aanleg van de Atlanterhavsvegen duurde van 1983 tot 1989 en kostte 122 miljoen NOK. Tot 1999 betaalden bestuurders tol om hier te mogen passeren.

Vlak voor de kust ter hoogte van Vevang ligt de vuurtoren Kvitholmen fyr (1841). Het vuurtoreneiland is een geliefde bestemming bij de lokale bevolking. Vanuit Storholmen varen in de zomer boten naar Kvitholmen fyr.

Averøya

Het eiland Averøya is via de Atlanterhavsvegen verbonden met het Noorse vasteland. Sinds 2009 is het eiland ook via een tunnel verbonden zijn met Kristiansund. Deze komt bij Bremsnes aan land.

Bij Bremsnes is de Bremsneshula, Noorwegens grootste grot, zo’n 80 m diep. Hier schuilden in de geschiedenis vaak mensen. De oudste menselijke vondsten in de grot dateren van ongeveer 10.000 jaar geleden. Vanaf de 19e eeuw hebben wetenschappers de Bremsneshula, die omgeven is met legendes en verhalen, intensief onderzocht. De grot ligt op 130 m boven de zeespiegel en biedt een mooi uitzicht.

In Kvernes staat een eenvoudige staafkerk uit circa 1300, waarin zich een middeleeuws altaarstuk bevindt.

Vlak na het verlaten van de Atlanterhavsvegen kan men rechtsaf slaan naar een groepje eilanden dat met bruggen met elkaar is verbonden: Ramsøy, Kjonnøy en Langøy. Hier doemen enkele schilderachtige kustgehuchten op. Men heeft hier een goed zicht op de oude vuurtoren Hestskjær fyr.

10 prachtige bestemmingen in Atlanterhavsvegen en Noorwegen