West-Noorwegen

Swipe

Aurland

Aurlandsvangen (1715 inwoners) is de hoofdplaats van de gemeente Aurland, en een stuk minder toeristisch dan het nabijgelegen Flåm. In het dorp is een klein museum, een kunstgalerie en er zijn diverse hotels en campings. Tussen Aurland en Flåm is een aangenaam wandel- en fietspad van 7 km aangelegd. Onderweg langs de fjord kunt u Otternes Bygdetun aandoen, een openluchtmuseum bestaande uit een boerderijcomplex van 27 historische gebouwen. Otternes is nu een centrum voor handvaardigheid en ’s zomers zijn er diverse tentoonstellingen.

Het Aurlandsdal

De nauwe vallei tussen Aurland en Hol in het Hallingdal was in vroeger eeuwen een van de belangrijke handelsroutes tussen West- en Oost-Noorwegen. Veel van de oude paden zijn hersteld en er loopt nu een uitgebreid netwerk van wandelroutes en hutten. Vooral het benedenste deel van het Aurlandsdal is erg fraai met grote hoogteverschillen en een uitbundige vegetatie. Men kan een mooie vierdaagse trektocht maken van Finse naar Vassbygdi (bij Aurland), en onderweg overnachten in DNT berghutten. De verschillende etappes zijn ook goed als dagwandelingen te maken in combinatie met auto of busrit terug. Een van de mooiste wandelingen is het stuk door de Aurlandscanyon van Østerbø naar Vassbygdi (6 uur). Het toeristenbureau van Aurland heeft een uitgebreide brochure van deze wandelroutes.

Aurlandsvegen

De meeste Noren kiezen voor de nieuwe autotunnel naar Lærdal, met 24,5 km de langste autotunnel ter wereld (onderdeel van de hoofdweg E16). Een fraai lichtspel moet onderweg de automobilisten wakker houden, maar wie geen haast heeft en liever iets van het berglandschap wil zien raden we aan de oude bergweg te rijden tussen Aurland en Lærdal. Deze Aurlandsvegen is geopend tussen 1 juni en half oktober, is 48 km lang en gaat over een pas van 1306 m hoogte. Omdat de sneeuw ’s zomers vaak nog metershoog langs de weg ligt heeft deze weg ook de naam ‘sneeuwweg’ gekregen.

Zes kilometer van Aurland is een nieuw uitzichtpunt aangelegd, de Stegastein, een loopbrug met een indrukwekkende blik op de Aurlandsfjord in de diepte. Vanaf een parkeerplaats ca. 2 km verder kan men naar een mooi uitzichtpunt lopen of over een kam omhoog klimmen naar de Prest (Priester), een bergtop op 1363 meter hoogte (2½ uur heen en weer).

10 prachtige bestemmingen in Aurland en Noorwegen