West-Noorwegen

Swipe

Bømlo – Stord – Austevoll

Eilandarchipel Bømlo vormt de meest westelijke eilandengroep van Sunnhordland en bestaat uit honderden rotsachtige eilandjes. De 11.000 inwoners zijn voor een groot deel werkzaam in enkele grote visverwerkende fabrieken en fish farms in de wateren rond het eiland. Met zijn mooie rotsen, baaien en historische handelsposten is het een van de interessantste eilanden tussen Haugesund en Bergen. Komende vanuit Haugesund kun je met de ferry van Buavågen naar Langevåg oversteken om over weg 541 naar de plaats Svortland in het midden van Bømlo te rijden. Het zuidelijke stuk van Bømlo van Langevåg naar Sakseid is echter niet interessant. De smalle weg kronkelt tussen beboste heuvels en biedt nauwelijks uitzicht op zee. Vlakbij de zuidpunt van Bømlo het intrigerende eilandje Espevær, met vissersdorp en een merkwaardige Ufo-ring, die het dorp internationale bekendheid gaf.

Het noordelijke deel van Bømlo is het mooiste deel van het eiland. Het is aan te raden vanuit Haugesund de E39 en de nieuwe toltunnel en brug over het begin van de Hardangerfjord te nemen, een snelle route. Vanaf Svortland (de hoofdplaats en het inkoopcentrum van Bømlo) voert een prachtige weg over een vijftal eilanden, door bruggen met elkaar verbonden, naar de meest noordelijke punt van de eilandengroep, Brandasund. Onderweg is vanaf die hoge bruggen telkens een prachtig uitzicht op zee, zowel aan de oceaankant als op het eilandenlabyrint tussen Bømlo en Fitjar (Stord). Kijk niet vreemd op als je op het smalle weggetje enorme vrachtwagens tegenkomt. De weg en de vele bruggen zijn mede aangelegd voor de grote visfabriek bij Brandasund, waar dagelijks 35.000 zalmen worden aangevoerd vanaf de verschillende fish farms rond het eiland. De vis wordt hier verwerkt en per vrachtauto geëxporteerd. De weg eindigt in Brandasund, een idyllisch haventje uit de hoogtijdagen van de haringvangst in de 18e en 19e eeuw. Nog steeds brengen lokale vissers hier hun vis en garnalen aan wal. Brandasund Kysttun heeft een Landhandel (winkel), waar van alles te koop is. De vroegere conservenfabriek is verbouwd tot sfeervolle herberg (Fabrikloftet) met zeemanscafé en restaurant. Vlak voor Brandasund kun je een natuurpad volgen naar de hoogste heuveltop (Såto) van Gisøya voor een uitzicht op de eilanden in het oosten en de vuurtoren op de noordpunt van het eiland. De vuurtoren zelf is te voet niet bereikbaar.

Een andere mooie wandeling voert naar de hoogste berg van het eiland, de Siggjo. Slechts 473 m hoog, maar met een schitterend uitzicht over de omringende eilanden en zeearmen. Op de zuidoostpunt ligt het plaatsje Moster, met een oude kerk en een bekend openluchttheater, waar ’s zomers 1300 toeschouwers kunnen genieten van diverse theaterstukken en historische spelen. Bij het theater is ook een tentoonstelling over de Noorse mythologie en de overgang naar het christendom. Bømlo Tourist Information, gemeentehuis van Bremnes, Svortland.

 

Stord

De hoofdweg naar Bergen loopt langs de oostkust van het grote eiland Stord. De hoofdplaats Leirvik is het enige stadje in Sunhord-land met alle noodzakelijke voorzieningen, restaurants, cultuurcentrum, kunstgalerie en het Sunnhordland streekmuseum met archief en bibliotheek. Op het centrale deel van Stord zijn mooie wandelingen te maken, o.a. naar de berg Kattnakken, met 724 m de hoogste top van het eiland. Je kunt de eerste 400 hoogtemeters over een weg omhoog rijden; het is dan nog 1 ½ uur naar de top. De eilandarchipel bij Fitjar is landschappelijk erg mooi vanwege zijn eilanden met waardevolle heidebegroeiing en wordt mogelijk een nieuw nationaal park (eigen kajak of boot nodig). Stord Tourist Information in het Kulturhuset.

Austevoll

In plaats van de snelle ferry te nemen van Sandvika naar Haljem is het mogelijk een route naar Bergen te nemen over de eilanden-groep Austevoll (met de ferry van Sandvika naar Husavik en vanaf de noordpunt van Austevoll naar Krokeide onder Bergen). Auste-voll is nog zo’n prachtige eilandengroep, bestaande uit 667 eilandjes, met rotskusten, levendige vissershaventjes, afgelegen herbergen, vuurtorens en onbewoonde eilandjes. De economie van het eiland is gebaseerd op de visserij en de groeiende activiteit van fish farming, offshore bedrijven en scheepswerven. Nieuwe bruggen verbinden de diverse eilanden van Austevoll, zodat je alle uithoeken per auto kunt bereiken. Maar het meest ideaal is een verkenning per zeekajak, of (huur)boot. Bezienswaardig zijn de oude handelspost Bekkjarvik, het op de uiterste noordpunt gelegen Bakkasund (met kustmuseum), en de vuurtoren van Marstein bij de belangrijke ingang van de vaarroute naar Bergen. Meer informatie: www.visitaustevoll.no.

10 prachtige bestemmingen in Bømlo – Stord – Austevoll en Noorwegen