West-Noorwegen

Swipe

De Alpen van Sunnmøre

Het landinwaarts gelegen deel van Sunnmøre is het wildste deel van de provincie Møre og Romsdal, volgens veel Noren het mooiste fjorden- en berglandschap van heel West-Noorwegen. De Storfjord met zijn spectaculaire zijarmen Voldafjord, Hjørundfjord, Norangsfjord, Synnylvsfjord, Tafjord en Geirangerfjord snijden diep landinwaarts. Vooral de Geirangerfjord is het prototype van de Noorse fjorden, met zijn loodrechte wanden en watervallen.

Tussen die fjordarmen liggen de Sunnmørsalpene met spitse steile bergpieken. In tegenstelling tot andere Noorse gebergten zijn de toppen hier niet verbonden door lange kammen of hoogvlaktes maar zijn de afzonderlijke bergen tijdens miljoenen jaren door gletsjers afgeslepen tot geïsoleerde spitse toppen en bizarre rotsformaties.

Eldorado voor bergbeklimmers

Aan het eind van de 19e eeuw werden de Alpen van Sunnmøre al bezocht door de Engelse en Noorse bergbeklimmers Cycil Slingsby, C.W. Patchell en de schrijver en klimmer Kristoffer Randers. Randers omschreef Sunnmøre heel typerend als een “naar het zuiden geschoven Nordland en een Jotunheimen drijvend in de golven”. Voor rotsklimmers zijn er tientallen mooie wanden en bergtoppen te beklimmen, maar ook fitte bergwandelaars kunnen vele toppen van 1500 meter hoogte beklimmen zonder specifieke klimuitrusting. Vooral de bergen rondom de Hjørundfjord en de Norangsfjord zijn stuk voor stuk spectaculair en hebben een grandioos uitzicht vanaf hun toppen. De mooiste bergen die ook voor wandelaars zijn te beklimmen zijn de Kolåstind (1463 m) en de Jønshorn (1419 m) boven de Hjørund- fjord en de berg Slogen (1559 m) boven de smalle Norangsfjord.

Tafjordfjell

Het oostelijk deel van Sunnmøre, tussen Geiranger en het Romsdal, heet Tafjordfjell en heeft een heel ander karakter: hoogvlakten en hoge toppen worden onderbroken door valleien met dennenbossen en bergmeren. In dit gebied beheert de Ålesund Turistforening een achttal hutten en is een groot aantal wandelpaden gemarkeerd. Door dit afwisselende gebied is een prachtige meerdaagse trektocht te maken. Een goed startpunt is de berghut Reindalseter aan het eind van de Tafjord.

10 prachtige bestemmingen in De Alpen van Sunnmøre en Noorwegen