West-Noorwegen

Swipe

Golden Road en Trollstigen

De Golden Road of Gouden Route wordt rijksweg 63 genoemd, die loopt van Grotli en Langevatn via Geiranger naar Åndelsnes. Het is een van de hoogtepunten van een rondrit door het fjordengebied, een aaneenschakeling van spectaculaire bergtrajecten. Eerst kan men naar het uitzichtpunt Dalsnibba rijden, op 1500 meter hoogte boven Geiranger. Daarna daalt men over een historische Geirangerveien naar het dorp Geiranger aan de wereldberoemde Geirangerfjord. Deze bergweg met 70 haarspeldbochten werd tussen 1881 en 1889 aangelegd en was de eerste weg die Geiranger met de rest van Noorwegen verbond. De weg is in de winter gesloten. Onderweg zijn nog stukjes van het oude tracé te zien, o.a. ‘de Knoop’, een lus van 360 graden met het eerste viaduct van Noorwegen.

Het Geiranger Fjordsenter toont een historische film over de aanleg van die eerste weg. Te zien is onder meer hoe men vroeger met de hand de ingesneeuwde paswegen sneeuwvrij maakte. Men strooide aarde op de sneeuw zodat deze sneller smolt en groef met man en macht een soms wel 7 meter diepe sleuf door de dikke sneeuwlaag. En dit alles vooral om te zorgen dat wanneer de eerste cruiseschepen arriveerden de toeristen met auto’s omhoog gebracht konden worden. Vlak voor Geiranger kunt u een stop maken bij het uitzichtpunt Flydalsjuvet, een overhangende rotspunt waar mensen zonder hoogtevrees zich spectaculair kunnen laten vereeuwigen hoog boven de fjord. Aan de andere kant van Geiranger slingert de Ørnevegen weer omhoog, nog zo’n prachtige bergweg. In haarspeldbocht nr. 11 ligt het nieuwe uitzichtpunt Ørnesvingen, op 600 m hoogte boven de fjord. Deze weg werd in 1954 aangelegd en is het hele jaar open. Na de ferry van Eidsdal naar Linge volgt dan het allermooiste traject: de Trollstigenveien.

Trollstigen

De Trollstigenveien (Trollenweg) tussen Valldal en Åndelsnes mag u eigenlijk niet overslaan. Het is volgens velen de mooiste pasweg van Noorwegen. Door het Valldal komt men geleidelijk steeds hoger in de bergen. Eerst passeert men de rotskloof Gudbrandsjuvet met mooie rotspoelen, en uiteindelijk bereikt men een kale hoogvlakte en de 850 meter hoge bergpas Stigrøyra. Hier heeft men prachtig uitzicht op beroemde bergen Dronning, Kong en Bispe (Koningin, Koning en Bisschop). Op de pas is een parkeerplaats met cafetaria, souvenirwinkels en klein museum. Wanneer u vanaf de pas het wandelpad een klein eindje inloopt keert de rust weer en krijgt u prachtig uitzicht op de spitse pieken van de Trolltinden en de 11 lange haarspeldbochten die kunstig tegen de noordkant van de bergwand zijn aangebouwd.

Tijdens de afdaling naar Åndelsnes ziet u onderweg mooie watervallen en uitzichten. De weg is niet geschikt voor caravans, is ’s winters gesloten en gaat meestal open in mei.

10 prachtige bestemmingen in Golden Road en Trollstigen en Noorwegen