West-Noorwegen

Swipe

Gudvangen en de Nærøyfjord

Gudvangen was vroeger niet meer dan een kleine kade met enkele huizen aan de fjord en was alleen bereikbaar over de weg uit Voss en per veerboot over de Nærøyfjord, een van de smalste en spectaculairste fjorden van Noorwegen. De tocht per ferry naar Kaupanger of Lærdal hoort tot de hoogtepunten van een fjordenrondreis; vooral bij slecht weer maakt de fjord diepe indruk, evenals de afgelegen zomerboerderijen hoog boven haar oever.

Tegenwoordig kunnen auto’s door nieuwe tunnels naar Flåm, Aurland en Lærdal rijden, maar de tocht per veerboot door de Nærøyfjord blijft ongekend populair. ’s?Zomers ontstaan er lange wachtrijen voor de ferry. Wie wat tijd over heeft kan vanaf Gudvangen nog 5 km het weggetje langs de fjord rijden, dat eindigt bij Bakka. Voorbij de oude kerk begint een steil pad naar de Rimstigen, een zomerboerderij en magnifiek uitzichtpunt hoog boven de Nærøyfjord (4 uur heen en weer). In combinatie met bus (Lærdal-Flåm-Gudvangen) en/of trein (Flåm-Bergen) zijn diverse mooie rondritten te maken.

Undredal

Halverwege de boottocht naar Flåm kan men uitstappen in Undredal, een kleine gemeenschap met slechts 87 inwoners en meer dan 500 geiten, die de melk leveren voor de bekende Undredal geitenkaas. Verder heeft het dorp de kleinste staafkerk van Noorwegen, die teruggaat tot 1147. In de 17e eeuw was hier niet veel meer dan een houtzagerij, waar men hout exporteerde naar Engeland en Nederland. Tot 1988 was er geen weg naar Undredal en leefde men erg geïsoleerd, afhankelijk van de boten over de fjord. Tegenwoordig gaat er een weggetje naar Undredal. Het dorp is gelukkig klein gebleven, ver verwijderd van het massatoerisme van Flåm. Undredal heeft een winkel, geitenboerderij, kleine camping en u kunt er overnachten in de plaatselijke herberg (Undredal Overnatting). Om het jaar wordt eind juni het geitenkaasfestival gehouden.

10 prachtige bestemmingen in Gudvangen en de Nærøyfjord en Noorwegen