West-Noorwegen

Swipe

Hardangerfjord

De Hardangerfjord voert bijna 200 km landinwaarts. De verschillende delen van de fjord dragen telkens andere namen en de zijtakken Sørfjord, Eidfjord, Osafjord en Ulvikfjord dringen het verst landinwaarts. Het is een van de meest toeristische gebieden van Noorwegen. Het landschap is vrij lieflijk en de bergen zijn er niet zo stijl. Aan de speciale sfeer dragen ook de vele fruitbomen bij, die het landschap in het voorjaar een speciale charme geven. Veertig procent van de Noorse fruitproductie komt uit het Hardangergebied. Naar het oosten toe worden de bergen rond de fjord steeds hoger en ruiger, en liggen de besneeuwde bergplateaus van de Hardangervidda en de Hardangerjøkulen.

Baronie Rosendal

Niet ver landinwaarts ligt aan het westelijke deel van de Hardangerfjord het plaatsje Rosendal. Relatief lastig te bereiken over weg 48 of weg 551 en de tunnel vanuit Odda ligt de enige Baronie van Noorwegen. Het landgoed ligt ingeklemd tussen de fjord en de uitlopers van de Folgefonna gletsjer. De in renaissancestijl gebouwde Baronie Rosendal trekt veel bezoekers. Het landhuis werd gebouwd in 1665 en is nu eigendom van de Universiteit van Oslo. De fraaie landschapstuin en rozentuin, de interieurs en de sfeervolle tearoom zijn beslist een bezoek waard. Op het landgoed worden ’s zomers geregeld kunstexposities, concerten en theatervoorstellingen gegeven. De bijbehorende boerderij is gerenoveerd en ingericht als romantische Bed & Breakfast met 24 kamers. In Rosendal bevindt zich ook het Folgefonna Nasjonalparksenter, een informatiecentrum voor het nationale park. Wie vanuit Rosendal de Hardangerfjord wil volgen steekt met de ferry de fjord over en volgt weg 49, die in Norheimsund op weg 7 naar Bergen uitkomt.

Folgefonna

De Folgefonna gletsjer ligt als een grote koepel van sneeuw en ijs tussen het Oddadal en de Hardangerfjord. De Folgefonna ijskap is 168 km2 groot, de derde van Noorwegen en 300 à 400 meter dik. De ijskap en de omliggende gebieden zijn sinds 2005 beschermd als nationaal park. Het hoogste punt (1662 m) wordt beschouwd als een van de natste plekken van Noorwegen, met een jaarlijkse neerslag van 5500 mm. Aan de rand en vrijwel bovenop de ijskap staan vier berghutten (zelfbediening): Fonnabu, Breidablikk, Holmaskjer en Sauabrehytta. Men kan de Folgefonna vanuit verschillende kanten bereiken; een lange tunnel onder de berg door verbindt de westkant en de oostkant met elkaar. De toegangen vanuit het zuiden via het Sandvikedal of vanuit Rosendal in het westen zijn lang en moeilijk. Helemaal in het noorden is de gletsjer het gemakkelijkst te bereiken: vanuit Jondal gaat een tolweg (19 km) naar het zomerskicentrum aan de voet van de Nordfonna gletsjer op 1200 meter.

Het dorp Jondal heeft een bijzondere architectuur met chalets in Zwitserse stijl met stenen daken en goed onderhouden tuinen en boomgaarden. De bekendste en meest gelopen trektocht dwars over de Folgefonnagletsjers is de doorsteek via het historische toeristenpad tussen de gletsjers door van Sunndal naar Tokheim bij Odda. Georganiseerd toerisme begon hier al in 1833 toen toeristen te voet en op door paarden getrokken sleden over de gletsjer werden vervoerd. Dit historische pad is in 2002 hersteld, 100 jaar na de aanleg ervan. Voor ervaren bergwandelaars een schitterende meerdaagse trektocht. Onderweg langs de route staan de berghutten Breidablikk en Holmaskjer. Minder ervaren bergwandelaars kunnen vanuit Odda in 5 uur naar de berghut Holmaskjer op 1567 m hoogte lopen. Wie echter tochten verder over de gletsjers wil maken heeft ervaring en een gletsjeruitrusting nodig. Folgefonna is onder Noren verder vooral populair als doel voor skitochten in het voorjaar en de vroege zomer. Er worden ’s zomers regelmatig gletsjerwandelingen onder leiding van een berggids georganiseerd.

Sørfjord

Weg 13 van Odda langs de oostoever van de Sørfjord heeft mooi uitzicht op de Folgefonna gletsjer. In Lofthus bij hotel Ullensvang staat een klein buitenhuisje van Edvard Grieg, waar de beroemde componist af en toe verbleef. In Lofthus start ook de pittige maar prachtige ‘monnikentrap’, een pad met honderden stenen treden omhoog naar Nosi op 950 m hoogte aan de rand van de Hardangervidda. In de streek rond Lofthus en Kinsarvik vallen de vele fruitbomen op, vooral appels, peren, pruimen en kersen (juli). Er staat een half miljoen kersenbomen en 80% van de Noorse kersenproductie komt hier vandaan. ’s Zomers en in het najaar staan langs de weg tafeltjes met fruit (zelfbediening; kistjes om geld in te doen). De ferry tussen Bruravik en Brimnes aan de noordkant van de Hardangerfjord zal komende jaren worden vervangen door de bouw van een nieuwe hangbrug, Hardangerbrua. Het wordt de langste hangbrug van Noorwegen met een overspanning van 1380 meter en een dubbel wegdek voor auto’s en fietsers/voetgangers (bron: www.vegvesen.no).

Utne, op de hoek tussen de Sørfjord en de Hardangerfjord is een klein dorp dat vroeger alleen via het water was te bereiken. De ferry tussen Kinsarvik en Kvandal stopt er. Een goede reden om van boord te gaan is het Hardanger Folkemuseum, een openluchtmuseum met een grote verscheidenheid aan historische gebouwen uit het hele Hardangergebied. Behalve het openluchtgedeelte is er een modern tentoonstellingsgebouw met exposities over moderne kunst, handwerk en fruitteelt. U kunt er ook interessante rondleidingen krijgen in de vioolmakerswerkplaats, waar Olav Vindal de plaatselijke Hardanger viool bouwt, en in de Utne skifabriek, waar op traditionele wijze houten ski’s worden gemaakt. Geheel in de sfeer van het museum kunt u overnachten in het naastgelegen Utne Hotel, een ouderwets hotel dat al sinds 1722 gasten ontvangt.

10 prachtige bestemmingen in Hardangerfjord en Noorwegen