West-Noorwegen

Swipe

Hareidland

Het eiland Hareidland is opgedeeld in de gemeenten Ulstein en Hareid, en passeert men op doorreis naar Ålesund. De plaatsen Ulsteinvik en Hareid zijn moderne plaatsen met veel bedrijven en scheepsindustrie. Toch zijn enkele plekken een stop op dit eiland waard. Aan de kade in Ulsteinvik is in 2008 het nieuwe hotel en cultuurcentrum Sjøborg geopend met film, theater en restaurant. Liefhebbers van landschapsfotografie kunnen in Ulsteinvik aan de Sjøgata 55 terecht in de studio/winkel van fotograaf Peder Eide, die vele fotoboeken publiceerde, wiens foto’s in diverse Noorse musea hangen en enkele Hurtigruteschepen opsieren.

Aan de zuidpunt van Hareidland verbinden sinds 2003 een nieuwe brug en een 8 km lange onderzeese tunnel het dunbevolkte Eika (het eiken eiland) met Volda en Ørsta op het vasteland. Eika is begroeid met eikenbossen en andere loofbossen. U kunt een mooie wandeling maken over dit eiland, dat nog sterk lijkt op hoe het hele kustgebied er vroeger moet hebben uitgezien.

Grasøyane

De vuurtoren van Grasøy (graseiland) ligt een flink stuk uit de kust van Hareidland en was van groot belang om de schepen vanaf volle zee de scheepvaartroute landinwaarts te leiden naar Hareid en Ålesund. De vuurtoren stamt uit 1886, en tot 1938 woonde er permanent een vuurtorenwachter en zijn gezin, die leefden van vee op het piepkleine eiland en van de visvangst. Na een beschieting in de oorlog werd in 1950 een nieuwe vuurtoren gebouwd, die in 1986 werd geautomatiseerd. De eilandjes zijn natuurreservaat, en de toegang is verboden tussen 15 april en 15 aug.

Flø

Acht kilometer van Ulsteinvik ligt het kleine dorpje Flø, direct aan open zee en vaak blootgesteld aan ruig weer. Het is een prima vakantieplek met mooie kiezelstrandjes en klimrotsen langs de kust. Een populair badstrand is dat van Roppane vlakbij Flø. Het is een mooie plek om de zon in de zee te zien zinken, en met storm staat er een flinke branding. Wat de omgeving bij Flø zo mooi maakt is het contrast tussen de oceaan en de steile berghelling landinwaarts. Vanuit Flø worden bootexcursies naar Runde georganiseerd, kan men een mooie wandeling maken naar de berg Brørene (629 m), of vissen in het Ytrefløvatnet. In de oude school van Flø heeft fotograaf Hugo Opdal een fotostudio en expositieruimte, die op zondag open is voor het publiek. U kunt overnachten in het Flø feriesenter (camping, 8 comfortabele hutten).

Hareid

Aan de oostkant van Hareidland ligt het stadje Hareid. Ten noorden daarvan staat in Brandal het Arctisch museum Aarvak. Reden voor de aanwezigheid van dit poolmuseum is het feit dat Brandal in voorgaande eeuwen de basis was van waaruit jacht- en visexpedities naar het poolgebied vetrokken. Het museum toont een van de oudste Noorse poolschepen en vele voorwerpen en opgezette dieren, zoals een muskusos, poolvossen, ijsberen en zeehonden.

Vanuit Hareid vaart een ferry naar het eiland Sula. Het plaatsje Langevåg op Sula (tegenover Ålesund) is onder Noren bekend om de Devold wolfabriek. Het is de oudste Noorse wolfabriek. De grote fabriek werd in 1853 opgericht en maakt al meer dan 150 jaar de bekende wollen truien, onderbroeken en sokken. Bekende poolreizigers als Amundsen droegen al kleding van Devold tijdens hun poolexpedities (met winkel en fabrieksmuseum, ook bereikbaar met de Expresboot vanuit Ålesund).

10 prachtige bestemmingen in Hareidland en Noorwegen