West-Noorwegen

Swipe

Hjørundfjord en Norangsfjord

Terwijl de Geirangerfjord de meeste bezoekers trekt zijn de Hjørundfjord (gemeente Ørsta) en haar zijarm Norangsfjord minstens even spectaculair. De wanden van de diepblauwe Hjørundfjord zijn te steil om er wegen aan te leggen, maar u kunt het veerpontje nemen dat vanuit Store Standal via Trandal en Sæbø (hotel, camping, hutten) naar Lekneset in het Norangsdal vaart.

Het wilde Norangsdal staat te boek als Noorwegen’s mooiste dal. Beroemde bezoekers hadden dit een eeuw geleden al in de gaten. Aan het eind van de 19e eeuw zochten de Europese aristocratie en de adel steeds exotischer reisbestemmingen en woeste landschappen. Hotel Union in Øye aan de Hjørundfjord was precies wat ze zochten. Beroemdheden als koningin Wilhelmina, de Duitse Keizer Wilhelm II, Koning Oscar II van Noorwegen en Zweden, Koningin Maud en Koning Haakon VII verbleven allen in dit prachtige hotel. Met paard en wagen werden de gasten destijds over de bergweg naar Hellesylt gereden voor een aansluitende boottocht over de Geirangerfjord. In 1989 werd Hotel Union in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. U kunt het hotel bezoeken en er een koffie drinken. Ook onder de eerste bergbeklimmers (Slingsby en Patchell) waren de bergen rond Øye populair. In het hotel ligt nog steeds het originele ‘klimmersboek’ ter inzage, waarin de gasten hun nieuwe klimroutes, schetsen en aanbevelingen noteerden.

Slogen

Hoog boven het Norangsdal uit torent de berg Slogen, met 1559 meter de hoogste berg van de Sunnmørsalpene. Het pad erheen begint onderaan de Norngsfjord bij Øye, en klimt meer dan 1500 meter steil omhoog. Halverwege de berg ligt de Patchellhytta, die ook bereikbaar is vanaf Stranda via het Liadal. Dit laatste dal vormt een gemakkelijker toegang voor de beklimming van Slogen. Meer informatie over ski- en voettochten in de Alpen van Sunnmøre vindt u in: ‘Skiturar i Sunnmørsalpane’ en ‘Fotturar på Sunnmøre’ van Iriss Forlag; beide boeken zijn verkrijgbaar bij het tourist Office in Ålesund.

Sunnylvsfjord

De 30 km lange Sunnylvsfjord (de voortzetting van de Geirangerfjord) is zo steil dat er geen weg langs de oever mogelijk is. Slechts door een groot aantal tunnels te bouwen is een wegverbinding met Stranda mogelijk Het verkeer vanuit het westen (Nordfjord) dat naar Geiranger wil moet in Hellesylt nog altijd overstappen op de veerboot over de Geirangerfjord. Hellesylt wordt doorsneden door een bergbeek met een brede waterval. Het dorp heeft behalve de camping, jeugdherberg en een hotel niet veel te bieden, maar wachtend op de ferry kunt u een kijkje nemen in de Peer Gynt gallery, waar Oddvinn Par houtsnijwerk maakt met als thema Ibsens Peer Gynt. Verder bakt de locale pizzeria verrassend lekkere pizza’s.

10 prachtige bestemmingen in Hjørundfjord en Norangsfjord en Noorwegen