West-Noorwegen

Swipe

Hordaland

Het belangrijkste fjordstelsel van Hordaland is de Hardangerfjord met zijn vele zijarmen. Aan de ingang van de fjord ligt een labyrint van zeestraten en eilanden, Sunnhordland, een nog weinig toeristisch maar verrassend mooi gebied. In het westen van Hordaland ligt de hoofdstad Bergen, op cultureel gebied het belangrijkste reisdoel. Bergen is voor veel overzeese toeristen de toegangspoort tot Noorwegen en vertrekpunt van de bootdienst Hurtigrute langs de Noorse kust. Bekendste attractie van de voormalige Hanzestad is de wijk Bryggen met zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse handelshuizen. Het centrale deel van de Hardangerfjord heeft een mild klimaat, waardoor op grote schaal fruitbomen zijn aangeplant langs de oevers.

Vooral in het voorjaar komt dit eigen karakter het best tot uiting wanneer appel- en perenbomen in bloei staan. In het achterland van de Hardangerfjord liggen indrukwekkende berggebieden: de gletsjerkap Folgefonn, de Stølsheimen boven toeristenplaats Voss en de ruige Hardangervidda, een van de grootste en ruigste hoogvlaktes van Noorwegen. Diverse wegen en de spoorlijn Bergen-Oslo lopen dwars over de Hardangervidda en vormen uitgangspunten voor spectaculaire wandelingen en mountainbiketochten

Sunnhordland

Het gebied tussen Haugesund en Bergen valt op door zijn waterlabyrint met ontelbare eilanden rond de ingang van de Hardangerfjord. Deze streek heet Sunnhordland en is toeristisch nog niet zo sterk ontwikkeld; echt iets voor de liefhebber van eilanden, rotskusten en kleine vissershaventjes. Vooral de westelijke gemeenten Bømlo, Stord en Austevol bestaan uit honderden grotere en kleine eilanden en zijn beslist een langer verblijf waard. De hoofdweg Haugesund-Bergen (E39) doorkruist dit gebied, maar het is aan te raden af en toe de hoofdweg te verlaten om op ontdekking uit te gaan naar historische handelsposten, vuurtorens of prachtige wandelbergen.

Kustroute Haugesund-Bergen

De E39 vormt een snelle verbinding tussen Haugesund en Bergen, vooral sinds de bouw van de grote ‘driehoek’, een wegverbinding tussen het vasteland en de eilanden Stord en Bømlo. De driehoek bestaat uit de langste zeetunnel van Noorwegen (tol) bij Valevåg onder de ingang van de Hardangerfjord en twee grote hangbruggen naar Bømlo en Stord. Die hangbruggen zijn in 2000 mede gebouwd door een Nederlands bouwbedrijf. Naar Bergen rest dan nog 1 ferry: van Sandvika op Stord varen grote snelle veerboten in continudienst naar Haljem onder Bergen.

10 prachtige bestemmingen in Hordaland en Noorwegen