West-Noorwegen

Swipe

In de omgeving van Bergen

Gammla Bergen

In dit openluchtmuseum, 5 km ten noorden van Bergen, wandelt u over nauwe keienstraatjes en pleintjes van een gereconstrueerd stukje Bergen uit de 19e eeuw. Veertig huizen zijn hier zorgvuldig opgeknapt en herbouwd en geven een beeld van het leven van alledag in een klein stadje een eeuw geleden; met diverse winkels, bakker, tandarts, kapperszaak. De historische houten huizen kan men alleen bezoeken als men deelneemt aan een van de gegidste rondleidingen.

Ook ten noorden van Bergen, in Salhus, staat het Norsk Trikotasjemuseum (Breimuseum), weer zo’n typisch Noors museum, trots als men is op het industrieel erfgoed. In de oude Salhus breifabriek, die functioneerde van 1859 tot 1989, zijn de oude breimachines nog steeds in werking en hangt nog de olieachtige geur van schapenwol; exposities, rondleiding en café. In de museumwinkel zijn mooie handwerkproducten te koop en natuurlijk wollen sokken, mutsen en de lokaal gebreide ‘Salhus trui’.

De onderstaande attracties liggen ten zuiden van Bergen, vrijwel in elkaars verlengde, en zijn goed te combineren in één autorit. Voorbij de Fantoft Stavkirke neemt u weg 553 naar Trolldhaugen, dan passeert u de afslag naar de botanische tuin en het vliegveld (weg 580 en 556); iets verder ligt langs weg 553 het Hordamuseet bij Fana en over een ongenummerde weg bereikt u Buena Kai en Lysøen.

Fantoft stavkirke

In een bos in een buitenwijk van Bergen met de veelzeggende naam Paradis is de Fantoft Stavkirke uit 1150 heropgebouwd. De kerk stond eerst in Sogn, maar werd eind 19e eeuw naar hier verhuisd. De kerk brandde in 1922 geheel af maar werd minutieus herbouwd.

Troldhaugen

Componist Edvard Grieg en zijn vrouw Nina woonden 22 jaar in Troldhaugen (trolheuvel) in Hop, 8 km ten zuiden van Bergen. Hun woning uit 1885 ligt op een prachtige locatie aan het Nordåsvatnet en is ingericht als museum, compleet met concertzaal en Griegs tombe. Elke zomer van 1885 tot zijn dood in 1907 woonde en werkte Grieg hier, en schreef hij hier zijn belangrijkste werken. Troldhaugen is een begrip in Noorwegen en wordt druk bezocht. In de Troldsalen vertolken Noorse en buitenlandse musici regelmatig werken van Grieg en andere componisten. Concerten: juni t/m aug.: wo 19.30, za 14.00, zo 19.30 uur. Concertkaartjes geven gratis toegang tot het museum voorafgaand aan het concert.

Botanische tuin en Arboretum

In Milde (aan het eind van weg 556 ten zuiden van Bergen) ligt in een fraaie omgeving langs de Fanafjord de in 1971 aangelegde Botanische tuin met Arboretum. Het is prachtig wandelen in dit park van 125 ha met een grote variatie aan bomen en struiken (rododendrons, Japanse tuin, heidetuin, rozen en Alpentuin).

Hordamuseet

Voorbij Trolldhaugen, bij Fana, ligt een klein openluchtmuseum, Hordamuseet, met een 20-tal boerderijen en schuren uit Hordaland. Niet erg spectaculair, maar een stop waard als u er toch langs komt (vanaf 12 uur geopend).

Lysøyen

Op een eilandje in de Lysefjord, Lysøyen, liet de beroemde Noorse violist Ole Bull (1810-1880) een sprookjesachtige villa bouwen in Moorse stijl. Dit ‘kleine Alhambra’ kunt u alleen bereiken met de veerpont Ole Bull vanaf Buena kai. In het zomerpaleisje worden rondleidingen gegeven. In het bijbehorende cafégedeelte serveert men koffie met wafels. Over het eilandje kan men een mooie rondwandeling maken.

10 prachtige bestemmingen in In de omgeving van Bergen en Noorwegen