West-Noorwegen

Swipe

Jostedalsbreen nationaal park

De helft van het Jostedalsbreen nationaal park wordt ingenomen door de 875 km² grote ijskap Jostedalsbreen, de grootste gletsjer op het Europese vasteland. Het hoogste punt van het park is de top van de berg Lodalskåpa op 2083 meter. Vanaf de ijskap stroomt een twintigtal spectaculaire gletsjertongen door de dalen naar beneden. Gletsjerwandelingen, bergtochten en skitochten onder leiding van berggidsen zijn zeer populair in dit gebied, vooral op de gletsjers Briksdalsbreen, Bøyabreen en Nigardsbreen. Het gebied rond de gletsjer en de gletsjertongen is in voortdurende verandering. IJs en smeltwater hebben het landschap gevormd met morenes en andere geologische verschijnselen.

Jostedalsbreen nationaal park wordt gekenmerkt door grote contrasten: van de fjorden en de groene U-vormige valleien met boerderijen en weilanden tot kale berglandschappen, gletsjers en pieken van meer dan 2000 m hoogte. Vroeger waren de gletsjers dikker en langer en dienden ze als veeroutes tussen de westelijke dalen en het Jostedal. Dit is nu nauwelijks voor te stellen, omdat het ijs de laatste eeuwen flink is gesmolten, waardoor de gletsjers zeer chaotisch zijn geworden met labyrinten vol spleten.

Voor het Jostedalsbreen nationaal park zijn drie bezoekerscentra:

Breheimsenter in het Jostedal

• Jostedalsbreen Nasjonalparksenter in Oppstryn

Norsk Bremuseum (Gletsjermuseum) in Fjærland.

Jostedal

Het Jostedal strekt zich uit tussen de Sognefjord en het hooggebergte van de Jostedalsijskap. Vanaf de gletsjer daalt een tiental gletsjertongen af naar het Jostedal, waarvan er diverse gemakkelijk van dichtbij zijn te benaderen. Sportieve bezoekers is een verblijf in het Jostedal van minimaal enkele dagen aan te bevelen. Men kan hier kiezen uit een groot aantal (al of niet gegidste) wandelingen en excursies, zoals gletsjertochten, raften op de rivier, kajakken op een gletsjermeer, boot- en paardrijdexcursies. Breng bij voorkeur eerst een bezoek aan het Jostedal Breheimsenter, 5 km voor de Nigardsbreen. In het informatiecentrum is een café, zijn een film en exposities over de gletsjers te bekijken, en zijn alle excursies in de omgeving te boeken. U kunt er de gratis brochure ‘walking in Jostedalen’ krijgen.

Vanaf het Breheimsenter kijkt men vanuit de verte op de Nigardsgletsjer, die als een slang vanaf de ijskap naar beneden kronkelt. De laatste 3 km naar de gletsjer is een tolweg (per auto of met de bus die ’s?zomers 4 x per dag uit Sogndal omhoog rijdt naar de Nigardsbreen). De weg voert door een morenelandschap, dat sinds de 19e eeuw is achtergelaten door de afsmeltende gletsjer, die toen een veel groter gebied bedekte. De weg eindigt bij het gletsjermeer, waar u zich per boot naar de gletsjertong kunt laten brengen. De boot Jostedalrypa vaart dagelijks tussen 10 en 18 uur heen en weer naar de gletsjer. U kunt ook om het meer heen wandelen over het in 2008 verbeterde pad.

Aan de voet van de gletsjer werd in de winter van 2008 een bijzondere ijsgrot ontdekt, waar fotografen en camerateams vanuit de hele wereld op af kwamen. De ijsgrot is ’s?zomers niet toegankelijk, omdat hij vol stroomt met smeltwater van het ijs, maar de foto’s ervan zijn te zien op diverse websites (o.a. fotograaf Tormod Iversen). Voor niet-alpinisten worden vanaf de voet van de gletsjer tochten georganiseerd over het blauwe ijs van de Nigardsbreen. Meerdere keren per dag kan men kiezen uit tochten van 1 tot 5 uur.

Wandelmogelijkheden Jostedal

Voor wie liever zonder gids op pad gaat is in het Breheimsenter een wandelfolder verkrijgbaar met een beschrijving van 6 dagwandelingen in het Jostedal. Een gemakkelijke wandeling naar een gletsjer is het pad naar de Bergsetbre, een van de steilste gletsjers in het dal (1 uur). Enkele mooie tochten naar uitzichtpunten over het omringende berglandschap zijn:

• Wandeling naar Myrhyrna (1448 m, eerste deel met de auto, 2 uur te voet)

• Haugafjellsstolen, een berg boven Gjerde (620 m klimmen, ca. 3 uur heen en weer).

• Vanaf de Haugafjellsstolen kan men verder klimmen naar Hauganosi en de ‘Steenman’ aan de rand van de gletsjers.

Kajakken tussen ijsbergen

Ook zeer spectaculair is een tocht naar het Styggevatnet, aan het eind van weg 604, waar de Austdalsbreen gletsjer afkalft in het stuwmeer. Men kan met eigen kajak naar het afkalvende ijsfront en de ronddrijvende ijsbergen in het meer varen (kanokarretje nodig voor het laatste stuk naar de stuwdam), of met een van de gegidste excursies meegaan vanuit het Bresenter.

10 prachtige bestemmingen in Jostedalsbreen nationaal park en Noorwegen