West-Noorwegen

Swipe

Lærdal en Øvre Årdal

In Lærdal bevindt zich langs de bekende zalmrivier Lærdalselva het Norsk Villakssenter, waar u alles te weten komt over de gecompliceerde levenscyclus van de Atlantische zalm en de geschiedenis en tradities van het vliegvissen op de zalm. In het aquarium kunt u de verschillen leren tussen wilde zalm, zalmforel en gekweekte zalm. U kunt er ook een gedramatiseerde documentaire bekijken over het leven van de zalm, verteld door de zalm zelf.

In het centrum van Lærdal liggen langs de riviermond de oude huisjes van Gamla Lærdalsøyri. Een compleet stadsdeel van 161 historische houten huizen is hier perfect bewaard gebleven (alle huizen staan onder monumentenzorg), en worden voor het merendeel bewoond. In dit levende stadje zijn enkele winkels en cafés en er is een tourist office en een kunstgalerie over de schilder Hans Gjesme (1904-1994).

Borgund Stavkirke

Dertig kilometer van de fjord af ligt in het Lærdal de prachtige Borgund Stavkirke uit 1150. Deze staafkerk met zijn fraaie drakenkoppen en eenvoudig interieur is nog vrijwel geheel intact en behoort tot de mooiste van Noorwegen. Helaas wordt de harmonie hier vaak verstoord door de grote aantallen toeristen.

In de omgeving van Borgund kan men enkele mooie en niet al te lange wandelingen over historische paden door het dal maken, o.a. de Vindhellavegen uit 1843 naar Husum of over het koningspad Sverrestigen. Beide paden zijn te combineren tot een mooie rondwandeling vanuit Borgund. Het toeristenbureau van Lærdal heeft een uitgebreide brochure over deze wandelingen.

Øvre Årdal

Vanuit Lærdal kunt u de Årdalsfjord volgen naar Årdalstangen en het industriestadje Øvre Årdal, waar een van de grootste aluminiumfabrieken van Europa staat. Het plaatsje zelf is weinig bezienswaardig, maar de omgeving is des te mooier. Het is een van de westelijke uitgangspunten voor de Jotunheimen. In het prachtige Utladal is vanaf Hjelle (parkeerterrein aan het eind van de weg) een mooie wandeling te maken naar de waterval Vettisfossen, met een vrije valhoogte van 275 m. Het eerste uur volgt u een grindweg langs de rivier en diverse andere watervallen naar de berghut Vetti Gård. Daarna voert een lastig pad in ongeveer 45 minuten naar de voet van de waterval. Bij de parkeerplaats in Hjelle ligt het Utladalen naturhus, met café en natuurinformatiecentrum.

Tindevegen

’s Zomers kan men de prachtige Tindevegen langs de westkant van de Jotunheimen rijden van Øvre Årdal naar het berghotel Turtagrø aan de Sognefjellpas. Onderweg uitzicht op de Skagastølstindane en de berg Fanaråken. Deze tolweg gaat open in mei en is verboden voor caravans. Vanaf Turtagø daalt men weg 55 af door het Bergsdal naar de Lustrafjord.

10 prachtige bestemmingen in Lærdal en Øvre Årdal en Noorwegen