West-Noorwegen

Swipe

Langs de westkust naar Florø

Aan de westkant van de Sognefjord kunt u via Førde, rijksweg 5 en enkele veerboten langs de westkust van Sogn og Fjordane richting Nordfjord rijden, een prachtige route langs fjorden, rotskusten en eilanden. In het plaatsje Førde is een nieuw kunstmuseum voor Sogn og Fjordane gepland. Halverwege de weg naar Florø, kunt u linksaf slaan naar Stavang. Bij het plaatsje Ausevik bevinden zich 300 prehistorische rotstekeningen met een ouderdom van 3000 jaar, bekend onder de naam Veidemanskunst (www.flora.kommune.no). Op dit moment is men bezig de rotstekeningen beter toegankelijk te maken voor bezoekers.

Florø

Het meest westelijke stadje van Noorwegen heet Florø. Het is tevens het oudste van de provincie (gesticht in 1860). Net als veel andere kuststeden heeft het haar ontstaan te danken aan de rijke haringvangst in de periode aan het eind van de 19e eeuw. Het moderne stadje is tegenwoordig overgeschakeld op de offshore industrie voor de oliewinning voor de kust. In Florø bevindt zich het kleine cultuurhistorische Kystmuseet van Sogn og Fjordane, over de visserij en kustvaart.

Bremangerland

Vanaf Florø kan men met de ferry verder naar Smørhamn op het eiland Bremangerland, een prachtige en nog weinig bezochte streek van spitse eilanden en hoge rotskusten. Op Bremanger vindt u zowel de hoogste seacliffs van Noorwegen (Hornelen, 873 m) als prachtige zandstranden, zoals het tropisch ogende Grotlesande. Het authentieke vissersdorp Kalvåg op het buureiland Frøya is een authentiek bewaard vissersdorp, met fraaie houten pakhuizen langs het water. Het wordt ook wel de ‘Lofoten van het zuiden’ genoemd. Hotel Knutholmen in Kalvåg is een van de mooiste kusthotels van Noorwegen, met voormalige vissershuizen ingericht als hotelkamers. Ook een bezoek waard is de historische handelspost Smørhamn Handelsstad op Bremangerland.

Outdoor liefhebbers kunnen op Bremanger terecht bij Norway Adventures van de Nederlander Rogier van Oorschot, die vanuit Davik avontuurlijke tochten en activiteiten organiseert (vissen op zee, bergwandelingen, trektochten, klimmen, zeekajakken, onderdak, huisjes).

10 prachtige bestemmingen in Langs de westkust naar Florø en Noorwegen