West-Noorwegen

Swipe

Lustrafjord

De Lustrafjord is de meest oostelijke arm van de Sognefjord, en reikt het verst landinwaarts. Aan de oostkant van de fjord rijdt men via de hoge Sognefjellpas de Jotunheimen binnen. Hoofdweg 55 loopt langs de noordkant van de Lustrafjord, waar zich diverse campings bevinden. Voor wie geen haast heeft is de smalle ‘romantiske vegen’ langs de zuidkant interessanter. Deze weg gaat van Skjolden naar Urnes (29 km), waar zich een van de oudste en belangrijkste staafkerken van de Noorse kunstgeschiedenis bevindt.

Onderweg passeert men de 218 m hoge Feigefossen (een wandeling van 45 minuten leidt naar de voet van de waterval) en een aantal historische landhuizen. In een van die huizen bevindt zich het Lerum sapmuseum, waar in 1907 de Lerum sap- en jamfabriek werd opgericht (een begrip in Noorwegen, op aanvraag te bezoeken). Onderweg worden langs de weg ook nu nog zelfgemaakte jams, fruit en sap te koop aangeboden.

Urnes staafkerk

Het dorp Urnes aan het eind van de weg is door een ferry met Solvorn (aan de overkant van de Lustrafjord) verbonden. De ferry Urnes-Solvorn vaart 8 x per dag en heeft plaats voor een beperkt aantal auto’s (de streekbus heeft voorrang). Op een prachtige en strategische plek boven de fjord ligt de staafkerk van Urnes (of Ornes). Het is de oudste en een van de mooiste van Noorwegen, en sinds 1979 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De huidige kerk stamt uit 1130 en veel van de ornamenten stammen van een eerdere kerk. Beroemd is vooral de versiering aan de buitenkant: ornamenten van mythische dieren, de leeuw en de slang, symbolen voor de strijd tussen goed en kwaad. Een gegidste rondleiding is zeer de moeite waard. De gids vertelt niet alleen enthousiast over de geschiedenis van de kerk, maar geeft je ook inzicht in het leven van de mensen hier tijdens de Vikingentijd en de Middeleeuwen. De fundering van de 900 jaar oude staafkerk is langzaam verzakt. In 2008 is men begonnen met een ingewikkelde bouwkundige operatie om de kerk weer recht te zetten.

Solvorn, aan de overkant van de Lustrafjord, is een van de mooist bewaarde 19e eeuwse vissersdorpjes van het fjordengebied. Langs de baai liggen de karakteristieke rode boothuizen en daarachter witte woonhuizen in Zwitserse stijl. Om de sfeer te proeven wandelt u het best door de smalle steegjes en neemt u een kijkje bij het historische hotel Walaker. De oude stallen uit 1883 achter het hotel zijn verbouwd tot kunstgalerij, waar ’s?zomers werken van diverse Noorse kunstenaars worden tentoongesteld (galerie Walaker 300, dagelijks 12.00-17.00 uur).

10 prachtige bestemmingen in Lustrafjord en Noorwegen