West-Noorwegen

Swipe

Lysefjord

Een boottocht over de 42 km lange, smalle en indrukwekkende Lysefjord is een van de hoogtepunten in de omgeving van Stavanger. De fjord dringt diep door tussen de loodrechte rotswanden. Men kan kiezen uit de toeristenboot (neemt ook auto’s mee en geeft onderweg veel informatie) of de normale veerboot (vanuit Lauvvik en Forsand, voordeliger), die in ongeveer 1 uur naar het eind van de Lysefjord vaart. Het is mogelijk om op verschillende plaatsen langs de Lysefjord op of uit te stappen om wandelingen te maken (Flørli, Bratteli, Songesand). Het is mooi om varend over de fjord de Preikestolen nu eens vanuit een ander perspectief te zien. Links hoog boven herkent men haar karakteristieke vierkante vorm.

Aan de mond van de Lysefjord ligt als een poortwachter de bult Uburen (440 m), vlakbij Fordsand. De berg is gemakkelijk te bewandelen, eerst over een stenig bospad, het laatste deel naar de top over open terrein, alwaar een fraai uitzicht. Vanaf de parkeerplaats, ruim voor Rossavikka, naar de top 3 uur heen en terug.

Halverwege aan de zuidkant van de Lysefjord liggen de huisjes en de waterkrachtcentrale van Flørli, gebouwd in 1920, die het water van het 740 meter hogere bergmeer Ternevatnet omzet in elektriciteit. De huidige centrale is gemoderniseerd en is in de rots gebouwd. Het oude gebouw is aangekocht door de gemeente Forsand en doet nu dienst als café en expositieruimte. De centrale en het bovengelegen meer zijn verbonden door een lange trap langs de waterbuizen. De trap is met 4444 treden een van de langste ter wereld! Voor liefhebbers van traplopen is er een spectaculaire rondtocht te maken via de trap omhoog en terug door het Flørlidal (740 m klimmen, 3-4 uur, gevaarlijk bij regen!). Op een uur lopen van Flørli (halverwege de trap) doet een voormalige wachterswoning van de stuwdam dienst als berghut (6 plaatsen, onbemande hut). Stroomopwaarts aan de rechterkant doemt de 1084 meter hoge bergwand Kjerag op, de reus van de Lysefjord. Op de rotswanden kan men soms klimmers in actie zien en de angstaanjagende loodrechte wanden trekken als een magneet basejumpers uit heel Europa aan. Bij windstil weer springen de basejumpers vanaf de wanden en landen ze met hun parachute op een veldje in Lysebotn (of in het water van de fjord als de wind verkeerd staat). Aan het eind van de fjord legt de ferry aan bij Lysebotn, een afgelegen dorpje en een prachtige plek om te overnachten. Er is een kleine camping, een B&B en een nieuw DNT- Turistsenter met restaurant, kamers en hutten. Vanuit Lysebotn klimt de weg met 27 haarspeldbochten omhoog naar uitzichtpunt Øygardstøl met panoramarestaurant (betaalde parking). Via het Sirdal en het Hunnedal kunt u met de auto in 2 à 3 uur terugkeren naar Stavanger. Alle spectaculaire rotsformaties, groene valleien en de gladgeschuurde bergplateaus rond de Lysefjord zijn door de Stavanger Turistforening verbonden door een uitgebreid netwerk van wandelpaden en berghutten. Sinds kort kan men de 10-daagse trektocht ‘Lysefjorden rundt’ maken, een 140 km lange lus om de Lysefjord (Turkart Lysefjorden).

Kjeragbolten

Het is de laatste jaren erg populair geworden om naar de bovenkant van de Kjeragwand te lopen naar een uniek geologisch fenomeen, de zogenaamde Kjeragbolten, een rotsblok dat op duizelingwekkende hoogte boven de fjord zit ingeklemd in een rotsspleet. Het kriebelt in je maag als je over de rand 1000 meter naar beneden kijkt. En de echte durfals laten zich vereeuwigen op het rotsblok. Kjeragbolten mag rekenen op 30.000 bezoekers per jaar! Sinds 2008 worden er ’s?zomers dagelijks gegidste wandelingen georganiseerd naar Kjeragbolten (aansluitend op de ferry naar Lysebotn). De tocht start bij panoramarestaurant Øygardsstøl. Het gemarkeerde pad klimt drie keer flink omhoog en overbrugt 580 hoogtemeters (2 à 2 ½ uur heen). Het pad maakt deel uit van het wandelnetwerk dat is aangelegd door de Stavanger Turistforening (Stavanger bergsportvereniging). Bij mist, harde wind en nat weer wordt afgeraden de wandeling te maken.

10 prachtige bestemmingen in Lysefjord en Noorwegen