West-Noorwegen

Swipe

Molde en omgeving

De stad Molde is niet spectaculair voor toeristen, dat geldt wel voor het beroemde panorama van Molde vanaf Varden. Dit uitkijkpunt ligt een kwartiertje rijden buiten het centrum op een hoogte van 407 m. Varden kan vanuit het stadscentrum in ruim een uur te voet bereikt worden. Varden biedt een adembenemend uitzicht over de stad, de Moldefjorden en – naar men zegt – 222 deels besneeuwde bergen. Bij het uitzichtpunt ligt een restaurant.

Molde is in april 1940 voor meer dan tweederde weggebombardeerd door de Duitsers, omdat het uit Oslo gevluchte koninklijk gezin zich in de stad ophield. De langgerekte stad is functioneel en clean herbouwd. Dat is misschien leuk voor de bewoners, maar minder voor de toeristen. Aan de rand van de stad, in het westelijk deel, staat de Kongsbjerka, de koningsberk. Hier schuilden de koning en kroonprins voor het Duitse bombardement. De stad heeft sinds 1961 een belangrijk jazzfestival in huis, dat jaarlijks in de zomer plaats vindt: Moldejazz.

Molde presenteert zichzelf graag als rozenstad. In de zomer bloeien hier talloze rozen in verschillende kleuren. Dat komt onder meer door de zuidelijke expositie van de stad waardoor de zon goed greep krijgt op alles wat groeit en bloeit. Voor het stadhuis staat het symbolische rozenmeisje (Rozepiken), een beeld van Ragnhild Butenschøn uit 1971. Vlakbij staat de witte kathedraal van Molde, ingewijd in 1957. Verder is er een groot openluchtmuseum in de stad, Romsdalsmuseet. Hier begint de wandelroute Gamle Vardeveg naar Varden.

Ten noorden van Molde liggen mooie wandelgebieden: Moldemarka en wat verder weg Fræna en Valltua (600 m). Moldemarka is onder andere bereikbaar vanaf Varden, Nodbyen (Jensgurulia), Meekdalen en Kringstadsetra.

Verder naar het noordwesten aan de kust ligt het aardige vissersplaatsje Bud op ruim drie autokwartier van Molde. Bud was een belangrijke handelspost in de 17e eeuw. Enkele kilometers buiten de kust ligt het voormalige visserseiland Bjørnsund. Het eiland is nu verlaten, de woningen worden gebruikt als vakantiehuizen. ’s?Zomers zijn er geregeld bootdiensten met Bjørnsund.

In de gemeente Eide ligt de ‘Trollkirka’, een grottenstelsel met stromend water en onderaardse watervallen. De trollenkerk is te voet bereikbaar na een steile klim vanaf een parkeerplaats langs weg 64.

10 prachtige bestemmingen in Molde en omgeving en Noorwegen